"Καμπάνα" 1,33 εκ. ευρώ σε ΚΕΠΕΥ απο Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Συνολικές χρηματικές ποινές ύψους €1.331.000 σε πέντε Κυπριακές Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ), επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Τα διοικητικά πρόστιμα στις πέντε ΚΕΠΕΥ έχουν επιβληθεί μετά την ολοκλήρωση επιτόπιων ελέγχων από την Εποπτική Αρχή, σε σχέση με αδυναμίες που εντοπίστηκαν στη συμμόρφωση των εν λόγω εταιρειών με νομικές τους υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις

του Συμβουλίου της ΕΚ, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, τα πρόστιμα επιβλήθηκαν γιατί, μεταξύ άλλων, δεν διατηρούνταν επαρκή και οργανωμένα αρχεία επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και εσωτερικής οργάνωσης, οι διαδικασίες χειρισμού παραπόνων που ακολουθούνταν δεν ήταν επαρκείς, δεν διασφαλίστηκε αποτελεσματική εποπτεία της υπηρεσίας εξυπηρέτησης πελατών που έχει ανατεθεί σε εξωτερικούς φορείς, δεν λήφθηκαν εύλογα μέτρα για να αποφεύγεται κάθε αδικαιολόγητη επιδείνωση του λειτουργικού κινδύνου, παρέχετο επενδυτική υπηρεσία χωρίς να κατέχεται άδεια για την παροχή της εν λόγω επενδυτικής υπηρεσίας και την μη παροχή στους πιθανούς της πελάτες, κατά τη σύναψη επιχειρηματικής σχέσης, κατάλληλη και ολοκληρωμένη πληροφόρηση.

Συγκεκριμένα, η ΕΚ επέβαλε διοικητικά πρόστιμα στις ΚΕΠΕΥ Reliantco Investments Ltd ύψους €123.000, WGM Services Ltd ύψους €340.000, Depaho Ltd ύψους €233.000 και Pegase Capital Ltd ύψους €300.000.

Επιπλέον, η ΕΚ αναφέρει ότι επιτεύχθηκε συμβιβασμός με την IronFX Global Ltd για την οποία υπήρχαν εύλογες υποψίες για τη διάπραξη πιθανών παραβάσεων του περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών Νόμου του 2007 (ο ‘Νόμος’) και των δυνάμει αυτού εκδιδόμενων Οδηγιών. Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε με την εταιρεία για τις πιθανές παραβάσεις, ανέρχεται στο ποσό των €335.000.

Τα ποσά που εισπράττονται από συμφωνίες συμβιβασμού λογίζονται ως έσοδα του Παγίου Ταμείου της Δημοκρατίας και δεν αποτελούν έσοδα της ίδιας της ΕΚ.

Πέραν των χρηματικών ποινών που έχει επιβάλει, η ΕΚ έχει επίσης υποδείξει και στις πέντε ΚΕΠΕΥ τη λήψη σειράς διορθωτικών μέτρων για βελτίωση των εσωτερικών τους διαδικασιών, ρυθμίσεων και πρακτικών, με στόχο την πλήρη συμμόρφωση με τις δια Νόμου υποχρεώσεις τους.

Οι ΚΕΠΕΥ, ανεξαρτήτως αν τους έχει επιβληθεί πρόστιμο ή έχει επέλθει συμβιβασμός, οφείλουν να πράξουν τούτο εντός δύο μηνών, και στη συνέχεια η ΕΚ προτίθεται να ελέγξει εκ νέου τη συμμόρφωσή τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα