Κοντσέρτο κυριαρχίας

Πανηγυρική ομόφωνη στήριξη της ΕΔΕΚ στο πρόσωπο του Νικόλα Παπαδόπουλου
Με εντατικούς ρυθμούς ξεκινά η προεκλογική πορεία του Προέδρου του ΔΗΚΟ. Άμεσα συνάντησή του με Σιζόπουλο και Θεοχάρους. Ξεκινά η διαπραγμάτευση με Περδίκη. Πρώτο μέλημα ο Εκπρόσωπος Τύπου

Το 13ο Παγκύπριο Συνέδριο του Κ.Σ. ΕΔΕΚ ομόφωνα (με 2 αποχές) επικύρωσε την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για στήριξη του Νικόλα Παπαδόπουλου

ως κοινού υποψηφίου για τις προσεχείς Προεδρικές Εκλογές του 2018.

Η εξέλιξη αυτή έφερε πολλά χαμόγελα στο ΔΗΚΟ με στενούς συνεργάτες του κ. Παπαδόπουλου να υποστηρίζουν ότι η πανηγυρική, όπως τη χαρακτηρίζουν, στήριξη του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος με μόλις έξι συνολικά αποχές και στα δύο κόμματα προσδίδει την απαραίτητη δυναμική που απαιτείται για την πορεία προς τις Προεδρικές Εκλογές του 2018.

Το μόνο που απομένει πια είναι η τυπική υποστήριξη του κ. Παπαδόπουλου και από το Κίνημα Αλληλεγγύη, κάτι που αναμένεται να συμβεί αύριο, όταν και θα συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα.

Η χαρτογράφηση των κινήσεων
Θέμα χρόνου θεωρείται η ανακοίνωση συνάντησης του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Προέδρους της ΕΔΕΚ και της Αλληλεγγύης, ώστε να ξεκινήσει και η συζήτηση για τον στρατηγικό σχεδιασμό της προεκλογικής πορείας. Κορυφαίες προτεραιότητες είναι η ομάδα επικοινωνίας που θα στελεχωθεί με πρόσωπα που χαίρουν της εμπιστοσύνης και των κομμάτων, καθώς και το πρόσωπο που θα αποτελέσει τη «φωνή» του κ. Παπαδόπουλου από τη θέση του Εκπροσώπου Τύπου της προεκλογικής καμπάνιας.

Κορυφαίο ζήτημα αποτελεί, επίσης, η συγγραφή του προεκλογικού προγράμματος. Στο τραπέζι υπάρχει η σκέψη να βρεθεί ένα πρόσωπο που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού των θέσεων που θα εισηγηθούν τεχνοκράτες και πολιτικοί για κάθε θέμα ξεχωριστά, ώστε να λαμβάνονται γρηγορότερα οι αποφάσεις.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος μέσα στη βδομάδα θα ξεκινήσει συζητήσεις με τον Πρόεδρο των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, ο οποίος στις δηλώσεις του έχει αναφέρει ότι προκρίνει την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗ.ΚΟ. Σε κομματικό επίπεδο στο Δημοκρατικό Κόμμα αυτήν τη βδομάδα θα έχουμε δύο οργανωτικές συνεδριάσεις.

Η πρώτη συνεδρίαση θα είναι της Γραμματείας και θα γίνει την Τετάρτη, ενώ την επομένη θα υπάρξει μία πιο διευρυμένη συνεδρίαση Γραμματείας, Οργανωτικού και Επαρχιακών Επιτροπών, για σημαντικά διαδικαστικά ζητήματα σωστής δομής του οργανωτικού της προεκλογικής καμπάνιας.

Νέα γραφεία
Στην τελική ευθεία έχει μπει και το ζήτημα του χώρου που θα φιλοξενήσει το οργανωτικό τμήμα της προεκλογικής καμπάνιας του κ. Παπαδόπουλου. Μέσα στις επόμενες 15 μέρες, αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί ο χώρος, στον οποίο θα βρίσκεται το γραφείο του κ. Παπαδόπουλου στη Λευκωσία και άμεσα θα υπάρξει γραφείο και στη Λεμεσό. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Παπαδόπουλου, στόχος είναι να υπάρχει συντονιστικό γραφείο σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

Η χθεσινή απόφαση της ΕΔΕΚ
Με φόντο την επικύρωση της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας για στήριξη του Νικόλα Παπαδόπουλου, ο Πρόεδρος του Κόμματος, κ. Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι η απόφαση του ανώτατου συλλογικού οργάνου της ΕΔΕΚ είναι απόφαση νίκης και απαλλαγής από την πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης, η οποία οδήγησε το Κυπριακό σε επικίνδυνα καταστροφική πορεία, αλλά και τον λαό μας σε κοινωνική δυσπραγία, λόγω της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε με λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής Κυβέρνησης.

Ολόκληρο το κείμενο της απόφασης:
Το 13ο Παγκύπριο Τακτικό Συνέδριο του Κ.Σ. ΕΔΕΚ εκφράζει την ανησυχία του για:
· Την καταστροφική πορεία που παρατηρείται στο Κυπριακό λόγω των λανθασμένων επιλογών και της κακής τακτικής που ακολουθεί ο ΠτΔ και οι συνεργάτες του, καθώς και για
· Την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η πατρίδα μας, λόγω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης με τις τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις στα μεσαία και χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Η ευθύνη για αυτήν την κατάσταση ανήκει κατά κύριο λόγο στις λανθασμένες πολιτικές επιλογές και αποφάσεις που έλαβαν ο τέως και ο σημερινός ΠτΔ και οι κυβερνήσεις τους.

Στη βάση αυτών των δεδομένων, το Κ.Σ. ΕΔΕΚ αποφάσισε να προχωρήσει σε πολιτική και εκλογική συνεργασία ενόψει των προσεχών προεδρικών εκλογών, με πολιτικές δυνάμεις που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες, ικανοποιώντας ταυτόχρονα το αίτημα της κοινωνίας για:

· Την αλλαγή της διακυβέρνησης.
· Την απαλλαγή από την καταστροφική πολιτική του Ν. Αναστασιάδη.
· Την αλλαγή πορείας στο Κυπριακό με την υιοθέτηση νέας τακτικής, με την οποία να σταματήσουν οι απαράδεκτες μονομερείς υποχωρήσεις και να αξιοποιηθούν τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα, καθώς και τα διαπραγματευτικά όπλα που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία, για να καταστεί δυνατή η εξεύρεση δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης.
· Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην Κυβέρνηση και τους θεσμούς του κράτους.
· Την επίλυση των σοβαρών κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων.
· Τη δημιουργία προϋποθέσεων για ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και προώθηση της πράσινης αειφόρου ανάπτυξης.
· Τον τερματισμό της διαπλοκής και της αδιαφάνειας σε βασικούς τομείς της κυβερνητικής πολιτικής.
· Την ενίσχυση της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η επιτυχία αυτού του στόχου μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη στήριξη κοινού υποψηφίου προέδρου, ο οποίος να έχει πιθανότητες επιτυχίας, την ικανότητα να διαχειριστεί τα σοβαρά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει το κυπριακό κράτος και η κοινωνία, καθώς και τα εχέγγυα αξιόπιστης τήρησης των όσων θα συμφωνηθούν.

Το 13ο Παγκύπριο Συνέδριο αποδέχεται και επικυρώνει τη συμφωνία των κομμάτων ΔΗΚΟ, Κ.Σ. ΕΔΕΚ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ για στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια με ειλικρίνεια και εντιμότητα για την ολοκλήρωση της προσπάθειας και με τα κόμματα, καθώς και ενίσχυση αυτής της συνεργασίας με ομάδες πολιτών, οργανωμένα σύνολα και προσωπικότητες, επίσης, για τη διαμόρφωση και εμπλουτισμό του κοινού προγράμματος στους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής με προτάσεις σοσιαλιστικής προοπτικής. Το τελικό κείμενο του προγράμματος θα τεθεί προς έγκριση στα συλλογικά όργανα του κόμματος.

Ευχαριστίες Νικόλα
Σχολιάζοντας την επίσημη στήριξη της ΕΔΕΚ στο πρόσωπό του, ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ για την απόφαση του 13ου Συνεδρίου του Κινήματος, με την οποία υποστηρίζει την υποψηφιότητά του στις Προεδρικές Εκλογές του 2018.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες, υποστήριξε ότι οφείλει στον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, για την τιμή που του έκανε να προτείνει και να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του ενώπιον του Συνεδρίου, αλλά και σε όλα τα στελέχη και μέλη της ΕΔΕΚ που επικύρωσαν αυτήν την πρόταση.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι «με την ΕΔΕΚ μας συνδέουν για δεκαετίες κοινοί αγώνες. Για τη δημοκρατία, για την προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από την τουρκική κατοχή, για την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή.

Από σήμερα, μας ενώνει επίσημα και ένας ακόμα κοινός αγώνας. Ο αγώνας για ανατροπή της αποτυχημένης πολιτικής των τελευταίων χρόνων, ο αγώνας να διεκδικήσουμε τη σωστή και λειτουργική λύση του Κυπριακού, ο αγώνας να πετύχουμε οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο, ο αγώνας να δώσουμε στον κυπριακό λαό αξιοπρέπεια, ελπίδα, προοπτική».

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε τις συναγωνίστριες και τους συναγωνιστές της ΕΔΕΚ ότι αυτός ο αγώνας θα είναι νικηφόρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα