Συναγερμός στο Μαξίμου – Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Σε συναγερμό βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση μετά τη σοβαρή τουρκική πρόκληση που σημειώθηκε χθες, ανήμερα της συμπλήρωσης 21 ετών από την κρίση στα Ίμια.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία τις όποιες κινήσεις κάνει η Τουρκία και ανησυχεί για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης. Ήδη δόθηκε εντολή στις Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, για τυχόν νέες τουρκικές προκλήσεις.

Παράλληλα, η κυβέρνηση

έχει προβεί σε διαβήματα σε πρεσβείες σημαντικών χωρών για την τουρκική πρόκληση.

Η νέα τουρκική πρόκληση ερμηνεύεται ως επίδειξη δύναμης, ανοιχτή προειδοποίηση και κίνηση αντίδρασης κατά της απόφασης της ελληνικής δικαιοσύνης να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί της αεροπορίας Στρατού, που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού.

Η παρουσία του Τούρκου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στα Ίμια αποτελεί, επίσης, μια υπενθύμιση της πάγιας θέσης της Άγκυρας περί ύπαρξης «γκρίζων ζωνών» στο ανατολικό Αιγαίο, αλλά και αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας επί τουλάχιστον 16 νησίδων.

Ελλαδικά μέσα, επίσης, σε μια προσπάθεια δεύτερης ανάγνωσης του χθεσινού περιστατικού, αναφέρουν ότι όλα οφείλονται στην απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, που έδωσε το έναυσμα στην Τουρκία να κλιμακώσει τις απειλές.

Δείτε σχετικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις:

Τορπιλίζουν το κλίμα οι Τούρκοι για Ίμια-"Ελληνικός πανικός"Καμιά πρόκληση στα Ίμια..μια απλή "κυριακάτικη βόλτα" (pics)
Keywords
Τυχαία Θέματα