Αμερικανικό «ευαγγέλιο» λύσης

Μεταφορά του φυσικού αερίου στους Τούρκους εισηγήθηκε ο Υφυπουργός των ΗΠΑ
Στις οικονομικές προοπτικές της λύσης και τον επιχειρηματικό ρόλο της Κύπρου εστίασε η συνεδρία των ε/κ και τ/κ βιομηχανικών επιμελητηρίων, που διοργάνωσε η αμερικανική πρεσβεία

Η Κύπρος θα μπορούσε να καταστεί ένα εμπορικό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο και να πετύχει την πλήρη οικονομική της δυναμική ύστερα από μια λύση

του Κυπριακού, δήλωσε ο Κένεθ Χαγιάτ, Βοηθός Υφυπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο.

Ο κ. Χαγιάτ μιλούσε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Κύπρο σε συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο, οι πρόεδροι των οποίων τόνισαν πως τόσο η Κύπρος όσο και τα κράτη της περιοχής θα έχουν σημαντικά οφέλη από μια λύση του κυπριακού προβλήματος.

«Οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στο να δουν την Κύπρο να ευημερεί και να πετύχει την πλήρη οικονομική της δυναμική», είπε ο κ. Χαγιάτ στην πρώτη επίσκεψη Αμερικανού υψηλόβαθμου αξιωματούχου για θέματα εμπορίου στο νησί, για να προσθέσει πως «για να επιτευχθεί αυτός ο σημαντικός στόχος χρειάζεται μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Αυτή είναι πολιτική μας εδώ και χρόνια».

Ο κ. Χαγιάτ εξήρε τον ρόλο των δύο επιμελητηρίων, λέγοντας ότι «μέσω της συνεχιζόμενής τους στήριξης, η Κύπρος μπορεί να πετύχει τον στόχο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα δημιουργούσε τις συνθήκες που είναι απαραίτητες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Σημείωσε μεν ότι η Κύπρος αυτήν τη στιγμή αποτελεί μικρή αγορά για τις ΗΠΑ, προσθέτοντας δε πως πιστεύουμε ότι υπάρχουν οι βάσεις επί των οποίων θα μπορούσε να μεγαλώσει.

Η δυναμική της ΑΟΖ
Αναφέρθηκε επίσης στην επιστήμη και στην καινοτομία, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «ο τομέας της ενέργειας παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δυναμική». Υπενθυμίζοντας τη μεγάλη επένδυση της αμερικανικής Noble στην κυπριακή ΑΟΖ και εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξουν περισσότερες ανακαλύψεις φυσικού αερίου, ο κ. Χαγιάτ υπέδειξε ότι «υπό την παρούσα κατάσταση ο κυπριακός τομέας των υδρογονανθράκων δεν έχει πρόσβαση στην πιο κοντινή εμπορική αγορά, την Τουρκία, η οποία τυγχάνει να είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές στους G20 και βεβαίως της περιοχής».

Παράλληλα, ο κ. Χαγιάτ είπε ότι στη μετά τη λύση εποχή, η Κύπρος θα παρουσιάσει πολλές ευκαιρίες όπως τον εκσυγχρονισμό του συστήματος συγκοινωνίας, την αναβάθμιση του τομέα των τεχνολογιών και της πληροφορικής, ενώ η στρατηγική θέση της Κύπρου θα επιτρέψει σε ξένες επιχειρήσεις να εξυπηρετούν τους πελάτες τους σε όλη την περιοχή.

Αύξηση εμπορίου και επιχειρήσεων
Σύμφωνα με τον κ. Χαγιάτ, το διμερές εμπόριο ανήλθε στα $130 εκατομμύρια το 2015, ενώ η εισροή επενδύσεων από τις ΗΠΑ έφτασε τα $2 δισ. το 2015, αυξημένες κατά επτά φορές, λόγω επενδυτικών ευκαιριών στην ενέργεια και τον τραπεζικό τομέα. Μίλησε όμως για αριθμό εταιρειών που διαβλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της πληροφορικής, ιατρικού εξοπλισμού και αγροτικών προϊόντων.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στη θέση που συμμερίζονται πολλοί επιχειρηματίες, για το πόσο ελκυστική είναι η Κύπρος ως εμπορικό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο. «Και πιστεύω ότι υπάρχει στρατηγική ευκαιρία εδώ», πρόσθεσε.

Όπως είπε, σε μια ολοένα και περισσότερο ασταθή περιοχή, η Κύπρος είναι πιο ελκυστικός εμπορικός προορισμός παρά ποτέ. «Γι' αυτόν τον λόγο οι ΗΠΑ πιστεύουν σθεναρά ότι αυτή είναι η στιγμή της Κύπρου να εξελιχθεί σε ένα ακόμη ευρύτερο εμπορικό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο, συνδέοντας τις οικονομίες σε όλη την περιοχή», πρόσθεσε ο κ. Χαγιάτ.

Ανάγκη σταθερότητας και προβλεψιμότητας
Λέγοντας ότι οι σημαντικότεροι παράγοντες που καθορίζουν την απόφαση μιας εταιρείας να δραστηριοποιηθεί σε μια χώρα είναι η σταθερότητα και η προβλεψιμότητα, ο κ. Χαγιάτ πρόσθεσε ότι «για να το θέσουμε απλά, η επανένωση θα απελευθερώσει την οικονομική προοπτική της Κύπρου, δημιουργώντας την σταθερότητα και προβλεψιμότητα που είναι αναγκαία για την αύξηση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε σε τέσσερεις τομείς που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κινητήριους μοχλούς για την ανάπτυξη μετά τη λύση. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στον τουρισμό, ο οποίος μετά τη λύση θα οδηγούσε σε έκρηξη στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στον εκσυγχρονισμό των υποδομών, καθώς και στη ναυτιλία, που θα προσφέρει ευκαιρίες και σε αμερικανικές εταιρείες που στοχεύουν στην εξαγωγή υπηρεσιών που σχετίζονται με τη ναυτιλία. «Μια λύση», πρόσθεσε, «θα επιταχύνει το εμπόριο και τη ναυτιλία μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας, επεκτείνοντας σημαντικά τη συνεισφορά του τομέα στην οικονομία της χώρας».

Η εισήγηση Πηλείδη
Στον δικό του χαιρετισμό, ο Φειδίας Πηλείδης είπε πως και τα δύο επιμελητήρια είναι πεπεισμένα ότι μια συνολική διευθέτηση στο κυπριακό πρόβλημα θα φέρει σημαντικά οφέλη όχι μόνο για την Κύπρο και για την ευημερία όλων των Κυπρίων, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή που εμπεριέχει την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία μέσα σε μια διευρυμένη Ε.Ε., όπου οι δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες τυγχάνουν σεβασμού.

Όπως ανέφερε, μια λύση θα αυξήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και θα δημιουργήσει τεράστιες ευκαιρίες συνεργασίας και οικονομικών ανταλλαγών μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας με επικέντρωση όχι μόνο στις αγορές των χωρών αυτών, αλλά και στην αγορά της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Οι προβλέψεις των Τ/κ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του τ/κ επιμελητηρίου, Φικρί Τόρος, αναφέρθηκε σε πρόσφατες ακαδημαϊκές μελέτες, οι οποίες κατέδειξαν ότι το ΑΕΠ του νησιού από τα €20 δισ. θα φτάσει περίπου στα €45 δισ. στα πρώτα είκοσι χρόνια. «Αυτό σημαίνει ένα κατά κεφαλήν ΑΕΠ €12.000 και ένα μέσο ρυθμό ανάπτυξης 4,5%, που είναι περίπου ο τριπλάσιος του 2015».

Όπως είπε, επιμέρους τομείς όπως ο τουρισμός θα δημιουργήσουν πρόσθετο εισόδημα περίπου €550 εκατομμυρίων ετησίως, ενώ ο τομέας των κατασκευών εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει εισόδημα €725 εκατ. Κατά τον κ. Τόρος, ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα δημιουργήσει ετήσιο εισόδημα της τάξης των €380 εκατ., ενώ ο ευρύτερος τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών θα δημιουργήσει εισόδημα πέραν του €1 δισ.

Σημείωσε ακόμη πως η ναυτιλία θα δημιουργήσει μέσο μέρισμα €760 εκατ. και η ανώτερη εκπαίδευση πρόσθετο εισόδημα €270 εκατ. ετησίως. Τέλος, αναφορικά με το φυσικό αέριο, ο κ. Τόρος επανέλαβε ότι ο πιο εμπορικά βιώσιμος τρόπος εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου είναι η συνεργασία Κύπρου, Ισραήλ, Λιβάνου και Τουρκίας. «Αυτό έχει αποδειχθεί μέσω ενός αγωγού προς την Τουρκία για πώληση τόσο στην Τουρκία και τελικά στις ευρωπαϊκές αγορές», είπε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα