Σταθεροποιείται η αξιοπιστία των ελληνικών τραπεζών

Αργά αλλά σταθερά αναβαθμίζεται η αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, μετά και τη νέα αξιολόγηση των προοπτικών από τον οίκο Moody’s.

Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης προχώρησε σε αναβάθμιση των προοπτικών των ελληνικών τραπεζών από «αρνητικές» σε «σταθερές». Η αναβάθμιση αυτή αντανακλά την προσδοκία για βελτίωση τόσο της κερδοφορίας,

όσο και της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό αντιμέτωπες με σοβαρές προκλήσεις.

Τέτοιες είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς και οι περιορισμένες ευκαιρίες για χορήγηση δανείων, γεγονός που έχει όπως και στην Κύπρο, σοβαρό αντίκτυπο στην αναθέρμανση της πραγματικής Οικονομίας της χώρας, κρατώντας χαμηλά την ανάπτυξη, της επενδύσεις και τη ρευστότητα.

Σημειώνεται ότι, οι εν λόγω «σταθερές» πλέον προοπτικές, εκφράζουν την προσδοκία του οίκου Moody' s για την εξέλιξη του αξιόχρεου των τραπεζών στην Ελλάδα τους επόμενους 12-18 μήνες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αντιπροέδρου του Moody’s Νώντα Νικολαΐδη στον ελληνικό Τύπο, ο οποίος κατέχει υψηλή θέση στον τομέα των πιστοληπτικών αξιολογήσεων, ο οίκος αναμένει ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα θα επιστρέψουν σε οριακή κερδοφορία μέχρι την επόμενη χρονιά, με βάση τις σημαντικά χαμηλότερες προβλέψεις για ζημιές από δάνεια, το μειωμένο κόστος χρηματοδότησης και τις περιορισμένες λειτουργικές δαπάνες.

Πού βασίστηκε η βελτίωση των τραπεζών

Οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες παραμένουν βαθιά πληγωμένες από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, την έλλειψη ρευστότητας και τα capital controls, κατάφεραν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης, τον γνωστό και στην Κύπρο ELA, καθώς και να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους και την χρηματοδότηση της αγοράς. Επιπλέον, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Moody’s, μπόρεσαν να ανακτήσουν την πρόσβασή τους στην διατραπεζική αγορά των repos.

Παρ’ όλα αυτά, ο διεθνής οίκος υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από τη χρηματοδότηση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία αποτελεί τον εποπτικό φορέα του τραπεζικού συστήματος στη χώρα, όπως η Κεντρική Τράπεζα στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα