Αναζωπυρώνεται η αντιπαράθεση για ιδιωτικοποίηση της Cyta

Αναζωπυρώνεται ο δημόσιος διάλογος αναφορικά με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της Cyta, με την Κυβέρνηση να προτάσσει τη μείωση εσόδων ως βασικό επιχείρημα για να αποδεσμευτεί ο ημικρατικός οργανισμός από το κράτος και να εισέλθει στην αγορά με όρους ανταγωνισμού.

Από τη μία, επιστολή του Προέδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη προς τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, στην οποία ο Υπουργός καλείται να απαντήσει γιατί επιμένει στην ιδιωτικοποίηση της Αρχής, κάνει λόγο για μεγάλη αύξηση του μερίσματος από πέρσι φέτος,

που δεν δικαιολογεί την «εμμονή» για ιδιωτικοποίηση.

Από την άλλη, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο, μέσω του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνου Ηροδότου, επικαλείται τη «μεγάλη εικόνα» των χρηματοοικονομικών επιδόσεων του οργανισμού, μιλώντας για απώλεια εσόδων και μείωση της κερδοφορίας, που επιτάσσει την αποχώρηση του κράτους από τον οργανισμό.

Τι λέει η επιστολή Περδίκη

Στην επιστολή προς τον Υπουργό, την οποία απέστειλε μέσω της κοινοβουλευτικής οδού, ο Γιώργος Περδίκης επικαλείται τη δημοσιονομική έκθεση του 2015, η οποία κατατέθηκε τον Ιούνιο στη Βουλή από τη Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το κράτος έλαβε ως μέρισμα από τη συμμετοχή του στη Cyta ποσό ύψους €52 εκατομμυρίων, ποσό μεγαλύτερο κατά 68% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, που το μέρισμα έφτανε τα €31 εκ.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, παρά την οικονομική κρίση, η Cyta όχι μόνο παρέμεινε κερδοφόρα ως οργανισμός, αλλά απέδωσε σημαντικά ποσά στα ταμεία του κράτους, γεγονός που αποδεικνύεται μέσα από τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους. Καλεί, δε, τον Υπουργό να αποδείξει τις ενέργειες εκσυγχρονισμού της Cyta, ώστε αυτή να γίνει αποτελεσματική και να παραμείνει στην κυριότητα του κράτους ως ημικρατικός οργανισμός, αποδίδοντας τα μερίσματα προς όφελος της χώρας.

Η απάντηση της Κυβέρνησης

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση, σε απαντητική επιστολή μέσω του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων, αποφεύγει να απαντήσει στα περί ενεργειών προκειμένου η Cyta να παραμείνει ημικρατική, και κάνει επί της ουσίας λόγο για στρεβλή εικόνα την οποία έχει ο Πρόεδρος των Οικολόγων αναφορικά με την κερδοφορία.

Η ανάγνωση του Εφόρου στα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, είναι διαφορετική. Όπως ανέφερε, η πενταετία 2011-2015 ήταν ιδιαίτερα «κακή» για τα εισοδήματα της Αρχής Τηλεπικοινωνιών, καθώς τα εισοδήματά της μειώθηκαν από €466,5 εκ. το 2010 σε €372,4 εκ. το 2015, ήτοι μείωση σε καθαρά ποσά της τάξεως των €94,1 εκ.

Τι συμβαίνει με τα μερίσματα

Όπως εξηγεί ο Έφορος, τα μερίσματα τα οποία επικαλείται στην επιστολή του ο κ. Περδίκης, δεν έχουν σχέση με τις οικονομικές επιδόσεις της Αρχής, καθώς το ποσό στο οποίο γίνεται αναφορά, δηλαδή τα €52 εκ., αποτελεί κομμάτι του συνολικού μερίσματος ύψους €62,6 εκ., που προέρχεται από τα αποτελέσματα δύο χρόνων. Συγκεκριμένα, το 2013, η Cyta μοίρασε μερίσματα ύψους €39 εκ. και το 2014 μερίσματα ύψους €23,6 εκ., ενώ μέρισμα ύψους €31 εκ για τη συγκεκριμένη χρονιά, αποτελεί τμήμα εκείνου που δόθηκε από τη χρήση του 2012.

Έτσι, σύμφωνα με τον Έφορο, η εικόνα που προβάλλεται για τα μερίσματα δεν αντικατοπτρίζουν σε καμία περίπτωση εικόνα κερδοφορίας για τον οργανισμό και δεν είναι ενδεικτική της χρηματοοικονομικής απόδοσής του. Η μείωση, προσθέτει, στα έσοδα της Cyta από το 2014 στο 2015, ήταν από €396,5 εκ. σε €372,4 εκ., δηλαδή η «χασούρα» διαμορφώνεται στα €24,1 εκ.

Άλλο ένα σημείο στο οποίο στέκεται ο Έφορος και το οποίο θεωρεί ακόμα πιο σημαντικό, είναι τα κέρδη προ φόρων, τα οποία παρουσίασαν αύξηση, πολύ μικρότερη από το αναμενόμενο, κι αυτό διότι οι υπολογισμοί για την εξοικονόμηση κόστους που είχαν γίνει με βάση το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης του 2014, ήταν σαφώς πιο αισιόδοξοι.

Έτσι, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα €70,1 εκ. το 2015, έναντι των €56,9 εκ. το 2014, δηλαδή η αύξηση περιορίστηκε στα €13,2 εκ.

Ποιοι είναι οι στόχοι της Κυβέρνησης για τη Cyta

Με βάση τα παραπάνω, ο Έφορος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεδομένων των στοιχείων και της πορείας της Cyta, η σημαντικότητα των στόχων που είχε παραθέσει σε σχετικό διάταγμά του το Υπουργικό Συμβούλιο στις 28/3/2014 για την αποκρατικοποίηση της Cyta, ενισχύεται.

Οι στόχοι του διατάγματος αφορούσαν την προσέλκυση κατάλληλου στρατηγικού συνεργάτη ή επενδυτή που θα είναι σε θέση να εκσυγχρονίσει τον οργανισμό, να εισάγει νέες τεχνολογίες, υπηρεσίες και προϊόντα, να εφαρμόσει επενδύσεις στις απαιτούμενες υποδομές και ενδεχομένως να μετατρέψει την ΑΤΗΚ σε περιφερειακό οργανισμό παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Επιπλέον, το διάταγμα προέβλεπε τη βελτίωση του ανταγωνιστικού χαρακτήρα και της ευελιξίας της ΑΤΗΚ, η οποία αντιμετωπίζει οξύ και συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό από τον ιδιωτικό τομέα σε έναν από τους πιο απαιτητικούς και ανταγωνιστικούς τομείς που έχει φιλελευθεροποιηθεί πλήρως από το 2004.

Η εισαγωγή νέων υπηρεσιών και προϊόντων για τον καταναλωτή σε ανταγωνιστικότερες τιμές και σε ποιότητα, δεν ξέφυγαν του διατάγματος, καθώς έτσι θα αναδειχθεί το τεχνολογικό υπόβαθρο και οι ικανότητες ενός κατάλληλου στρατηγικού συνεργάτη/επενδυτή.

Τέλος, βάσει του διατάγματος, επιδιώκεται η ενίσχυση των προοπτικών του προσωπικού του οργανισμού, καθότι θα έχει την ευκαιρία να εργάζεται για έναν ενδυναμωμένο οργανισμό με βελτιωμένες βάσεις ανάπτυξης, η ενδυνάμωση της εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς και ο περιορισμός των πολιτικών παρεμβάσεων και ενίσχυση της αξιοκρατίας.

Σημειώνεται ότι η πώληση περιουσιακών στοιχείων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών, αποτέλεσε μνημονικό προαπαιτημένο για την εκταμίευση της όγδοης και τελευταίας δόσης του προγράμματος, προκαλώντας τεράστια πολιτική αντιπαράθεση στις αρχές του έτους, ενώ ο οίκος Moody’s στην έκθεση αξιολόγησής του πριν από δύο εβδομάδες, είχε εκτιμήσει ότι η ιδιωτικοποίηση της Cyta θα επανέλθει και θα κυριαρχήσει στον πολιτικό διάλογο.

Keywords
Τυχαία Θέματα