Απογοητευμένος ο Πρόεδρος απο τη διαρροή εγγράφου

Απογοητευμένος παρουσιάζεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τη διαρροή του εγγραφου που ανέγνωσε στο ΓΓ του ΟΗΕ και το οποίο επέδωσε χθες στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε αποκλειστική συνέντευξη του στο Χρύσανθο Τσουρούλλη, στο πλαίσιο της εκπομπής ΣΙΓΜΑ ΚΑΛΠΗ που θα μεταδοθεί απόψε στις 23.00, ο Νίκος Αναστασιάδης

διερωτάται πόσο σοβαρή μπορεί να είναι μια πλευρά όταν αυτά που διαπραγματεύεται, τα γνωστοποιεί, μέσω εκείνων που πρέπει να είναι οι Σύμβουλοι του Προέδρου.

Μάλιστα ο ίδιος κάνει ακόμα μια πρόβλεψη, λέγοντας πως άν δώσει τελικά τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων στα μέλη του Εθνικού, κάποιοι θα επικαλεστούν μόνο τις τουρκικές θέσεις και θα τις προβάλλουν σαν να είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας.

Γι' αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά, ότι δεν πρόκειται να γίνει συνεργός κάποιων, που διαφωνούν με τη λύση, και να καταστρέψει τη διαδικάσία, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να νοηθεί ότι δεν πρόκειται να εφοδιάσει ξανα το Εθνικο Συμβούλιο με έγγραφα των διαπραγματεύσεων.

Η μετεξέλιξη της ΚΔ και η μορφή της λύσης

Ο Πρόεδρος αναφέρεται και στο θέμα της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της μορφής της λύσης.

Συγκεκριμένα ο Νίκος Αναστασιαδης, τονίζει ότι δεν είναι ανάγκη να επαναλαμβάνεται το αυτονόητο, ότι δηλαδή η λύση θα προνοεί τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Φέρει μάλιστα ως παραδείγματα το ότι η Κυπριακή Δημοκρατίας δεν θα υποβάλει νέα αίτηση στον ΟΗΕ και την ΕΕ, ενώ οι διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει θα συνεχίσουν να υφίστανται.

Την ίδια στιγμή, πάντως, παραδέχεται ότι υπάρχει απόσταση να διανυθεί μέχρι τη λύση, υποδεκνύοντας παράλληλα ότι αυτός ήταν ο λόγος που επιδίωξε τη συνάντηση με τον Μπαν Κι Μουν στο Νταβος, στην παρουσια του Μουσταφα Ακιντζί. Για να διαλύσει, όπως λέγει, τις εσφαλμένες εικόνες ότι είμαστε στα πρόθυρα της λύσης ή ότι ένα πρωί θα εμφανιστεί αιφνιδίως ένα σχέδιο που θα συμφωνηθεί πίσω από κλειστές πόρτες.

Η λύση, ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος, θα είναι μεν ένας συμβιβασμός, αλλά θα αποσκοπεί στην εξαφάνιση της κατοχής. Μάλιστα τονίζει εμφαντικά ότι δεν τον ενδιαφέρει να ικανοποιήσεις εκείνους που αποδέχτηκαν το σχέδιο Αναν, αλλα τις ανησυχίες εκείνων που το απέρριψαν, δηλαδή του 76%.

Τέλος, στέλλει το μηνυμα ότι πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι και να διαπραγματευτούμε για τη δημιουργία ενος κράτους ασφάλειας και ειρήνης που ο ένας δεν θα επιβάλλεται στον άλλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα