Σε σταθερή πορεία οι χρηματοδοτήσεις

Τι καταδεικνύει έκθεση της KPMG για τα επιχειρηματικά συμμετοχικά κεφάλαια
Οι τάσεις για το δεύτερο τρίμηνο του 2017 περιλαμβάνουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για βελτίωση του κλίματος, με περισσότερες πράξεις και αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Δεν αναμένεται, όμως, η αναστροφή του κλίματος, ιδιαίτερα στα υψηλά επίπεδα του 2015

Η έκθεση «Επιχειρηματικά Συμμετοχικά Κεφάλαια» (venture capital) της KPMG για το πρώτο τρίμηνο (Q1) του 2017 αναγνωρίζει ένα θετικό ξεκίνημα σε σχέση

με το ήσυχο 2016, με το επενδυτικό ενδιαφέρον των επιχειρηματικών συμμετοχικών κεφαλαίων να επιστρέφει σε όλες τις κύριες αγορές.

Παρόλο που η συντηρητικότητα συνέχισε να είναι κύριο χαρακτηριστικό των επενδυτικών κινήσεων, ιδιαίτερα στις αρχές του 2017, ένας αριθμός σημαντικών πράξεων (π.χ. Airbnb: $1 δις, Grail: $914 δις, SoFi: $454 δις) στο τέλος του τριμήνου αναζωογόνησαν την επενδυτική αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι επενδύσεις σε αρχικά στάδια, αλλά και οι επενδύσεις επιχειρηματικών αγγέλων, συνεχίζουν την ανησυχητικά πτωτική πορεία, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα, αφενός, της συγκέντρωσης του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος σε επενδύσεις τελικού σταδίου και, αφετέρου, του γενικότερου εύθραυστου οικονομικού περιβάλλοντος με την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 από τη Βρετανία, τις επερχόμενες αλλαγές στην αμερικανική πολιτική σε σχέση με το εμπόριο, φορολογία και μεταναστευτική πολιτική και την κατάσταση της κινεζικής οικονομίας.

Επένδυση σε νεοφυείς επιχειρήσεις
Στο πιο πάνω συντείνει και η αυξητική τάση για συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων σε μικρότερο αριθμό, αλλά μεγαλύτερων σε μέγεθος επιχειρηματικών κεφαλαίων, αφού έτσι δεν επηρεάζεται η μακροχρόνια απόδοση των κεφαλαίων με βραχυπρόθεσμες ζημιές.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί η αύξηση στην επενδυτική κινητικότητα από μεγάλους Οργανισμούς και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, αφού περισσότεροι μεγάλοι Οργανισμοί αντισταθμίζουν την ανησυχία τους για την τεχνολογική μεταμόρφωση που διαδραματίζεται παγκόσμια, επενδύοντας σε επαναστατικές νεοφυείς επιχειρήσεις στους τομείς που τους ενδιαφέρουν και δραστηριοποιούνται, χωρίς μάλιστα γνώμονα το πρόσκαιρο κέρδος.

Στην Ασία το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει μείνει στάσιμο σε μεγάλο βαθμό λόγω της κινεζικής οικονομίας και των αποδόσεων των αγορών κεφαλαίου, αλλά και λόγω των ιδιαίτερα αυξημένων ελέγχων της κινεζικής κυβέρνησης σε αρχικές δημόσιες προτάσεις για εισαγωγή στο χρηματιστήριο, με τη λίστα αναμονής να παραμένει πολύ πιο πάνω από τις 600 εταιρείες.

Στην Αμερική το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει στραφεί και στις διεθνείς αγορές όπου παρατηρούνται μεγαλύτερες αποδόσεις, με τις επενδύσεις, εκτός από το παραδοσιακό Ισραήλ, να στρέφονται και στην Αγγλία, την Ισπανία και σε ασιατικές χώρες. Σημαντικός παράγοντας θα είναι και οι επερχόμενες αλλαγές της αμερικανικής κυβέρνησης στους τομείς της οικονομίας και των φορολογικών μεταρρυθμίσεων.

Ποιοι ξεχώρισαν
Από τους τομείς επενδύσεων ξεχώρισε ο τομέας της υγείας «Med tech», με σημαντική άντληση κεφαλαίων. Μάλιστα, το επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται ακόμη πιο μεγάλο, κυρίως λόγω του συνεχιζόμενου αυξανόμενου κόστους υγείας σε παγκόσμια βάση, με τις επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας στην υγεία να επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις, να διευρύνουν την προσβασιμότητα στην υγεία και, κατ’ επέκταση, να μειώνουν και το κόστος.

Σημαντικός αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων δραστηριοποιούνται στον τομέα, κάποιες με επαναστατικές προτάσεις όπως, για παράδειγμα, την έγκαιρη διάγνωση διάφορων ειδών καρκίνου.

Μια σημαντικά θετική εξέλιξη που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο ήταν και οι επιτυχημένες αρχικές δημόσιες προτάσεις των Snap, Mulesoft και Alteryx. Ιδιαίτερα, η επιτυχία των δύο τελευταίων έδωσε αρκετές βάσιμες ελπίδες σε δυνητικά νέες αρχικές δημόσιες προτάσεις. Η εξέλιξη αυτή είχε θετικό αντίκτυπο και στο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οι τάσεις για το δεύτερο τρίμηνο
Οι τάσεις για το δεύτερο τρίμηνο του 2017 περιλαμβάνουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για βελτίωση του κλίματος, με περισσότερες πράξεις και αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Δεν αναμένεται, όμως, η αναστροφή του κλίματος, ιδιαίτερα στα υψηλά επίπεδα του 2015.

Οι αλλαγές που αναμένονται να επέλθουν από την αμερικανική κυβέρνηση είναι μείζονος ενδιαφέροντος, αφού αναμένεται να επηρεάσουν την επενδυτική δραστηριότητα. Με παρόμοιο ενδιαφέρον πρέπει να παρατηρούνται οι αναμενόμενες διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας για την έξοδο της τελευταίας, αλλά και οι εκλογές στη Γαλλία, αφού αναμένεται να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ευρώπη.

Επιπρόσθετα, οι επιδόσεις των αρχικών δημοσίων προτάσεων αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά το επενδυτικό ενδιαφέρον, αφού από τη μια αρνητική επίδοση μιας μεγάλης αναμενομένης πρότασης πιθανόν να αποθαρρύνει το επενδυτικό κοινό, ενώ από την άλλη μια επιτυχία θα ανοίξει την πόρτα και σε άλλο αριθμό αξιόλογων προτάσεων, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον από τους επενδυτές από τις ασιατικές αγορές.

Το σίγουρο είναι ότι το 2017 αναμένεται με αρκετό ενδιαφέρον, όμως οι πολιτικές εξελίξεις συνεχίζουν να επηρεάζουν σημαντικά το επενδυτικό ενδιαφέρον. Δεν αναμένεται να επηρεάσει τομείς, όμως, με σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως είναι η τεχνολογική μεταμόρφωση στον τομέα της υγείας.

ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΣ ΒΑΝΕΖΗΣ
Διοικητικός Σύμβουλος, KPMG Limited, τηλ. 22209000, ηλεκ. διεύθ. [email protected].

Keywords
Τυχαία Θέματα