Γερμανικό ΥΠΕΞ:Η λυση Κυπριακού είναι ευρωπαϊκής σημασίας

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας βλέπει το Κυπριακό στην τελική ευθεία και εκφράζει την ελπίδα να υπάρξει λύση. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΕΞ κ. Martin Schaefer, η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι μόνο περιφερειακής αλλά και ευρωπαϊκής σημασίας.

Προηγουμένως, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Frank-Walter Steinmeier, σε ανακοίνωσή του, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για την επανένωση της Κύπρου

βρίσκονται στην «τελική ευθεία». Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά «δεν θα χάσουν το θάρρος τους και θα αναζητήσουν συμβιβασμούς και στα υπόλοιπα διαφιλονικούμενα ζητήματα». Σε άλλο σημείο της δήλωσης του, ο κ. Steinmeier κάλεσε τις εγγυήτριες δυνάμεις να συμβάλουν έτσι ώστε να επιτευχθεί «μια καλή λύση» και να «στεφθεί με επιτυχία η θέληση των Κυπρίων για επανένωση». Το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις και οι εγγυήτριες δυνάμεις είναι, σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, «καλό σημάδι».

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, κλήθηκε να πει κατά πόσον ευσταθεί η εκτίμηση του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών από τη στιγμή που ακόμη δεν είναι γνωστό αν την Πέμπτη, στη Γενεύη, οι εγγυήτριες δυνάμεις θα εκπροσωπηθούν σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή από τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό, τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό. «Δεν νομίζω», απάντησε ο κ. Schaefer, «ότι για μια τελική λύση είναι αναγκαίο να συμμετέχουν στις συνομιλίες αρχηγοί κρατών ή Πρωθυπουργοί». Παρέπεμψε δε στο παράδειγμα των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν όπου ούτε καν οι Υπουργοί Εξωτερικών των συμβαλλόμενων χωρών ήταν πάντα παρόντες. Θετικά εκτιμά, πάντως, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ το γεγονός ότι στις διαπραγματεύσεις θα συμμετέχει και η ΕΕ. Κατά αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να συμβάλει σημαντικά στην επίλυση «ορισμένων ζητημάτων» που άπτονται της λύσης, δηλαδή θέματα που σχετίζονται με το κοινοτικό κεκτημένο.

Το ζητούμενο για την επίλυση του Κυπριακού είναι όλες οι πλευρές «να τηρήσουν μια ευνοϊκή στάση και να είναι διατεθειμένες να στηρίξουν τα μέτρα που είναι αναγκαία», επισήμανε ο κ. Schaefer. Συγκεκριμένα, ζήτησε από Αθήνα και Άγκυρα να σεβαστούν τους συμβιβασμούς στους οποίους θα καταλήξουν οι δύο κοινότητες (αυτό αφορά και τα θέματα ασφάλειας, όπως την παραμονή στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο). Το Βερολίνο, πάντως, γνωρίζει ότι θα πρέπει να συζητηθούν «δύσκολα» θέματα. Η εκτίμηση είναι ότι και οι δύο ηγέτες είναι διατεθειμένοι για «δύσκολους και επώδυνους συμβιβασμούς» έτσι ώστε να ξεπεραστεί η «αφόρητη διαίρεση» της νήσου.

Στην ερώτηση κατά πόσο θα πρέπει να αναμένεται λύση αυτή την εβδομάδα, ο κ. Schaefer απάντησε πως «το μενού είναι έτοιμο, αλλά να δούμε αν θα σερβιριστούν όλα τα πιάτα».

Keywords
Τυχαία Θέματα