Zητεί την απελευθέρωση των παιδιών των Ροχίνγκια

Ανώτερος αξιωματούχος της Unicef ζήτησε την απελευθέρωση των παιδιών των Ροχίνγκια που κρατούνται μετά την επιχείρηση του στρατού της Μιανμάρ εναντίον της μουσουλμανικής αυτής μειονότητας, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Οργανισμού στη χώρα.

Παιδιά ηλικίας ακόμη και 10 ετών είναι μεταξύ των εκατοντάδων μελών της μειονότητας που κρατούνται με την κατηγορία ότι συνεργάζονται με τους αντάρτες, όπως αποκάλυψε το Reuters

τον προηγούμενο μήνα, επικαλούμενο μια μέχρι πρότινος μη δημοσιευμένη αστυνομική έκθεση.

Δεκατρείς έφηβοι είναι μεταξύ των περισσότερων από 400 ανθρώπων που έχουν συλληφθεί από την αστυνομία της Μιανμάρ απ' τις 9 Οκτωβρίου, οπότε αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον τριών αστυνομικών τμημάτων στην Πολιτεία Ραχίν, κοντά στα σύνορα με το Μπανγκλαντές, σύμφωνα με το έγγραφο που έχει ημερομηνία 7 Μαρτίου.

Οι επιθέσεις αυτές από μια άγνωστη μέχρι τότε οργάνωση ενόπλων πυροδότησαν τη μεγαλύτερη κρίση για την ηγέτιδα της Μιανμάρ, τη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Αούγνκ Σαν Σου Κίι, ενώ ώθησαν περισσότερους από 75.000 Ροχίνγκια να εγκαταλείψουν τη χώρα και να καταφύγουν στο Μπανγκλαντές.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες
«Το ζήτημα συζητήθηκε σε συναντήσεις υψηλόβαθμων στελεχών και η Unicef ενθαρρύνθηκε από το γεγονός ότι το θέμα ήταν γνωστό στις Αρχές, οι οποίες αμέσως εξέφρασαν τις ανησυχίες τους και την επιθυμία τους να αναλάβουν δράση», δήλωσε ο Μπερτράν Μπενβέλ, εκπρόσωπος της οργάνωσης στη Μιανμάρ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Unicef Τζάστιν Φόρσαϊθ συζήτησε το θέμα των παιδιών με τη Σου Κίι και τον επικεφαλής του στρατού της Μιανμάρ Μιν Αούνγκ Χλενγκ στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη χώρα.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν ή το πότε πρόκειται να αφεθούν ελεύθερα τα παιδιά.
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ έχουν διαπράξει μαζικούς φόνους και ομαδικούς βιασμούς εναντίον μελών των Ροχίνγκια στη διάρκεια της επιχείρησής τους κατά των ανταρτών, πράξεις που ενδέχεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο στρατός της χώρας αρνείται τις κατηγορίες αυτές, τονίζοντας ότι ενεπλάκη σε μια νόμιμη επιχείρηση κατά των τρομοκρατών.

Ο ΟΗΕ συμφώνησε τον Μάρτιο να στείλει μια αποστολή προκειμένου να ερευνήσει τις κατηγορίες, αν και η Μιανμάρ αντιτίθεται σε αυτή την κίνηση. Η χώρα έχει επικυρώσει τις διεθνείς συμβάσεις που απαιτούν την επιπλέον προστασία των παιδιών που κατηγορούνται για εγκλήματα.

Το Reuters δεν έχει μπορέσει να επαληθεύσει αν αυτοί οι όροι, μεταξύ των οποίων είναι και η υποχρέωση των Αρχών να επιτρέψουν την επικοινωνία των παιδιών με τις οικογένειές τους και να τους προσφέρουν νομική εκπροσώπηση, γίνονται σεβαστοί.

Βάσει του ποινικού κώδικα της Μιανμάρ, τα παιδιά μεταξύ 7 και 12 ετών δεν είναι ποινικά υπεύθυνα, αν και θεωρούνται αρκετά ώριμα ώστε να κατανοούν τις επιπτώσεις των πράξεών τους. Δύο από τα παιδιά που κρατούνται είναι κάτω των 12 ετών και δύο ακόμη είναι 13 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα