"Niet" Πούτιν στην πρόσκληση Ερντογαν να συναντηθούν

O Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αρνήθηκε την πρόσκληση του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν να συναντηθούν τη Δευτέρα στο περιθώριο της Συνόδου για το κλίμα στο Παρίσι.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, αρνείται κάθε διάλογο αν δεν ζητήσει ο Τούρκος ομόλογός του συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Ρώσος πιλότος.

Το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει ότι έχει υπάρξει τουρκικό αίτημα για συνάντηση των δύο πρόέδρων, στο πλαίσιο της διεθνούς Διάσκεψης

για το Κλίμα, στο Παρίσι, στις 30 Νοεμβρίου, σημειώνοντας ότι ο κ. Πούτιν θα ενημερωθεί γι' αυτό αργότερα εντός της ημέρας.

Στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Ρωσίας θα συνατηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για να συζητήσουν επί της συριακής κρίσης, αλλά και επί του παλαιστινιακού.

Θα έχει επίσης συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ σχετικά τόσο με τη Συρία όσο και με την Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι η ρωσική προεδρία ανακοίνωσε πως η Άγκυρα ζήτησε συνάντηση του Ερντογάν με τον Πούτιν την Κυριακή στο Παρίσι, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου για το Κλίμα. Το Κρεμλίνο αναφέρθηκε στο τουρκικό αίτημα για τις 30 Νοεμβρίου, λέγοντας πως δεν μπορεί να πει κάτι παραπάνω -χωρίς δηλαδή να αποδέχεται ή να αρνείται.

Προειδοποιήσεις Ερντογαν προς Ρωσία

Νωρίτερα, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα τη Ρωσία να μην "παίζει με τη φωτιά" στη διένεξη για την κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε όμως ότι δεν θέλει να κάνει κακό στις σχέσεις με τη Μόσχα.

Ο Ερντογάν έκανε τα σχόλια αυτά σε ομιλία του στη νοτιοανατολική Τουρκία που αναμεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

Επίσης, σήμερα, η Άγκυρα έκανε ένα ακόμη βήμα πίσω λαμβάνοντας την απόφαση να σταματήσει τις πτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών της πάνω από τη Συρία ενάντια του ISIS.

Στην εν λόγω αποκάλυψη προχωρά σήμερα η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, επικαλούμενη διπλωματικούς κύκλους, και αναφέρει επίσης ότι πλέον τα τουρκικά αεροσκάφη δεν θα συμμετέχουν στις αεροπορικές επιθέσεις, που γίνονται σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η απόφαση ελήφθη στον απόηχο της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού στη Συρία από τους Τούρκους και μετά την απόφαση της Ρωσίας να αναπτύξει αντιαεροπορικά συστήματα S-400 στη Λαττάκεια.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η απόφαση ελήφθη σε συντονισμό με τη Ρωσία, η οποία δεσμεύτηκε επίσης να αναστείλει τις επιχειρήσεις της κατά μήκος της τουρκικής μεθορίου. «Τα δύο μέρη συμφώνησαν να ενεργήσουν με προσοχή μέχρις ότου αποκατασταθούν οι συνήθεις επαφές τους και μειωθούν οι εντάσεις», γράφει η Hürriyet.

Οικονομικός πόλεμος της Ρωσίας στην Τουρκία

Η Ρωσία κήρυξε οικονομικό πόλεμο στην Τουρκία, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να δείχνει το πιο σκληρό του πρόσωπο, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τον τουρκικό στρατό. Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ είναι το πάγωμα κοινών επενδυτικών σχεδίων μεταξύ των δύο χωρών και οι περιορισμοί στις εισαγωγές τροφίμων από την Τουρκία.

Ο Μεντβέντεφ έδωσε εντολή για οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Γεωργίας της Ρωσίας κατηγόρησε την Άγκυρα για «παραβιάσεις των υγειονομικών κανόνων». Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας, Αλεξάντρ Τκατσόφ, έχουν διαπιστωθεί «επανειλημμένες παραβιάσεις των ρωσικών κανονισμών από τους τούρκους παραγωγούς», οι οποίες μπορεί να αφορούν το 15% των γεωργικών προϊόντων που εισάγονται στη χώρα.

Παράλληλα, η ρωσική κυβέρνηση ζήτησε από το Παρατηρητήριο για την Ασφάλεια των Τροφίμων Rosselkhoznadzor να ενισχύσει τους ελέγχους των γεωργικών προϊόντων που εισάγονται από την Τουρκία.

Η Τουρκία εξάγει κυρίως λαχανικά, φρούτα και προϊόντα κρέατος στην Ρωσία.

"Μετανοημένη" η Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε την Τετάρτη, μιλώντας σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, πως η Άγκυρα «δεν επιθυμεί κλιμάκωση» και πως υπερασπίστηκε την ασφαλειά της και «τα δικαιώματα των αδελφών μας» -κάνοντας προφανώς αναφορά στους Τουρκομάνους. Επέμεινε, όμως, ότι η κατάρριψη έγινε εντός τουρκικού εναέριου χώρου και η συντριβή μέσα στην συριακή επικράτεια.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να κλιμακώσουμε το περιστατικό. Απλώς υπερασπιζόμαστε την ασφάλειά μας και τα δικαιώματα των αδελφών μας», ανέφερε, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Θα συνεχίσουμε τις ανθρωπιστικές μας προσπάθειες και στις δύο πλευρές των συνόρων. Είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμε ένα νέο κύμα μετανάστευσης», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα