Άλλα λέει ο Χάρης, άλλα ο Αβέρωφ...

...για τα θύματα δόλιων πρακτικών
«Όχι» σε αποζημιώσεις λέει ο Υπουργός, «ναι» σε αποζημιώσεις λέει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Διάσταση απόψεων υπάρχει μεταξύ των τοποθετήσεων του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και του Προέδρου του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε σχέση με την ερμηνεία της παραγράφου της ανακοίνωσης του Eurogroup, ημερομηνίας 25 Μαρτίου 2013, σε σχέση με την υποχρέωση της Κυβέρνησης να αποζημιώσει «πιθανά θύματα δόλιων πρακτικών, σύμφωνα με τις καθιερωμένες νομικές και δικαστικές διαδικασίες εκτός του προγράμματος (στήριξης)»

Πλήρης

διάσταση απόψεων υπάρχει μεταξύ των τοποθετήσεων του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και του Προέδρου του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε σχέση με την ερμηνεία της παραγράφου της ανακοίνωσης του Eurogroup, ημερομηνίας 25 Μαρτίου 2013, σε σχέση με την υποχρέωση της Κυβέρνησης να αποζημιώσει «πιθανά θύματα δόλιων πρακτικών, σύμφωνα με τις καθιερωμένες νομικές και δικαστικές διαδικασίες εκτός του προγράμματος (στήριξης)».

Χάρης: Αντικειμενικά δύσκολο
Ο μεν Υπουργός διατηρεί τη θέση του ότι είναι αντικειμενικά δύσκολο να αποζημιωθούν οι κάτοχοι αξιογράφων από το κράτος, αν και γίνεται αντιληπτή η οικονομική δυσχέρεια, στην οποία έχουν περιέλθει. Είναι γνωστή, εξάλλου, η δημόσια δήλωσή του ότι «δεν θα μετατρέψουμε το bail in σε bail out».

Ο Χάρης Γεωργιάδης έχει, επίσης, ενημερώσει γραπτώς τους κατόχους αξιογράφων ότι «τυχόν αποζημίωσή τους, στην έκταση που ο Σύνδεσμός τους διεκδικεί, θα καθιστούσε μη βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά, ενώ θα υπήρχε και το ενδεχόμενο υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τους οίκους αξιολόγησης και εκ νέου απώλειας της πρόσβασης της χώρας μας στις διεθνείς αγορές».

Αβέρωφ: Το κράτος αναλαμβάνει…
Στην αντίπερα όχθη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ γραπτώς, επίσης, ενημέρωσε στις 18 Φεβρουαρίου 2016 τον Σύνδεσμο Κατόχων Αξιογράφων ότι η δική του ερμηνεία είναι πως οποιοδήποτε θύμα δόλιων πρακτικών κερδίσει νομική μάχη, με βάση την παράγραφο της ανακοίνωσης του Eurogroup, το κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη της αποζημίωσής του.

Η ερώτηση Περδίκη
Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα μετά από επιστολή που ο βουλευτής Γ. Περδίκης απέστειλε στον Υπουργό Οικονομικών, αναφέροντας ότι σε απάντηση που πήρε από τον Υπουργό Οικονομικών στην ερώτησή του αναφορικά με την εκδίκαση των υποθέσεων των κατόχων αξιογράφων, παρατήρησε ότι «δεν απαντήθηκε το σημείο της ερώτησης που αφορούσε στην αναφορά στη συμφωνία με το Eurogroup ημερομηνίας 25 Μαρτίου 2013 και η οποία αναφέρει ότι “το Eurogroup σημειώνει την πρόθεση των κυπριακών Αρχών να αποζημιώσουν πιθανά θύματα δόλιων πρακτικών, σύμφωνα με τις καθιερωμένες νομικές και δικαστικές διαδικασίες εκτός του προγράμματος”».

Ο κ. Περδίκης παρακαλούσε τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων συγκεκριμένα επί του πιο πάνω σημείου και αν πρόκειται να ενεργοποιήσει τη σχετική πρόνοια της συμφωνίας με το Eurogroup.

Η απάντηση του Υπουργού
Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε στον βουλευτή Γ. Περδίκη, στις 12 Απριλίου, αναφέροντας τα εξής: «Η στάση του κράτους σε σχέση με νομικές και δικαστικές διαδικασίες δεν προκαταλαμβάνεται, αλλά καθορίζεται πάντοτε σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία.

Συναφώς επιθυμώ να σας πληροφορήσω ότι οι γενικότερες θέσεις του Υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με τα ερωτήματα που έχετε θέσει έχουν σαφώς διατυπωθεί, στην επιστολή του Υπουργού Οικονομικών προς τον Σύνδεσμο Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων, ημερ. 22 Νοεμβρίου 2016».

Η επιστολή του Υπ. Οικονομικών
Η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον Σύνδεσμο Κατόχων Αξιογράφων και εξασφάλισε την επιστολή Γεωργιάδη της 22ας Νοεμβρίου 2016. Σ’ αυτήν αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι είναι αντικειμενικά δύσκολο να αποζημιωθούν οι κάτοχοι αξιογράφων από το κράτος αν και γίνεται αντιληπτή η οικονομική δυσχέρεια, στην οποία έχουν περιέλθει.

Αναφέρεται, επίσης, ότι τυχόν αποζημίωσή τους, στην έκταση που ο Σύνδεσμός τους διεκδικεί, θα καθιστούσε μη βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά, ενώ θα υπήρχε και το ενδεχόμενο υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τους οίκους αξιολόγησης και εκ νέου απώλειας της πρόσβασης της χώρας μας στις διεθνείς αγορές.

Και η επιστολή Αβέρωφ
Από την άλλη, όμως, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε δική του επιστολή προς τον Σύνδεσμο Κατόχων Αξιογράφων, στις 18 Φεβρουαρίου 2016, ανέφερε μεταξύ άλλων, τα εξής: «Αυτό που έχω επανειλημένως δηλώσει, τόσο παλαιότερα όσο και στο πρόσφατο Επαρχιακό Συμβούλιο του ΔΗΣΥ Λεμεσού, είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε σκληρή μάχη, για να περιληφθεί πρόνοια στην ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ της 25ης Μαρτίου που θα αναφέρει ότι στην περίπτωση που κάτοχοι αξιογράφων δικαιωθούν από δικαστήρια, τότε το κράτος θα έχει υποχρέωση να τους αποζημιώσει.

Το κομμάτι της ανακοίνωσης του Γιούρογκρουπ αναφέρει επί λέξει τα ακόλουθα: "Το Eurogroup σημειώνει την πρόθεση των κυπριακών Αρχών να αποζημιώσουν πιθανά θύματα των δόλιων πρακτικών, σύμφωνα με τις καθιερωμένες νομικές και δικαστικές διαδικασίες, εκτός του προγράμματος". Συνεπώς, η δική μας ερμηνεία αυτής της πρόνοιας είναι ότι το οποιοδήποτε θύμα δόλιων πρακτικών κερδίσει νομική μάχη, με την παράγραφο αυτήν, το κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη της αποζημίωσης»

Τι λένε οι κάτοχοι αξιογράφων
Σε ανακοίνωσή του με αφορμή όλα τα πιο πάνω, ο Σύνδεσμος Κατόχων Αξιογράφων αναφέρει ότι παρόμοια επιβεβαίωση με αυτήν του Αβέρωφ Νεοφύτου ζήτησε και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από τον Υπουργό Οικονομικών. «Έκτοτε», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «έχει παρέλθει πέραν του ενός έτους και ακόμη δεν πήραμε απάντηση· ούτε θετική, ούτε αρνητική. Και ερωτούμε τον κύριο Υπουργό: Γιατί δεν ζητάτε από τώρα από τη Νομική Υπηρεσία να σας δώσει γνωμάτευση;

Μετά τις καταδίκες της Τράπεζας Κύπρου από τα ελληνικά δικαστήρια, είναι βέβαιο ότι -Θεού θέλοντος και των νομικών διαδικασιών επιτρεπουσών- σε λίγο θα αρχίσουν παρόμοιες καταδίκες και στην Κύπρο. Η Τράπεζα Κύπρου, ως δρώσα οικονομική οντότητα, μπορεί να αντέξει το βάρος των αποζημιώσεων. Όμως, η άλλοτε κραταιά Λαϊκή, πού θα βρει τα χρήματα να αποζημιώσει τους κατόχους αξιογράφων;

Γι’ αυτό και η σχετική παράγραφος του Μνημονίου αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και θα πρέπει ο κ. Υπουργός να δώσει μια σαφή απάντηση και να μην παραπέμπει στις καλένδες της Νομικής Υπηρεσίας. Αν παρ’ ελπίδα θα αποταθεί στη Νομική Υπηρεσία ας την καλέσει να γνωματεύσει και για τις υπόλοιπες παραγράφους του Μνημονίου. Αφού μια βασική παράγραφος του Μνημονίου αμφισβητείται, τι εμποδίζει και τα θύματα του Μνημονίου αυτού να αμφισβητήσουν τις υπόλοιπες παραγράφους;» καταλήγει η ανακοίνωση του Συνδέσμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα