H Βενεζουέλα ασπίδα κατά της βίας γυναικών στην Κύπρο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, και ως μέρος της πεποίθησης της Βενεζουέλας για την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από μέρους της, η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Κύπρο, μαζί με την οργάνωση Cyprus STOP Trafficking, διοργάνωσαν την περασμένη Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα “Βία κατά των γυναικών. Γιατί; Τι κάνουμε;” Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην Αίθουσα

“Ούγκο Τσάβες” στο κτίριο της αντιπροσωπείας.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, οι ακτιβιστές, αντιπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανισμών, καθώς επίσης αντιπρόσωποι από το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως, συζήτησαν την κατάσταση των δικαιωμάτων της γυναίκας στη χώρα, αφού πρώτα έτυχαν πληροφόρησης σχετικά με τα επιτεύγματα της Βενεζουέλας γύρω από το θέμα.

Η Λίντα Λάπα, Αντιπρόεδρος της Οργάνωσης Cyprus STOP Trafficking, ανέπτυξε το θέμα της βίας κατά των γυναικών στον κόσμο και τη φύση του, ανάλογα με την κάθε κουλτούρα, και το γεγονός ότι η βία ενσωματώνεται στα νομικά και οικονομικά συστήματα, έχοντας ως συνέπεια την απόλυτη ευπάθεια των γυναικών.

Στη συνέχεια, μέσω τηλεδιάσκεψης, η Καθηγήτρια Άλμπα Καρόσιο, διευθύντρια του Κέντρου Σπουδών της Γυναίκας του Κεντρικού Πανεπιστημίου της Βενεζουέλας, παρουσίασε τη θεσμική και νομική πρόοδο σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων της γυναίκας, και τις κύριες προκλήσεις που υπάρχουν. Σημείωσε ότι, τα τελευταία 16 χρόνια της Μπολιβαριανής Επανάστασης, υπήρξαν αρκετές σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στα δημόσια και την άσκηση των δικαιωμάτων τους. Ως παράδειγμα, ανέφερε ότι το 2014, υπήρξαν 150 χιλιάδες καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας, που πριν θα τύγχαναν άγνοιας.

Η Μαίρη Πύργου, ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου για την Πρόληψη και την Εξάλειψη της Βίας στην Οικογένεια, έδειξε τις προσπάθειες των κοινωνικών οργανώσεων να κτίσουν χώρους προστασίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, επισημαίνοντας ότι στην Κύπρο αυτός ο αγώνας ξεκίνησε πρόσφατα, και ότι πριν από μια γενιά δεν υπήρχε.

Η αντιπρόσωπος της Κοινωνίας Κάριτας Κύπρου, Μαρίνα Σώζου, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί με τις μετανάστριες οικιακές βοηθούς, για τις οποίες τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν παρέχουν προστασία, και που δέχονται κακομεταχείριση από τους εργοδότες τους, χωρίς να έχουν κάπου να προσφύγουν για πιθανές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η Νάσια Διονυσίου, Λειτουργός στο Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως, ανέφερε ότι η κύρια πρόκληση του θεσμού αυτού είναι η ανάγκη για υιοθέτηση της προοπτικής διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές δράσεις του κράτους και για τον αγώνα κατά της βίας, ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν να συσχετιστούν με θέματα εκπαίδευσης, ποινικής δικαιοσύνης, ασφάλειας, δημόσιας υγείας, μετανάστευσης και συνθηκών εργασίας, καθώς επίσης και κοινωνικής ένταξης.

Με αυτή τη δραστηριότητα ενισχύθηκε η δέσμευση της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας για την προάσπιση και την προαγωγή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και την εγγύηση για μια ζωή χωρίς βία για τις γυναίκες.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα