Αναζητείται τρόπος για διαχείριση ακινήτων από τράπεζες

Τρόπους για να διαχειριστούν τα ακίνητα που έχουν περάσει στην κυριότητά τους μέσω της διαδικασίας των εκποιήσεων, αναζητούν οι τράπεζες, την ώρα που η Βουλή προχωράει τις διαδικασίες για το νομοσχέδιο που θα τους επιτρέπει τη διαχείριση ακινήτων.

Στη συζήτηση της Επιτροπής Οικονομικών που πραγματοποιήθηκε αναφορικά με το θέμα, το βασικό εμπόδιο που προέκυψε ήταν η δανειοδότηση για αγορά εταιριών που πέρασαν στα χέρια των τραπεζών

και διαθέτουν ακίνητα.

Σημαντικό πεδίο συζήτησης αποτελεί και το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στις τράπεζες να επιδιορθώνουν, να ολοκληρώνουν κι εν τέλει να νοικιάζουν τα ημιτελή ακίνητα που πέρασαν στην κυριότητά τους, με την Κεντρική Τράπεζα να τηρεί θετική στάση απέναντι σε αυτό, καθώς και ο Οργανισμός Χρηματοδότησης Στέγης. Θετικός ήταν και ο Σύνδεσμος Τραπεζών, ο οποίος κατέθεσε και σχετικές εισηγήσεις για βελτίωση.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο της σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Κυπριακή Δημοκρατία να είναι ήδη εκπρόθεσμη, με τον νέο νόμο που θα προκύψει να πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι τις 18 Ιανουαρίου.

Τι εισηγούνται οι τράπεζες

Εκείνο που εισηγούνται οι τράπεζες είναι να μην απαγορεύεται η παραχώρηση πιστωτικών διευκολύνσεων για αγορά μετοχών θυγατρικής εταιρείας της τράπεζας. Όπως είπαν, η απαγόρευση αυτή δημιουργεί προβλήματα για τα ακίνητα που καταλήγουν στις τράπεζες ως μέρος ενός διακανονισμού και τα οποία εγγράφονται στους ισολογισμούς των θυγατρικών.

Εκείνο που έγινε σαφές ως παράδειγμα από τον Σύνδεσμο, είναι ότι, λόγω αυτής της αδυναμίας, συγκεκριμένη τράπεζα αναμένεται να πουλήσει συνολικά 170 εταιρίες μέχρι το τέλος του 2017, που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αξίας μεγαλύτερης των 750 εκ ευρώ.

Η εισήγηση είναι η απαγόρευση να μην εφαρμόζεται στις περιπτώσεις θυγατρικών τραπεζών οι οποίες δημιουργήθηκαν για την απόκτηση ακινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης.

Από την πλευρά της η Νομική Υπηρεσία εξέφρασε τις επιφυλάξεις της, κάνοντας επίκληση στην αρχή της ισότητας, αλλά και στα στενά χρονικά περιθώρια που υπάρχουν, καθώς το νομοσχέδιο συζητείται ως κατεπείγον.

Με τη Νομική Υπηρεσία συμφώνησαν τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η Κεντρική Τράπεζα.

Κατά τη συνεδρίαση επισημάνθηκε ότι ο μέγιστος χρόνος που οι τράπεζες δικαιούνται να κατέχουν ακίνητα είναι μέχρι και πέντε χρόνια, την ώρα που στο νομοσχέδιο που συζητείται, το περιθώριο που δίνεται είναι μόλις τρία χρόνια, με τους βουλευτές να εμφανίζονται ανήσυχοι ότι η τριετία θα λειτουργήσει εις βάρος των δανειοληπτών κατά τη διαδικασία του διακανονισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα