Κομοτηνή: Επιστροφή στην παράδοση λόγω κρίσης

13:08 24/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Νέο ξεκίνημα για το Σύλλογο Ποντίων «Ο Εύξεινος Πόντος», ξεκίνημα με χορό, τραγούδι κι εκμάθηση ποντιακής λύρας. «Ψυχή» και τη φετινή χρονιά ο Στυλιανός Νικολάου, χοροδιδάσκαλος. «Θα είναι μια νέα σεζόν με αρκετά μεγάλη όρεξη κι απίστευτα δημιουργική» υπόσχεται κι εξηγεί « θα ξεκινήσουμε στις 2 Οκτωβρίου με το παιδικό και εφηβικό τμήμα και στις 3 Οκτωβρίου με τα τμήματα των μεγάλων, 30-40 άτομα το κάθε τμήμα, συνολικά περισσότεροι από 300 χορευτές ». Πρόκειται για Πόντιους στην καταγωγή, αλλά και για φίλους της ποντιακής παράδοσης.

«Το μεγάλο ευτύχημα είναι να βλέπεις ανθρώπους που δεν τους «δένει» κάτι με τον Πόντο να έρχονται και να ανακαλύπτουν τι σημαίνει ποντιακή λαογραφία και να αγκαλιάζουν τις δράσεις του Συλλόγου » δηλώνει με καμάρι.

Στις τάξεις του Συλλόγου θα λειτουργούν και: Τμήμα εκμάθησης ποντιακής λύρας με δάσκαλο τον κ. Τάσο Πετρόπουλο, έναν εξαιρετικό λυράρη, αλλά και τμήμα παραδοσιακής ποντιακής χορωδίας για δεύτερη χρονιά φέτος.

Η οικονομική κρίση έδωσε ώθηση στους Συλλόγους

«Ένα από τα θετικά της οικονομικής κρίσης είναι ότι ο κόσμος αναζήτησε τις ρίζες του. Αναζήτησε διεξόδους και η πρώτη διέξοδος που φαίνεται ότι βρήκε για να αποφύγει τα προβλήματα του, να ξεκουραστεί, να διασκεδάσει, να χαλαρώσει, ήταν μέσα από την παράδοση και τον πολιτισμό» δηλώνει ο κος Νικολάου. Παράλληλα, επισημαίνει πως με το που ξέσπασε η οικονομική κρίση οι εγγραφές στους Συλλόγους διπλασιάστηκαν – τριπλασιάστηκαν με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάρα πολλοί που συμμετέχουν σε δράσεις. Κι αυτό είναι πολύ θετικό «Είναι φθηνή διασκέδαση, δωρεάν ταξίδι στη γνωριμία , στην παράδοση, στη λαογραφία, ένας τρόπος γνωριμίας με τον άλλον, ένας τρόπος συναναστροφής, άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους που γνωρίζονται, άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που δεν τους δόθηκε ποτέ η δυνατότητα να συμμετέχουν στην παιδική τους ηλικία στο Σύλλογο έρχονται τώρα και το κάνουν. Ο κόσμος έχει όρεξη και δίψα να συμμετέχει. Η οικονομική κρίση ήταν αυτή που βοήθησε πάρα πολλή σ’ αυτό το κομμάτι. Πριν από δέκα χρόνια δεν είχαμε στο Σύλλογο τον ίδιο αριθμό μελών.»

Ραντεβού στην Ξάνθη

Το ραντεβού για όλους τους Ποντίους δίνεται στις 8 Οκτωβρίου στην Ξάνθη με τη διοργάνωση του 12ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ποντιακών χορών, όπου θα πάρουν μέρος 2.500 χορευτές από όλη την Ελλάδα. Διοργάνωση που αναμένεται να τονώσει θετικά την τοπική οικονομία με την άφιξη δεκάδων Συλλόγων από όλη τη χώρα.
Φώτο:Στυλιανός Νικολάου Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα