Ακκιντζί: Ανεπηρέαστο το Κυπριακό από ρώσο-τουρκική κρίση

Συνεχίζουμε να κοιτάμε με ελπίδα το μέλλον στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, χαρακτηρίζοντας σημαντική την απόφαση που πήραν σήμερα για την δημιουργία Τεχνικής Επιτροπής για την παιδεία.

Επιστρέφοντας από τις συνομιλίες στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η εργασία που έγινε κατά τον μήνα Νοέμβριο, στην εντατικοποιημένη φάση των διαπραγματεύσεων, ήταν εποικοδομητική “και βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο από εκείνο στην αρχή του μήνα”. Στο κοινό ανακοινωθέν, πρόσθεσε, αναφέρεται ότι επιτεύχθηκε πρόοδος, ότι διατηρούν την πίστη και την ελπίδα τους για επιτυχή

κατάληξη των προσπαθειών και θα συνεχίσουν και τον Δεκέμβριο τις προσπάθειες για να επιτευχθεί αυτό το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι η απόφαση για την δημιουργία της Τεχνικής Επιτροπής για την παιδεία είναι σημαντική, κάνοντας λόγο ότι η Κύπρος έχει ανάγκη από μια κουλτούρα ειρήνης και επισημαίνοντας ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι απαραίτητη η συνεργασία των συστημάτων παιδείας των δύο πλευρών, ο συντονισμός.

“Η μη ανεκτικότητα, η μη ανοχή, τα ρατσιστικά επεισόδια εναντίον Τ/κ στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα μάς οδήγησαν στην δημιουργία μια τέτοιας επιτροπής για την παιδεία. Γιατί η μελλοντική γενιά πρέπει να ανατραφεί με κουλτούρα ειρήνης και ανεκτικότητας. Το μέρος για να γίνει αυτό είναι η οικογένεια και στη συνέχεια το σχολείο και ξεκινώντας από αυτά να συνεχίσει. Θεωρώ ότι είναι μια σημαντική απόφαση. Πιστεύουμε ότι σε αυτό το θέμα σύντομα θα γίνουν χρήσιμες εργασίες για να μπορέσουν οι κοινότητές μας να ετοιμαστούν για το μέλλον”.

Σε παρατήρηση ότι αναμενόταν μια πιο συγκεκριμένη ανακοίνωση με συγκεκριμένη πρόοδο στα βασικά ζητήματα, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι όταν λένε ότι οι εξελίξεις είναι καλές το βασίζουν στις εξελίξεις που έχουν επιτευχθεί επισημαίνοντας την αρχή ότι χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία σε όλα τα θέματα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή συμφωνία σε ένα μέρος, παραπέμποντας στη φορά που ανακοινώθηκε κάτι συγκεκριμένο και αφορούσε το περιουσιακό που δεν σήμαινε ότι υπήρξε συμφωνία στο κεφάλαιο αλλά μόνο στην παράγραφο που ανακοινώθηκε. Πριν από αυτό, συνέχισε, υπήρξε αμοιβαία κατανόηση στα κεφάλαια για τον Διαμοιρασμό της Εξουσίας, την Οικονομία και την ΕΕ. Έχει επιτευχθεί πρόοδος στις τελευταίες έξι συναντήσεις, αλλά ο λόγος που δεν ανακοινώνονται μία μία είναι αυτή η αρχή που προανέφερε, όπως σημείωσε.

Η διαδικασία των συνομιλιών είναι ευαίσθητη και προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης προσθέτοντας ότι εάν συνεχίζει με αυτή την αποφασιστικότητα, την κατανόηση και την ταχύτητα “μια λύση στην Κύπρο πιστεύω, λέω ότι μπορεί να συμβεί όχι σε χρόνια αλλά εντός μηνών. Διατηρώ την ίδια άποψη και το ότι υπάρχει πρόοδος δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά και ο κ. Αναστασιάδης και τα ΗΕ”. Σήμερα, ανέφερε, μπορούσαν να προβούν σε ανακοινώσεις μέχρι αυτού του σημείου και ευχήθηκε όπως σε επόμενα στάδια μπορούν να ανακοινώσουν πιο συγκεκριμένα πράγματα.

Στην ερώτηση εάν η πρόοδος αυτή μπορεί να φέρει σε μια συμφωνία για λύση πριν τον Μάιο, ο κ. Ακιντζί απάντηση ότι αυτή είναι η επιθυμία και ο στόχος τους. “Μπορώ να πω ότι αυτή δεν είναι μόνο δική μας επιθυμία”. Οι εκλογές του Μαΐου, σημείωσε, δεν είναι Προεδρικές και δεν έχουν να κάνουν με τον κ. Αναστασιάδη, αλλά και πάλι “η προεκλογική είναι μια ευαίσθητη περίοδος, δεν είναι εύκολο κατά την προεκλογική περίοδο να κατευθύνεις τις διαπραγματεύσεις. Γι` αυτό θα ήταν για όλους καλύτερο εάν μπορούσαμε να φτάσουμε μέχρι τον Μάιο σε μια συμφωνία για τις παραμέτρους της λύσης. Αυτή είναι η επιθυμία μας. Δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό θα γίνει σίγουρα. Εξαρτάται από το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία από δω και πέρα”. Εξέφρασε δε την άποψη ότι εντός πέντε μηνών έχει επιτευχθεί πρόοδος που δεν επιτεύχθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια και δεν το λέει υπερβάλλοντας, όπως σημείωσε.

Ερωτηθείς σε ποιους θα απευθυνθεί η Επιτροπή για την παιδεία, ο Μουσταφά Ακιντζί ότι θα αφορά όσους αφορά το σύστημα παιδείας και στις δύο πλευρές, λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον της Κύπρου να ξεκινά από την περίοδο του σχολείου η εξέλιξη μιας νέας αντίληψης ενάντια στο ρατσισμό, την ξενοφοβία, την μη ανεκτικότητα, για να μπορέσουμε να ζήσουμε σε κουλτούρα ειρήνης. Το να δώσεις ένα παράδειγμα είναι καλύτερο από 1000 συμβουλές, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, παραπέμποντας σε μια τέτοια έκφραση αλλά και στα πρόσφατα γεγονότα, λέγοντας ότι αυτή η Επιτροπή δημιουργήθηκε γι` αυτό το λόγο (σ.σ.: να δώσει ένα παράδειγμα). Το σημαντικό σημείωσε, δεν είναι να αλλάξουν οι νέοι ηλικίας 16-18 ετών αλλά ποια παιδεία αυτοί λαμβάνουν και πιο σημαντικό να ανατραφούν οι μελλοντικές γενιές με την αντίληψη της ειρήνης, της κατανόησης της ανεκτικότητας και της αμοιβαίας κατανόησης.

Για την επίσκεψη Λαβρόφ σε σχέση και με τα γεγονότα στα τουρκο-συριακά σύνορα, ο Τ/κ ηγέτης εξέφρασε τη λύπη του γι αυτά που συνέβησαν λέγοντας πως επιθυμεί στην περιοχή να υπάρξουν εξελίξεις προς την κατεύθυνση της ειρήνης, να επικρατήσει η σταθερότητα, προσθέτοντας πως αυτό που συνέβη δεν είναι δυστυχώς κάτι που θα βοηθήσει τις τουρκο-ρωσικές σχέσεις προς το καλύτερο. “Θεωρώ ότι αυτά τα γεγονότα δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τις συνομιλίες. Θεωρώ ότι έτσι πρέπει να γίνει. Εύχομαι να έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τον κ. Λαβρόφ. Δεν έχει αναβληθεί η επίσκεψή του στην Κύπρο, δεν έχουμε τέτοια πληροφορία”. Οριστικοποιήθηκε, συνέχισε, η συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ αλλά με τον Ρώσο ΥΠΕΞ όχι. “Ωστόσο είναι πιθανό”.

Βλέπουμε, συνέχισε, ότι αυξάνεται το διεθνές ενδιαφέρον για τις προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό λέγοντας ότι όποιος θέλει να συμβάλλει σε αυτό, ένα από τα βασικά στοιχεία είναι να έχει σχέσεις και με τις δύο κύριες κοινότητες της Κύπρου, να είναι σε επικοινωνία και με τις δύο και να ακούει τις απόψεις και των δύο. Με τον κ. Λαβρόφ είπε, θέλει να έχει την ίδια σχέση που έχει δημιουργήσει και με άλλες χώρες και θεωρεί ότι θα είναι πολύ ωφέλιμο να μοιραστεί με τον Ρώσο ΥΠΕΞ τις σκέψεις και τα συναισθήματα του τ/κ “λαού”.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα