Τ/κ τύπος:Μυστικό έγγραφο διαπραγματεύσεων Ταλάτ - Χριστόφια

Η διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακινζί και του “πρωθυπουργού” Χ. Οζγκιουργιούν σχετικά με την κατάθεση χάρτη στις συνομιλίες, οι προειδοποιήσεις ειδικών ότι δεν πρέπει η “κυβέρνηση” να αποδεχτεί τη δημιουργία οικιστικών ζωνών στην κατεχόμενη Καρπασία, η αύξηση στις τιμές της κινητής τηλεφωνίας, αλλά και η επανεκλογή του Κουντρέτ Οζερσάι στην προεδρία του κόμματός του, αποτελούν μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Αποκάλυψη μυστικού εγγράφου από Αφρίκα

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Αποκαλύπτουμε

το μυστικό έγγραφο”, αναφέρεται σε έγγραφο, το οποίο κατέθεσε ο τέως ηγέτης των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη συνάντηση που είχε με τον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων τότε, και στο οποίο γίνεται αναφορά στις τέσσερις ελευθερίες που θα δοθούν στους Τούρκους σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Η εφημερίδα δημοσιεύει το σχετικό απόσπασμα από το έγγραφο, το οποίο είναι στην αγγλική γλώσσα και σημειώνει ότι το έγγραφο είχε γίνει αποδεχτό από την ε/κ πλευρά. Αλλού γράφει ότι σε γραπτή δήλωση ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είπε, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ότι έχει ευθύνη απέναντι στους Τ/κ και στον ίδιο του τον εαυτό και αυτό έχει στο μυαλό του κάθε φορά που κάνει το επόμενο βήμα στις συνομιλίες. Γράφει, ακόμα, ότι η Τουρκία ετοιμάζεται για δημοψήφισμα για αλλαγή του συντάγματός της, με τον αρθρογράφο της εφημερίδας να διερωτάται πόσο αυτό θα επηρεάσει τους Τ/κ.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Κατηγορίες Ακιντζί προς Οζγκιουργκιούν για υπεράσπιση του στάτους κβο”, γράφει ότι διαμάχη ξέσπασε ανάμεσα στον ηγέτη των Τ/κ και στον “πρωθυπουργό” για το θέμα της κατάθεσης χάρτη εκ μέρους της τ/κ πλευράς. Ο κ. Ακιντζί κατηγόρησε τον κ. Οζγκιουργιούν ότι είναι υπέρ της διατήρησης του στάτους κβο, ότι ενώ διαλαλεί ότι δεν θα δώσει ούτε σπιθαμή από το έδαφος του ψευδοκράτους, εντούτοις, την ίδια στιγμή, λέει ότι θέλει λύση. Αναφορά γίνεται και στην εκπροσώπηση των κατεχομένων σε έκθεση για τον τουρισμό υγείας στην Τουρκία και γράφει ότι στα πλαίσια αυτά υπογράφτηκε και συμφωνία για αποστολή ασθενών στα κατεχόμενα για περίθαλψη. Η εφημερίδα δεν αναφέρεται σε άλλο θέμα στο πρωτοσέλιδο της.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Βήματα με σημασία”, αναφέρεται στην απόφαση μιας Ε/κ από τη Λεμεσό, η οποία συναποφάσισε με μια Γερμανίδα φίλη της να κάνει τον γύρο του νησιού, συμπεριλαμβανομένων και των κατεχομένων, με αφετηρία και τερματισμό στη Λεμεσό. Σημειώνεται ότι οι δύο φοιτήτριες ήδη έχουν ξεκινήσει τη διαδρομή τους. Αναφορά γίνεται και σε καραμπόλα τριών τουριστικών λεωφορείων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία άτομα. Αλλού γράφει ότι χωρίς ανθυποψήφιο επανεκλέχθηκε στην προεδρία του Κόμματος του Λαού, ο Κουντρέτ Οζερσάι.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Ας μην γίνει και το Καρπάσι όπως την Κερύνεια”, αναφέρεται σε δηλώσεις στην εφημερίδα της Εγκέ Τουνέρ, καθηγήτριας αρχιτεκτονικής παράνομου πανεπιστημίου, σχετικά με το πολεοδομικό σχέδιο που αφορά την κατεχόμενη Κερύνεια και προειδοποιεί την “κυβέρνηση” ότι παρόμοιο σχέδιο για δημιουργία οικιστικών ζωνών στη χερσόνησο της Καρπασίας θα αποτελέσει την αρχή του τέλους της περιοχής και την καταστροφή της χλωρίδας και πανίδας. Αναφορά γίνεται και στη μετωπική σύγκρουση δύο οχημάτων στον κατεχόμενο Άγιο Βασίλειο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε πρόσωπα. Αλλού αναφέρεται σε στατιστικά στοιχεία για τις εμπορικές συναλλαγές των κατεχομένων (εξαγωγές-εισαγωγές), σύμφωνα με τα οποία κατά τους πρώτους 11 μήνες του 2016 το σύνολο τους έφτασε το 1,2 δισ. δολάρια.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Πληρώνει τα σπασμένα ο πολίτης”, γράφει ότι η αύξηση του 10% στην κινητή τηλεφωνία επιστρέφει και πάλι στο “ταμείο” του “υπουργείου” αφού ο καταναλωτής πληρώνει φόρους και ειδικά τέλη τα οποία προστίθενται στον λογαριασμό του. Αναφορά γίνεται και σε δηλώσεις της “διευθύντριας” της καρδιολογικής κλινικής του “κρατικού νοσοκομείου” στην κατεχόμενη Λευκωσία, Γκιουλγκιούν Βαίζ, η οποία κάνει λόγο για έλλειψη προσωπικού η οποία θέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς. Αναφορά γίνεται και σε γραπτή δήλωση του ηγέτη των Τ/κ Ακιντζί σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Ακιντζί απαντά επίσης και στις επικρίσεις που δέχεται μετά και την κατάθεση του χάρτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα