Αποκλειστική συνέντευξη του Μάρτιν Σουλτς

Αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε στον απεσταλμένο του Σίγμα, Νικόλα Μαρκαντώνη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς.

Στη συνέντευξη συζητήθηκε η προσφυγική κρίση, το Κυπριακό, η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και η αξιοπιστία της Τουρκίας.

Ακολουθεί αυτούσια η συνέντευξη:

Η πρώτη ερώτηση αφορά την προσφυγική κρίση. Τι είναι διατεθειμένη να θυσιάσει η ΕΕ για να πετύχει μια συμφωνία με την Τουρκία. Είναι έτοιμη η ΕΕ να αγνοήσει τη μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένης

και της κατοχής της Κύπρου, ενός κράτους-μέλους της ΕΕ.

Όπως γνωρίζετε έχουμε τερματίσει τη διαδικασία της τουρκικής βίζας, στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν συζητούμε το θέμα, γιατί τα 72 κριτήρια που αφορούν την απελευθέρωση της τουρκικής βίζας δεν έχουν εκπληρωθεί. Και ειδικά τα κριτήρια που αφορούν στην προστασία δεδομένων και τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Αυτά ανησυχούν την ΕΕ και τα δικαιώματα των πολιτών της. Έτσι λοιπόν, αφού δεν έγινε κάποια μεταρρύθμιση σε αυτά, και δεν εκπληρώθηκαν τα κριτήρια, δεν δέχτηκα ν’ αρχίσω τη διαδικασία στο Ευρωκοινοβούλιο. Άρα διαπιστώνετε και εσείς, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις απαιτήσεις και τις αρχές μας, για μια συμφωνία με την Τουρκία στο προσφυγικό.

Θεωρείτε την Τουρκία, έμπιστο εταίρο, όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν δηλώνει «εσείς το δικό σας δρόμο και εμείς το δικό μας», και δεδομένου ότι η Τουρκία αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα δημόσια σχόλια που αφορούν στην πολιτική ζωή και τις πραγματικές εξελίξεις. Η Τουρκία χρειάζεται την ΕΕ, και η ΕΕ χρειάζεται να συνεργαστεί με την Τουρκία. Πρέπει να καταστήσω σαφές ότι η Τουρκία είναι μια από τις 3 χώρες, που δέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες, μαζί με την Ιορδανία και το Λίβανο. Γι’ αυτό πρέπει να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση της Άγκυρας. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεχόμαστε ότι λέγει ή κάνει η τουρκική κυβέρνηση. Άκουσα πολύ προσεκτικά τη δήλωση του Προέδρου Ερντογάν, που λέγει «εσείς το δρόμο σας και εμείς το δικό μας». Θα μπορούσε όμως κάλλιστα να σημαίνει ότι ίσως στο δρόμο να συναντηθούμε. Στόχος μας είναι να εργαστούμε ώστε να υπάρξει κατάληξη και όχι να αποτύχουμε. Το πρόβλημα εδώ δεν είναι μόνο η Τουρκία, αλλά και όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να απορροφήσουν τους πρόσφυγες που τους αναλογούν. Άρα δε μπορούμε να επιρρίπτουμε ευθύνες μόνο στην Τουρκία για τις ελλείψεις της ΕΕ.

Όσον αφορά στο κυπριακό έχετε δηλώσει αρκετές φορές τη στήριξη σας στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Πώς όμως μπορεί στην πράξη το ΕΚ να στηρίξει τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη για μια διαρκή λύση.

Το Ε/Κ δε μπορεί αυτή τη στιγμή να προσφέρει άμεση βοήθεια. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι αυτό που λέγει και η ερώτηση σας. Δηλαδή να στηρίξει πολιτικά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη δέσμευση του για έναν εποικοδομητικό διάλογο. Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των δύο ηγετών, παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα πολλά εμπόδια, για τα οποία οι δύο ηγέτες χρειάζονται τη στήριξη των πολιτών. Αυτό μπορούμε να κάνουμε, δηλαδή να στηρίξουμε το διάλογο και να ξεκαθαρίσουμε πως ότι και να γίνει στο τέλος θα πρέπει να είναι συμβατό με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πως πιστεύετε ότι μια λύση στο κυπριακό θα μπορούσε να επηρεάσει την ΕΕ στο σύνολο της.

Καταρχήν να πω ότι αν επιτευχθεί η επανένωση του νησιού σε αυτή την ταραγμένη περίοδο που ζούμε, θα αποτελέσει σημάδι ελπίδας για όλους. Ακόμα και στις χειρότερες κρίσεις κάτι μπορεί να βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Και σε αυτή την περίπτωση έχουμε τη δέσμευση των δύο ηγετών για λύση. Ωστόσο γνωρίζετε, όπως γνωρίζω και εγώ ότι ακόμα εξακολουθεί να υπάρχει μια μεγάλη λίστα με ανοιχτά ζητήματα. Αν θα ξεπεραστούν, εξαρτάται αφενός, από τη στήριξη των πολιτών, και αφετέρου (και εδώ έρχομαι στην προηγούμενη ερώτηση σας) από τη στενή συνεργασία με την Τουρκία και την τουρκική κυβέρνηση.

Επομένως ποιό είναι το μήνυμα σας στους Κύπριους, Ε/κ και Τ/κ.

Θέλω να πω ότι αν οι δύο ηγέτες συμφωνήσουν, θα πρέπει να γίνει κατανοητό, πως καμία πλευρά δεν θα κερδίσει το 100% των απαιτήσεων της. Επομένως, αν έχουμε ένα συμβιβασμό που θα αντανακλά τις σημαντικότερες απαιτήσεις των δυο πλευρών, τότε θα πρέπει εσείς οι ίδιοι να ενθαρρύνετε και να στηρίξετε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Μια τελευταία ερώτηση αναφορικά με την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο. Επισκεφθήκατε πρόσφατα το νησί. Ποια εντύπωση αποκομίσατε. Θεωρείτε ότι η Κύπρος 3 χρόνια μετά το “bail in”, άρχισε να ανακάμπτει.

Ναι! Η εντύπωση μου είναι ότι η Κύπρος ανακάμπτει. Ήμουν εκεί πριν τρία χρόνια, πριν δύο χρόνια και τώρα. Όντως υπάρχει διαφορά. Σίγουρα όμως δεν είμαστε εκεί που έπρεπε να είμαστε και αυτό αφορά κυρίως τον τομέα της ανάπτυξης και το θέμα της ανεργίας. Η αίσθηση μου είναι ότι η Κύπρος βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ακόμα υπάρχει αρκετός δρόμος να διανυθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα