Προς ψήφιση το νομοσχέδιο για άρση απορρήτου επικοινωνιών

Αύριο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου των γραπτών ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών δήλωσε ότι ο ΔΗΣΥ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο και θα θέσει ενώπιον της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του τις τροπολογίες που προτείνει το ΑΚΕΛ ώστε να υπερψηφίσει

το νομοσχέδιο.

Ο κ. Σαμψών επανέλαβε ότι ο προτεινόμενος νόμος θα αποτελέσει ένα ακόμα ισχυρό όπλο στο οπλοστάσιο των διωκτικών αρχών ώστε οι ένοχοι σε σοβαρά αδικήματα και για το σκάνδαλο της οικονομίας να οδηγηθούν ενώπιον Δικαστηρίων και να καταδικαστούν για τα αδικήματα που διέπραξαν.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού, αναφέροντας ότι το ΑΚΕΛ από θέση αρχής υπερασπίζεται τα ανθρώπινα και ιδιωτικά δικαιώματα των πολιτών, είπε ότι το κόμμα του επιθυμεί την καταδίκη των ενοχών στο σκάνδαλο της οικονομίας, όμως ανέφερε αυτό δεν θα πρέπει να ανοίξει την πόρτα στη συλλογή δεδομένων και φακέλωμα ανυποψίαστων πολιτών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ επικαλέστηκε τα πρακτικά συνεδρίας της Επιτροπής Νομικών και δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα ενώπιον της Επιτροπής ότι το νομοσχέδιο αφορά περισσότερο την αποδεκτότητα της μαρτυρίας και των στοιχείων ενώπιον των δικαστηρίων για να αναφέρει ότι δεν αλλάζει άρδην το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Ο κ. Δαμιανού παρέθεσε, επίσης, τις τροπολογίες που θα καταθέσει το ΑΚΕΛ προκειμένου να διαφυλάξει κατά το δυνατόν, το δικαίωμα στο απόρρητο της ιδιωτικής επικοινωνίας.

Εξήγησε ότι θα κατατεθεί τροπολογία ώστε το διάταγμα για άρση των απορρήτων μην είναι ανοικτής ημερομηνίας, ώστε να υπάρχει ενημέρωση του θιγόμενου προσώπου και όλων όσοι οι επικοινωνίες με τον θιγόμενο επηρεαστούν από την παρακολούθηση.

Είπε ακόμα πως η τροπολογία διαλαμβάνει ότι εντός ευλόγου διαστήματος από τη λήξη της παρακολούθησης όσων τα δεδομένα έτυχαν επεξεργασίας πρέπει να ενημερώνονται.

Άλλη τροπολογία διαλαμβάνει ότι πρέπει να κατονομάζεται ο υπεύθυνος εφαρμογής του διατάγματος για παραλαβή και επεξεργασία των δεδομένων ώστε σε περίπτωση μη εφαρμογής της νομοθεσίας να είναι υπόλογος ποινικά.

Είπε ακόμα πως προτείνεται όπως την αίτηση ενώπιον δικαστηρίου για εξασφάλιση των διαταγμάτων θα υπογράφουν εισαγγελείς της νομικής υπηρεσίας.

Καταλήγοντας ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι οι προβληματισμοί του ΑΚΕΛ για τις πιθανές επιπτώσεις της νομοθεσίας συναντούν τους προβληματισμούς και άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα