'Ηττα της Κυβέρνησης στο χαλούμι

Ήττα της Κυβέρνησης η απόφαση του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), πρώην OHIM, καθώς το εν λόγω Γραφείο απέρριψε την έφεση που υπέβαλε το ίδρυμα για την προστασία του χαλλουμιού εναντίον αίτησης καταχώρησης εμπορικού σήματος του χαλλουμιού που υπεβλήθη από τον Παγκύπριο Οργανισμό Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ).

Το Γραφείο που είναι υπεύθυνο για τα εμπορικά σήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην απόφασή του επισημαίνει ότι το σήμα του ΠΟΑ,

δηλαδή το «Cowboys Ηalloumi» δεν έρχεται σε σύγχυση με το σήμα του Ιδρύματος, το οποίο είναι το «Halloumi», ενώ την ίδια στιγμή τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για τις ποσοστώσεις που πρέπει να χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του χαλλουμιού και ότι οι θέσεις του Υπουργείου Εμπορίου δεν είναι έγκυρες. Η Κυβέρνηση, εκτός από την αμοιβή των δικηγόρων της στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα κληθεί να καταβάλει και τα έξοδα της έφεσης.

Κατοχυρώθηκε στους αγελαδοτρόφους

Η απόφαση εξεδόθη στις 19 Σεπτεμβρίου και οι ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν την Τετάρτη. Η «Σ» εξασφάλισε την απόφαση και παρουσιάζει τους λόγους για τους οποίους απερρίφθη η έφεση της Κυβέρνησης και τελικά το σήμα κατοχυρώθηκε στους αγελαδοτρόφους. Η Κυβέρνηση άσκησε την έφεσή της μέσω του Ιδρύματος για την Προστασία του Παραδοσιακού Τυριού της Κύπρου Χαλλούμι, στη βάση ότι είναι ιδιοκτήτης του συλλογικού σήματος «Halloumi».

Γνωρίζουν και εκτός και εντός

Το δικαστήριο, για να λάβει την απόφασή του, ανέφερε ότι τα στοιχεία της έφεσης δεν επαρκούν για να είναι μη γίνει αποδεκτό το σήμα. Την ίδια ώρα το δικαστήριο τόνισε ότι ο όρος «χαλλούμι» αποτελεί συγκεκριμένο τυρί από την Κύπρο, τουλάχιστον για το κυπριακό κοινό, και ότι το εν λόγω τυρί προσφέρεται και πωλείται και εκτός Κύπρου, και από τα στοιχεία που έστειλε ο εφεσείων, δηλαδή η κυπριακή κυβέρνηση, φαίνεται ότι και το κοινό εκτός της Κύπρου γνωρίζει ότι το χαλλούμι είναι ένα συγκεκριμένο τυρί που παράγεται στην Κύπρο.

*Περισσότερα στη Σαββατιάκη Σημερινή.

Keywords
Τυχαία Θέματα