Αν χάσατε την κάρτα σας, μην τρελαίνεστε… Υπάρχει λύση!

Συμβαίνει σε εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μέρα σ’ όλο τον κόσμο… Χάνουν την κάρτα τους… Οι πρώτες στιγμές φέρνουν μικροπανικό, αγωνία και φόβο για απώλεια χρημάτων. Όμως πριν φτάσετε σ αυτό το σημείο πρέπει να έχετε οργανωθεί σωστά από την πρώτη στιγμή που θα την παραλάβετε.

«Κατ’ αρχάς… τη στιγμή που θα την πάρετε στα χέρια σας», μας λέει η νομικός ειδική σε θέματα καρτών Ολυμπία Νικολοπούλου, «να ζητείτε από τον υπάλληλο να σας γράψει όλους τους τηλεφωνικούς αριθμούς που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αν σας κλέψουν

την κάρτα, ή αν την χάσετε και δεν γνωρίζετε που είναι. Η γνώση των αριθμών αυτών είναι καλό να αναγραφεί από σας σε αρκετά έμπιστα σημεία, αν και πλέον όλα τα κινητά τηλέφωνα έχουν στη μνήμη τους τηλεφωνικούς αριθμούς καρτών. Αυτό που προέχει είναι την ώρα τη δύσκολη να έχουμε τον τηλεφωνικό αριθμό για ακύρωση της κάρτας…».

Κατά τα λοιπά κατά την παραλαβή της κάρτας πρέπει να γνωρίζετε αυτά που αναφέρουν οι τραπεζικοί:

Υπογράφετε την κάρτα στην πίσω της όψη μόλις την πάρετε.Αν την χάσετε ενημερώνετε αμέσως την τράπεζα.Έχετε πάντα την κάρτα μαζί σας.Την φυλάσσετε κάθε φορά σε ασφαλές μέρος.Ελέγχετε κάθε μέρα αν έχετε την κάρτα μαζί σας.Να γνωρίζετε απ’ έξω το PIN!Δεν σημειώνετε ποτέ το PIN πάνω στην κάρτα… Είναι σαν να λέτε στον κλέφτη «έτσι θα με κλέψεις!».Σε κάθε αγορά να παραλαμβάνετε αμέσως την κάρτα.Στην αγορά κάθε συναλλαγή με την κάρτα πρέπει να γίνεται ενώπιόν σας. Υπάρχει κίνδυνος αν δεν είστε μπροστά να χρεωθείτε πράγματα που δεν αγοράσατε…Δεν πρέπει να εμπιστεύεσθε κανένα πρόσωπο που να σας κρατάει την κάρτα. Υπάρχει κίνδυνος θα πραγματοποιήσει αγορές εν αγνοία σας.Αρχειοθετείστε αμέσως όλα τα χρεωστικά δελτία από αγορές ή αναλήψεις, μετά από κάθε σας αγοραστική κίνηση.Συγκρίνετε πάντα τις συναλλαγές που αναγράφονται στο αντίγραφο κίνησης του λογαριασμού σας (statement).Δεν δίνετε ποτέ τον αριθμό και τη λήξη της κάρτας σας σε οποιονδήποτε από το τηλέφωνο.Είναι προσωπική η κάρτα σας. Αυτό σας καθιστά απολύτως υπεύθυνους.Αν γίνει οποιαδήποτε χρήση από συγγενικά ή φιλικά σας πρόσωπα της κάρτας, η επιβάρυνση ανήκει εξ ολοκλήρου σε σας.Δεν δίνετε ποτέ τον προσωπικό σας αριθμό σε κανένα.Δεν δίνετε τον αριθμό, ακόμη κι αν το ζήτησε η ίδια η τράπεζα.Τηλεφωνικά δεν μιλάτε ποτέ για την κάρτα σας.Όταν πραγματοποιείτε αγορές από web sites, δεν συμπληρώνετε τα στοιχεία της κάρτας σε φόρμες που δεν είναι secure (SSL)

Προσοχή σε ειδικές κλοπές…

Εικόνα πρώτη

Ο υπάλληλος του Υπουργείου έχει τοποθετήσει την κάρτα του στο πορτοφόλι του. Το πορτοφόλι βρίσκεται στο σακάκι του που είναι κρεμασμένο στο γραφείο του. Κάποια στιγμή τον ζητάει ο προϊστάμενος του. Τρεις μέρες μετά ελέγχει το πορτοφόλι του και βλέπει με χαρά ότι η κάρτα είναι στη θέση της. Κι όμως… Ενώ είχε την εντύπωση ότι για 3 μέρες η κάρτα του ήταν στη θέση της…. είχε συμβεί κάτι που δεν φανταζόταν ο ίδιος. Κάποιος πήρε μέσα από το πορτοφόλι την κάρτα, έκανε αγορές, ξανάβαλε την κάρτα στο πορτοφόλι και ούτε γάτα ούτε ζημιά! Όταν όμως μετά από 10 μέρες ήρθε ο συγκεντρωτικός λογαριασμός , τότε ο δυστυχής υπάλληλος έμεινε με ανοιχτό το στόμα, αφού διεπίστωσε ότι άγνωστοι είχαν κάνει αγορές εν αγνοία του παρά το γεγονός ότι το σακάκι ήταν στη θέση του!

Εικόνα δεύτερη

Η κυρία ήταν πολυάσχολη και είχε δώσει εν λευκώ την χρήση της κάρτας σε ανθοπωλείο. Δηλαδή όταν είχε υποχρέωση να στείλει λουλούδια απλά έδινε τον αριθμό και το πιν της κάρτας στον ιδιοκτήτη που ήξερε πολλά χρόνια και γίνονταν η συναλλαγή. Πάνω από 5 χρόνια δεν υπήρχε θέμα. Όμως ο σατανάς έχει πολλά πόδια. Για 10 ημέρες ένας από τους υπαλλήλους άλλαξε πόστο. Την ημέρα λοιπόν που η κυρία έκανε την παραγγελία ο νέος υπάλληλος δεν έχασε την ευκαιρία! Αγόρασε γι αυτόν και όλη την οικογένειά του είδη ένδυσης που θα ζήλευε ολόκληρο χωριό… Το δυσάρεστο για την κυρία που είχε την κάρτα είναι ότι εκλήθη ο σύζυγος να πληρώσει ανδρικά ρούχα που ποτέ δεν παρέλαβε! Φαντάζεσθε τι ακολούθησε. Το ζευγάρι έφτασε έως το διαζύγιο, αφού ο σύζυγος εξέλαβε ότι η σύζυγος έντυνε γαμπρό τον υπάλληλο του ανθοπωλείου…

Οι πρώτες μου κινήσεις σε δύσκολη ώρα έχουν συγκεκριμένη μεθοδολογία. Για παράδειγμα. Διαπιστώνω ότι χρεώθηκα ποσά που δεν αντιστοιχούν σε αγορές μου. Κατ’ αρχάς ενημερώνω εγγράφως την τράπεζα όταν στο μηνιαίο μου λογαριασμό υπάρχουν χρεώσεις που δεν έχω κάνει. Επισκέπτομαι αμέσως την τράπεζα ή στέλνω επίσημο έγγραφο διαμαρτυρίας. Ακόμη, ερευνώ κάθε κίνηση της κάρτας και προσεκτικά τις χρεώσεις.

Στις υπόλοιπες κινήσεις σας ποτέ δεν δίνετε το πατρικό όνομα της μητέρας σας , ως χαρακτηριστικό ασφαλείας της κάρτας, γιατί αυτό το κόλπο το ξέρουν οι κλέφτες! Πώς; Υπάρχει στα ενδεχόμενα ονόματα κωδικοποίησης. Μία ακόμη προληπτική κίνηση είναι να μην αφήσετε άλλο πρόσωπο να σας ακολουθήσει στην τράπεζα όταν κάνετε χρήση της κάρτας. Επίσης όταν πληκτρολογείτε τον μυστικό σας αριθμό να βεβαιώνεσθε ότι δεν σας βλέπει άλλο πρόσωπο… Γιατί αν σας δει, τότε χαθήκατε.

Προσέξτε και κάτι άλλο: Αν η κάρτα σας μπλοκαριστεί στο ATM, μην εμπιστεύεσθε κανένα πρόσωπο! Μπορεί στην ουρά να βρίσκεται αυτός που μπλοκάρισε το ΑΤΜ και ενώ θα δείξει πρόθυμος να βοηθήσει το μόνο που θέλει είναι να διαβάσει το ΠΙΝ! Σ’ αυτή την περίπτωση φωνάζουμε μόνο τον υπάλληλο της τράπεζας και κανέναν άλλον. Δείτε και κάτι άλλο: Όταν κάνετε ανάληψη από ATM δεν θα ξεχνάτε ποτέ την απόδειξη. Για πολλούς λόγους που αφορούν το αρχείο των συναλλαγών σας, έως τον απόλυτο έλεγχο της κάρτας σας. Και βέβαια να βεβαιώνεσθε πάντα για τις δικές σας συναλλαγές.

Δείξτε πολύ προσοχή στην σύγκριση των αντίγραφων των συναλλαγών της πιστωτικής σας κάρτας με τις αντίστοιχες χρεώσεις του λογαριασμού. Αυτό θα σας δώσει την πλήρη εικόνα των οικονομικών σας ενεργειών. Μην ξεχνάτε επίσης ότι ενημερώνουμε αμέσως την τράπεζα για τις αμφισβητούμενες συναλλαγές και εξοφλούμε κάθε μήνα το σύνολο της οφειλής μας .

Keywords
Τυχαία Θέματα