Κολύμπι με ασφάλεια

Την προσοχή στους κολυμβητές, ενόψει του καλοκαιριού, εφιστά η Κυπριακή Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής
Η Ομοσπονδία καλεί τους λουομένους να τηρούν τους βασικούς κανόνες ασφάλειας στη θάλασσα

ΟΠΩΣ επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τα ταχύπλοα, των οποίων οι χειριστές πρέπει να τηρούν τους κανόνες πλοήγησης, δεν μπορούν διά νόμου να εισέρχονται στην περιοχή λουομένων

Με αφορμή το πρόσφατο θανατηφόρο περιστατικό λουομένου που σημειώθηκε στην περιοχή Πρωταρά και όπως όλα δείχνουν προκλήθηκε από κτύπημα σκάφους που έπλεε στην περιοχή, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής, μέσω σχετικής

ανακοίνωσης που εξέδωσε χθες, θέλησε να τονίσει γι' ακόμα μια φορά τη σημασία τήρησης βασικών κανόνων ασφάλειας λουομένων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τα ταχύπλοα των οποίων οι χειριστές πρέπει να τηρούν τους κανόνες πλοήγησης, δεν μπορούν διά νόμου να εισέρχονται στην περιοχή λουομένων που καθορίζεται από τις κόκκινες σημαδούρες και οι λουόμενοι μπορούν να κολυμπούν μέχρι και τις σημαδούρες και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τις ξεπερνούν.

Γενικοί κανόνες
Σύμφωνα με τις συμβουλές που η Ομοσπονδία έχει αναρτημένες στην ιστοσελίδα της, οι βασικοί κανόνες ασφάλειας στην παραλία είναι οι εξής:

· Μην κολυμπάς ποτέ μόνος.
· Απόφυγε την κολύμβηση σε άγνωστα νερά που μπορεί να κρύβουν κινδύνους και να σε κρατήσουν απομονωμένο από τη βοήθεια αν σου συμβεί κάτι.
· Απόφυγε να κάνεις αγώνες μέχρι τις σημαδούρες, γιατί τα ρεύματα μπορεί να αλλάξουν κατεύθυνση και να σε παρασύρουν.
· Το συγκεντρωμένο πλήθος στο ίδιο σημείο της παραλίας, μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι συμβαίνει κάποια επείγουσα κατάσταση.
· Μην καλείς ποτέ "βοήθεια" για αστείο, γιατί μπορεί να θέσεις τη ζωή κάποιου σε πραγματικό κίνδυνο.
· Μάθε να γνωρίζεις τις ενδείξεις του κινδύνου και τις προειδοποιητικές ενδείξεις.
· Αν δεις κάποιον να πνίγεται, ειδοποίησε τον ναυαγοσώστη ή τη λιμενική Αρχή.
· Αν βρεθείς κοντά σε κάποιον που κινδυνεύει, υποστήριξέ τον ψυχολογικά.
· Αν εγκλωβιστείς σε ένα ρεύμα, μην κολυμπήσεις αντίθετα σε αυτό. Κολύμπησε σιγά παράλληλα στην ακτή, ώστε η συνισταμένη δύναμη του ρεύματος και της δύναμής σου να σε μεταφέρουν εκτός ρευμάτων εκτελώντας μια διαγώνια διαδρομή. Θυμήσου ότι το ρεύμα έχει κατεύθυνση παράλληλη με την ακτογραμμή.
· Μην απομακρύνεσαι από την παραλία ή τις σημαδούρες.
· Αν νιώθεις κόπωση ή σε πιάσει κράμπα στο νερό, γείρε μπροστά. Πάρε βαθιά ανάσα και βύθισε το κεφάλι σου κάτω από την επιφάνεια του νερού. Κίνησε τα πόδια σου για να επιπλεύσεις. Τέντωσε τον μυ που σε πονάει σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν της μυϊκής σύσπασης.
· Απόφυγε να κολυμπάς σε κυματώδη θάλασσα.
· Απόφυγε να σώσεις κάποιον που κινδυνεύει αν δεν έχεις τις απαιτούμενες γνώσεις ή δεν είναι ασφαλές για σένα.
· Οι δραστηριότητες του νερού με μηχανοκίνητα μέσα, πρέπει να πραγματοποιούνται στις ειδικά σχεδιασμένες και οριοθετημένες με σημαίες ή σημαδούρες περιοχές.
· Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντα από ενηλίκους.
· Τα άτομα με αναπηρία να συνοδεύονται πάντα από κάποιο άτομο με φυσικές ικανότητες. Ο ναυαγοσώστης πρέπει να είναι ενήμερος για τη φύση και τις ανάγκες της αναπηρίας.
· Μην καταδύεσαι ποτέ με το κεφάλι στο νερό, αν είναι ρηχότερο από 1,5μ., ιδίως αν δεν μπορείς να δεις τον πυθμένα. Κάθε χρόνο, αρκετοί άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ή μένουν παράλυτοι, επειδή έσπασαν το λαιμό τους στο ρηχό νερό ή τραυματίστηκαν σε κάποιο βράχο.
· Πριν μπεις στη θάλασσα, εντόπισε το σημείο της παραλίας που θα σου εξασφαλίσει την είσοδο, έξοδο και κολύμβηση με ασφάλεια στο νερό. Προτίμησε ακτές που φυλάσσονται από ναυαγοσώστη.
· Αν κυνηγάς φουσκωτές μπάλες στη θάλασσα, να γνωρίζεις ότι ο αέρας μπορεί να τις παρασύρει και να απομακρυνθείς επικίνδυνα.
· Πρόσεχε τα ψηλά κύματα και μάθε να κολυμπάς κάτω από αυτά.
· Μην καταδύεσαι από ψηλά σημεία ή σε άγνωστα νερά.
· Απόφυγε την επαφή με την υδρόβια ζωή, αιχμηρά κοράλλια ή βράχια.
· Μη βάζεις τα χέρια σου μέσα σε υποθαλάσσιες τρύπες. Μπορεί να κρύβεται θαλάσσια ζωή που ίσως σου επιτεθεί.
· Μην κολυμπάς κάτω από την επήρεια αλκοόλ.
· Μείνε κοντά στα μικρά παιδιά που συνοδεύεις, ιδίως όταν βρίσκονται κοντά στο νερό.

Keywords
Τυχαία Θέματα