Ημέρα «κρίσης» για Προεδρία της Βουλής

Αποφάσεις σήμερα σε επίπεδο ΠΓ και ΕΓ σε ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ
Έντονες ζυμώσεις μεταξύ των κομμάτων, αλλά και… τακτικισμοί ένθεν και ένθεν για την εκλογή του νέου Προέδρου του Νομοθετικού Σώματος - Κλειδώνει σήμερα η υποψηφιότητα Σιζόπουλου

Ο οργασμός ζυμώσεων συνεχίζεται στα κόμματα, ενόψει της εκλογής Προέδρου της Βουλής στις 2 Ιουνίου.
Ζυμώσεις

που συντελούνται τόσο σε διακομματικό όσο και σε εσωκομματικό επίπεδο, με όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις να σταθμίζουν τις δυνάμεις τους και να διερευνούν τις προοπτικές συνεργασιών σε όλη την εκτύλιξη της διαδικασίας εκλογής.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη και περίπλοκη εξίσωση, καθώς η πληθώρα των διαφαινόμενων υποψηφιοτήτων καθιστά την έκβαση της εκλογής, σταυρόλεξο για γερούς λύτες.

Σήμερα συνέρχονται σε ιδιαίτερα σημαντικές συνεδρίες τα Πολιτικά Γραφεία του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ, τα οποία θα συζητήσουν ενδελεχώς την προοπτική δικής τους υποψηφιότητας για το δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα.

Οι σταθμίσεις της Εζ. Παπαϊωάννου
Όσον αφορά τους σχεδιασμούς της Εζεκία Παπαϊωάννου, η ηγεσία του κόμματος της Αριστεράς θέλει να έχει, προηγουμένως, υπ’ όψιν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς των υπολοίπων κομμάτων, είτε διεκδικήσουν με δικό τους υποψήφιο είτε όχι την Προεδρία της Βουλής.

Ήδη βολιδοσκοπήσεις έγιναν με κάποια από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ενώ, στο πλαίσιο αυτό, ο Άντρος Κυπριανού θα έχει σήμερα επαφή με τον Γιώργο Λιλλήκα και την ηγεσία της Συμμαχίας Πολιτών, προς ανίχνευση προθέσεων, παρά τη δεδηλωμένη θέση της Συμμαχίας ότι δεν επιθυμεί συνεργασία με τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ για την εκλογή Προέδρου της Βουλής.

Η υποψηφιότητα του Γενικού Γραμματέα κερδίζει διαρκώς πόντους στο κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, και θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως αυτή θα είναι και η πρόταση του ΠΓ προ της Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα λάβει την τελική απόφαση την ερχόμενη Δευτέρα.

Αποφασίζει η ΕΔΕΚ
Την ίδια ώρα, το ΠΓ της ΕΔΕΚ αναμένεται να επικυρώσει στη σημερινή του συνεδρία την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου του Κινήματος, Μαρίνου Σιζόπουλου.

Η διακηρυχθείσα ήδη στήριξη ενδεχόμενης υποψηφιότητας Σιζόπουλου εκ μέρους του ΔΗΚΟ, προσδίδει ισχυρή δυναμική στην υποψηφιότητα του Προέδρου του κόμματος, εκτιμούν οι Σοσιαλδημοκράτες, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις σύμπλευσης όλων των δυνάμεων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου.

Μέχρι στιγμής, εκτός από τη διαβούλευση με το Δημοκρατικό Κόμμα, δεν έχει γίνει οιαδήποτε επίσημη επαφή με άλλα πολιτικά κόμματα, θεωρείται, δεδομένο, ωστόσο, ότι, άμα τη επισήμω επικυρώσει της υποψηφιότητας από το ΠΓ, η ΕΔΕΚ θα έχει και επισήμως διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα, με στόχο τη διερεύνηση προοπτικών ευρύτερης υποστήριξης.

Ανακαλεί η Μ. Βασιλειάδου
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, η ΕΔΕΚ, με χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή της, γνωστοποίησε την ανάκληση της παραίτησης της Α’ Αντιπροέδρου του Κινήματος, Μαρίας Βασιλειάδου, γεγονός που αποκάλυψε σε προχθεσινό ρεπορτάζ της η «Σημερινή».

Αντίθετα, στην απόφαση της παραίτησής του φαίνεται να εμμένει ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Θεοδώρου. Πάντως, και το θέμα των παραιτήσεων, όπως και η μετεκλογική πορεία του Κινήματος, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη σημερινή σύνοδο του Π.Γ.

«Σφραγίζει» Σιζόπουλο το ΔΗΚΟ
Σε συνεδρία συνέρχεται και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, το οποίο εξέφρασε ήδη δεδηλωμένη υποστήριξη προς μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα Μαρίνου Σιζόπουλου, έχοντας αποκλείσει ήδη οιαδήποτε συνεργασία με το ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ.

Τοποθετούμενος χθες επί του θέματος, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, και απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον θα πάρει στα συλλογικά όργανα του κόμματος πρόταση για στήριξη του Μαρίνου Σιζόπουλου, επισήμανε πως την Προεδρία της Βουλής θα πρέπει να διεκδικήσει ο ενδιάμεσος χώρος.

«Χρειάζεται ισορροπία στη Βουλή και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρούμε πως θα πρέπει ο ενδιάμεσος χώρος να κρατά αυτές τις ισορροπίες μέσω αυτού του θεσμού, και ακριβώς την απόφαση για την Προεδρία της Βουλής θα την πάρουμε στα συλλογικά όργανα του κόμματος, στη βάση αυτών των πολιτικών αρχών και θέσεων», ανέφερε.

Σε συμπληρωματική ερώτηση, σημείωσε πως είναι λογικό, από τη στιγμή που το ΔΗΚΟ αποφασίσει πως δεν θα διεκδικήσει την Προεδρία της Βουλής, να απευθυνθούν στα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου. «Θεωρούμε ως εύλογο επιχείρημα ότι θα πρέπει να ακούσουμε πρώτα το αμέσως επόμενο και αμέσως μεγαλύτερο κόμμα του ενδιάμεσου χώρου», κατέληξε.

Ανάλογη θέση εξέφρασε και ο νεοεκλεγείς βουλευτής του κόμματος στην Πάφο, Πάμπος Πιττοκοπίτης, ξεκαθαρίζοντας ότι, το Δημοκρατικό Κόμμα, ως η μεγαλύτερη δύναμη του Κέντρου, επιδιώκει την εκλογή ενός Προέδρου της Βουλής από τον ενδιάμεσο και, δεδομένου ότι το ίδιο δεν θα διεκδικήσει την Προεδρία, επέλεξε να υποστηρίξει υποψήφιο από το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του χώρου.

Ά. Αντωνιάδης για Εκπρόσωπος
Εξάλλου, το ΕΓ του Δημοκρατικού Κόμματος θα συζητήσει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, ενώ αναμένεται να ανταλλαχθούν απόψεις και για το θέμα της «θεσμικής αναδιάταξης» του κόμματος, μετά την εκλογή συγκεκριμένων αξιωματούχων στη Βουλή, και στο πλαίσιο της προσπάθειας αξιοποίησης όσο το δυνατόν περισσότερων στελεχών και υποψηφίων.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το θέμα του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα ζητηθεί από την κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου να παραιτηθεί από τη θέση της, μετά την κατάληψη βουλευτικής έδρας.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ως επικρατέστερος για τη θέση του Εκπροσώπου Τύπου προαλείφεται ο νυν Αν. Εκπρόσωπος, Άθως Αντωνιάδης, ενώ για τη θέση του, μάλλον θα επιλεγεί άτομο που ήταν στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ.
Πάντως, αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα θα ληφθούν μετά την εκλογή Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Keywords
Τυχαία Θέματα