Ακιντζί: Ο Οζγκιουργκιούν υποστηρίζει το στάτους κβό

Ο “πρωθυπουργός” Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, με τη στάση του, υποστηρίζει τη διατήρηση του στάτους κβο, αφού από τη μια στις δηλώσεις του λέει ότι δεν θα δώσει σπιθαμή από τα εδάφη και από την άλλη λέει ότι θέλει λύση του Κυπριακού, είπε ο ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι “αυτή η φιλοσοφία είναι η φιλοσοφία που συνεχίζεται εδώ και χρόνια και οδηγεί στη μη λύση, άρα στη διατήρηση του στάτους κβο”.

Σε χθεσινή

γραπτή του ανακοίνωση, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο, ο ηγέτης των Τ/κ απαντά στις επικρίσεις του Οζγκιουργκιούν σχετικά με την κατάθεση χαρτών από την τ/κ πλευρά κατά τις συνομιλίες στη Γενεύη, αναφέροντας ότι σε κάθε βήμα έχει πάντα υπόψη του την ευθύνη που έχει απέναντι στους Τ/κ, αλλά και απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό.

Είπε, ακόμα, ότι είναι δυνατή η εξεύρεση μιας λύσης, η οποία θα φέρει την ειρήνη και την ισότητα στο νησί και χρειάζεται η θετική συμβολή όλων των μερών.

“Σίγουρα τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι δύο κοινότητες, αλλά ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό”, είπε ο κ. Ακιντζί, σημειώνοντας ότι μετά από χρόνια οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε ένα σημαντικό σημείο, αφού συζητήθηκε το εδαφικό, ενώ σε μια πενταμερή διάσκεψη συζητήθηκαν οι εγγυήσεις και η ασφάλεια.

Υπάρχουν θέματα τα οποία χρειάζεται ακόμα να συζητηθούν, αλλά για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε μια πενταμερής διάσκεψη, γεγονός που από μόνο του αποτελεί σημαντική εξέλιξη, είπε.

Σημείωσε, ακόμα, ότι υπάρχει η πολιτική θέληση και αποφασιστικότητα για να ολοκληρωθούν τα κεφάλαια και να φτάσουμε σε ένα απτό αποτέλεσμα και ισχυρίστηκε ότι η τ/κ πλευρά έκανε θετικά βήματα.

Στη γραπτή δήλωσή του, ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε και στις επικρίσεις που δέχεται για την κατάθεση χάρτη, σημειώνοντας ότι οι ομάδες και τα άτομα που υποστηρίζουν ότι η μη λύση είναι η καλύτερη λύση, υπάρχουν και στις δύο πλευρές. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις κατηγορίες του τέως ηγέτη των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου και του Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν.

“Κατά την προεδρία του Έρογλου, πρώτα η βουλή αποδέχτηκε το 29+% και αργότερα ο κ. Έρογλου, χωρίς ίχνος ειλικρίνειας, επισκεπτότανε τα χωριά για να πείσει τους Τ/κ ότι δεν θα δώσει τίποτε. Τώρα και ο πρωθυπουργός κάνει δηλώσεις ότι δεν θα δώσει ούτε σπιθαμή εδάφους, αλλά, κατά τα άλλα, στηρίζει τη λύση. Πώς είναι δυνατόν να φτάσουμε σε ομόσπονδη λύση χωρίς να δοθεί έδαφος;”, διερωτήθηκε ο κ. Ακιντζί.

Ανάφερε, τέλος, ότι θα συνεχίσει να είναι ειλικρινής απέναντι στους Τ/κ.

Keywords
Τυχαία Θέματα