Ορόσημο η 22η Μαΐου

Κρίσιμη εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ώστε να φτάσει η ελληνική κυβέρνηση σε συμφωνία
«Η Γερμανία επιθυμεί να παραμείνει το ΔΝΤ (στο ελληνικό πρόγραμμα) έως τις εκλογές του φθινοπώρου», υποστηρίζει σε δημοσίευμα, στην ηλεκτρονική της σελίδα, η γερμανική εφημερίδα «Die Welt»

Μια προσπάθεια να κλείσουν τα μεγάλα πολιτικά μέτωπα βρίσκεται, από χθες,

σε πλήρη εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ωστόσο, η πραγματική δυναμική της διαπραγμάτευσης αναμένεται να διαφανεί ενδεχομένως αργότερα μέσα στην ημέρα, καθώς οι δύο πλευρές θα φανερώσουν τα χαρτιά τους για κάθε ανοικτό μέτωπο, όπως αυτά διαμορφώθηκαν στις εσωτερικές συσκέψεις προετοιμασίας που προηγήθηκαν το μεσημέρι. Κυβερνητική πηγή, πάντως, προέβη στην εκτίμηση ότι το πιθανότερο είναι οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν και αύριο.

Τα μεγάλα πολιτικά μέτωπα περιλαμβάνουν τις περικοπές των συντάξεων του 2019, τις παρεμβάσεις στο εργασιακό, τις διαφορές με το ΔΝΤ στον υπολογισμό των πλεονασμάτων, τα μέτωπα που παραμένουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά και τα ανοικτά θέματα στο πεδίο του Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και στις εξαιρέσεις ΔΕΚΟ, όπως η ΕΑΒ, από την ένταξή τους σε αυτό.

Συγκλίσεις καταγράφονται στις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ, στα θέματα παιδείας, υγείας, αλλά και στο πακέτο της μείωσης του αφορολογήτου και των αντιμέτρων.

Γερμανικά μηνύματα
«Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση τηρεί όλα τα συμφωνημένα, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να κλείσουν την αξιολόγηση στις 22 Μαΐου και να εκταμιευτεί εγκαίρως η επόμενη δόση. Όσο παρατείνονται (οι διαπραγματεύσεις) τόσο περισσότερο θα ανησυχούν οι αγορές και η οικονομία», τόνισε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επαίνεσε την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και χαρακτήρισε θετικά τα τελευταία στοιχεία (για το πρωτογενές πλεόνασμα), ενώ προσέθεσε πως γνωρίζει ότι ιδίως μια νέα αναπροσαρμογή των συντάξεων θα είναι δύσκολη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα «αποφασίσει και επισήμως (τη συμμετοχή του) τις επόμενες εβδομάδες», είπε τέλος ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

«Η Γερμανία επιθυμεί να παραμείνει το ΔΝΤ (στο ελληνικό πρόγραμμα) έως τις εκλογές του φθινοπώρου», υποστηρίζει σε δημοσίευμα, στην ηλεκτρονική της σελίδα, η γερμανική εφημερίδα «Die Welt». Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι Γερμανοί θα ήταν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν στην εξής απαίτηση του ΔΝΤ: να απαριθμήσει η γερμανική κυβέρνηση σε ένα λεπτομερές έγγραφο τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους».

Αυτό σημαίνει, όπως διευκρινίζεται, ότι «θα αναλάμβανε την υποχρέωση απέναντι στην Αθήνα και το ΔΝΤ για τον καθορισμό χαμηλών επιτοκίων, για μεγάλης διάρκειας παράταση (λήξης των δανείων) συν αναβολές (στην καταβολή τόκων) και μάλιστα γραπτώς, δηλαδή θα δεσμευτεί».

Αναλυτικά, στο δημοσίευμα αναφέρονται τα εξής:
«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αγαπά τις στοχευμένες απειλές. 'Η Ευρώπη', είπε στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, 'θα πρέπει να σκεφτεί τη δημιουργία ενός δικού της Νομισματικού Ταμείου. Εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει διάθεση να συμμετάσχει σε αγχώδη πακέτα βοήθειας για χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες κλονίζονται, τότε η Ευρώπη θα πρέπει να το φροντίσει μόνη της.

Στην περίπτωση αυτήν, όμως, δεν θα χρειάζεται πια κανείς το ΔΝΤ, πράγμα που σημαίνει ότι το ΔΝΤ, το οποίο οφείλει την ενίσχυση του ρόλου του στα πακέτα βοήθειας, πρέπει να συμμετάσχει επιτέλους στο τρίτο (ελληνικό) πακέτο'. Εν τούτοις, ο κ. Σόιμπλε δεν επαφίεται στο γεγονός ότι η απειλή του μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Προληπτικά, ζητά από τους υπαλλήλους του Υπουργείου του να διατυπώσουν κάποια ιδέα για το ποια μορφή θα μπορούσε να έχει ένας συμβιβασμός με το ΔΝΤ.

»Οι συνεργάτες του διάβασαν, λοιπόν, πολύ προσεκτικά τον λόγο της κ. Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες. Δύο πράγματα είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ: Πρώτον, ότι 'οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δώσουν σαφώς περισσότερες λεπτομέρειες για τις σχεδιαζόμενες ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους πριν το Ταμείο αποφασίσει αν θα παραμείνει στο πρόγραμμα' και, δεύτερον, ότι 'για το εύρος τους' θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση το 2018.

Οι υπάλληλοι του Σόιμπλε πιστεύουν από τότε ότι έχουν εκείνα τα στοιχεία τα οποία απαιτούνται για έναν συμβιβασμό, ο οποίος να βρίσκει σύμφωνες και τις δύο πλευρές. Η ανταλλαγή θα έχει την εξής μορφή: Η μεν Γερμανία θα αφεθεί στην ησυχία της μέχρι τις γερμανικές εθνικές εκλογές, το δε ΔΝΤ θα πάρει ως αντάλλαγμα τις ακριβείς λεπτομέρειες της ελάφρυνσης.

»Η Γερμανία επιθυμεί να παραμείνει το ΔΝΤ (στο ελληνικό πρόγραμμα) έως τις εκλογές του φθινοπώρου. Αυτό έχει τα πλεονεκτήματά του: Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα πρέπει μέχρι τότε να παραδεχτεί ότι δεν θα πάρει ποτέ πίσω ένα μέρος των δανεικών -ύψους μερικών δισ. ευρώ- και το ΔΝΤ θα συντάξει μια προσωρινή ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα περιλαμβάνει και ελάφρυνση, αλλά δεν θα αναφέρει συγκεκριμένους αριθμούς. Αυτοί θα καθοριστούν το 2018, μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, σε μια νέα ανάλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους.

»Οι Γερμανοί θα ήταν διατεθειμένοι, σύμφωνα με έρευνά μας, να υποχωρήσουν στην εξής απαίτηση του ΔΝΤ - να απαριθμήσει η γερμανική κυβέρνηση σε ένα λεπτομερές έγγραφο τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτό σημαίνει ότι θα αναλάμβανε την υποχρέωση απέναντι στην Αθήνα και το ΔΝΤ για τον καθορισμό χαμηλών επιτοκίων, για μεγάλης διάρκειας παράταση (λήξης των δανείων) συν αναβολές (στην καταβολή τόκων) και μάλιστα γραπτώς, δηλαδή θα δεσμευτεί.

»Ένα μεγάλο ερώτημα είναι εάν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας θα πάρει μέρος στο παιχνίδι αυτό, δεδομένου ότι χρειάζεται μια πολιτική επιτυχία, για να συμφωνήσει και σε άλλα μέτρα λιτότητας. Χρειάζεται κάτι το οποίο να μπορεί να δώσει στους πολίτες, εάν θέλει να ξαναζητήσει κάτι και αυτός. Και θα τον βοηθούσε πάρα πολύ ένας συγκεκριμένος αριθμός από τον Σόιμπλε, τον οποίο όμως -για λόγους προεκλογικής τακτικής- παραλείπει να δώσει».

Έφτασε η ώρα του λογαριασμού για τον ΣΥΡΙΖΑ
Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στην τεχνική συμφωνία με τους δανειστές και εφεξής ξημερώνει καινούργια μέρα για την κυβέρνηση. Η οποία πάντως κινείται προς το άγνωστο, με βάρκα την ελπίδα.

Το «δεν νομοθετούμε ούτε ευρώ επιπλέον μέτρα», που εξεφώνησε ο κ. Τσίπρας στα μισά της πολύκροτης διαπραγμάτευσης, έγινε γρήγορα: «δεν νομοθετούμε μέτρα υπό αίρεση» και κατέληξε: «Να κάνουμε τον σταυρό μας» που πήραμε μόνο 4 δισ. μέτρα ( ή κάπως έτσι, όπως το είπε ο Πρωθυπουργός).

Στο μεσοδιάστημα έχει χυθεί πολύ λάδι στο γρανάζι των εσωκομματικών ζυμώσεων. Από το «δεν ψηφίζω - δεν ψηφίζω», διαφόρων «ανησυχούντων», η Κεντρική Επιτροπή, με ελάχιστες και χαμηλής έντασης διαφωνίες, έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα την έγκρισή της να φέρει για ψήφιση στη Βουλή μείωση αφορολόγητου, τσεκούρι στις συντάξεις και ό,τι άλλο χρειαστεί τελοσπάντων για να κλείσει η β’ αξιολόγηση.

«Τυρί» για τους βουλευτές είναι, μεταξύ άλλων, και το περιλάλητο επιχείρημα περί «ελάφρυνσης» του χρέους, ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και εξόδου στις αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα