Αναστασιάδης-κυπριακό: Τίποτε δεν θα μας απογοητεύσει

Κάθε χρόνος που περνά παγιώνει τα τετελεσμένα και αλλοιώνει τα συστατικά στοιχεία μιας αξιοπρεπούς λύσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο Εθνικό Μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου, ο Πρόεδρος διερωτήθηκε, αν αγνοούμε τα όσα μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί, ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που εμείς επιδιώξαμε. "Διερωτώμαι τί είναι αυτό που είναι η εναλλακτική εισήγηση. Η

στρατιωτική αντιπαράθεση; Πιστεύει κανείς ότι έχουμε τη δύναμη ή τις συμμαχίες εκείνες που μπορεί να ανατρέψουν τα δεδομένα της κατοχής;" πρόσθεσε.

Πληγές δεκαετιών

Τόνισε, ακόμη, ότι στο διάλογο, στον οποίο έχουμε εμπλακεί, για την επίλυση του Κυπριακού επιδιώκουμε να κλείσουμε πληγές δεκαετιών. «Δεν είναι εύκολο καθώς, όπως αντιλαμβάνεστε, έχουν δημιουργηθεί δεδομένα και έχουν δυστυχώς παγιωθεί καταστάσεις. Ωστόσο, τίποτε δεν θα μας απογοητεύσει και τίποτε δεν θα μας απομακρύνει από την προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος» είπε.

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μια πατρίδα που να απαλλαγεί από τους στρατούς κατοχής, που να απαλλαγεί από τα συρματοπλέγματα της διαίρεσης. Μια πατρίδα, όπου όλοι οι κάτοικοί της θα παλεύουν καθημερινά για την πρόοδο και την προοπτική, για να κάνουν αυτό το κομμάτι γης ένα παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης και προκοπής. Αυτή είναι η μόνη συνταγή από την οποία πιστεύω ότι όλος ο λαός θα κερδίσει, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Οποιαδήποτε άλλη συντηρεί απλώς την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και την αδυναμία πλήρους ανάπτυξης των δυνατοτήτων αυτού του τόπου», συμπλήρωσε.

Ευκαιρία που οι συγκυρίες υπαγορεύουν, ότι θα πρέπει να τις αξιοποιήσουμε

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος ανέφερε, πως σήμερα έχουμε μπροστά μας μία ευκαιρία. «Δεν ισχυρίζομαι πως δεν θα υπάρξει άλλη, αλλά αυτή τη στιγμή τουλάχιστον οι συγκυρίες επιτρέπουν να ελπίζουμε ότι μπορεί μέσα από την προσπάθεια που καταβάλλεται, μέσα από την εμπλοκή της ΕΕ που για πρώτη φορά σημειώνεται, μέσα από την αποδοχή του κεκτημένου, να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προστατεύσουμε την ενότητα της χώρας μας, να προστατεύσουμε την ελεύθερη διακίνηση, την ελεύθερη εγκατάσταση, την ελεύθερη απόκτηση περιουσίας αλλά και δουλειάς σε όλη την επικράτεια. Προσφέρεται μια ευκαιρία που οι συγκυρίες υπαγορεύουν ότι θα πρέπει να τις αξιοποιήσουμε. Δεν είναι – και θέλω να το τονίσω – με εύκολα λόγια ή συνθήματα που μπορεί να αρέσουν, αλλά στο τέλος να μην ωφελούν», εξήγησε.

Θρύλος, ο Γρηγόρης Αυξεντίου

Για τον ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, ο Πρόεδρος ειπε μεταξύ άλλων, ότι «χρειαζόταν μία λάμψη και μία έμπνευση, ένας επανακαθορισμός του οράματος», και πως «όλα αυτά τα προσέφερε ο Γρηγόρης Αυξεντίου, πρώτα με τον αγώνα του και μετά με τη θυσία και το θάνατο του».

«Ο Γρηγόρης Αυξεντίου έγινε θρύλος που ξεπέρασε τα όρια της Κύπρου και του Ελληνικού χώρου», είπε χαρακτηριστικά.

ΠτΔ: Θέμα θέσεων και όχι αντιπαράθεσης

Στο μεταξύ, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχουν πολλά που η Τουρκία θα πρέπει να κάνει, προκειμένου το ταχύτερο να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό. “Δεν είναι θέμα δημόσιας αντιπαράθεσης, αλλά θέσεων τις οποίες καλά γνωρίζουμε ότι η Τουρκία ακόμα τηρεί και οι οποίες ακόμα δεν ανταποκρίνονται στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων,” ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας του μνημοσύνου. “Πιστεύω” πρόσθεσε, ότι “τα μηνύματα θα ληφθούν τελικά υπόψη για να επιτύχουμε το συντομότερο δυνατό αυτό που επιδιώκουμε”.

Keywords
Τυχαία Θέματα