Η έννομη τάξη της Ένωσης

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ
Ημερίδα με θέμα «Εξειδικευμένα θέματα εφαρμογής του δικαίου της Ένωσης» πραγματοποιήθηκε, χθες, στο Ανώτατο Δικαστήριο. Την ημερίδα διοργάνωσε η Νομική Υπηρεσία με τη συμμετοχή και του Ανωτάτου Δικαστηρίου και σ' αυτή μίλησαν οι Κωνσταντίνος Λυκούργος, Δικαστής του Δικαστηρίου της ΕΕ, κι οι Σάββας Παπασάββας και Άννα Μαρκουλλή, Δικαστές του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ.

Συγκεκριμένα,

ο Κωνσταντίνος Λυκούργος ανέπτυξε το θέμα «Προδικαστική παραπομπή στο Δικαστήριο της ΕΕ: Νομικές απαιτήσεις, διαδικασία και πρακτική», ο Σάββας Παπασάββας το θέμα «Ο επιλεκτικός χαρακτήρας των κρατικών ενισχύσεων υπό το φως της πρόσφατης νομολογίας» και η Άννα Μαρκουλλή το θέμα «Η εφαρμογή του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων - Το πλαίσιο των υποχρεώσεων των κρατών-μελών και των οργάνων και οργανισμών της ΕΕ».

Χαιρετισμούς στην ημερίδα απηύθυναν ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρων Νικολάτος και ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης.

Η έννομη τάξη της Ένωσης
Ο Μύρων Νικολάτος σημείωσε ότι η έννομη τάξη της Ένωσης συντίθεται από ένα οργανωμένο και ιεραρχημένο σύνολο κανόνων δικαίου, οι οποίοι συγκροτούν μια νέα αυτοτελή έννομη τάξη, ξεχωριστή από εκείνη των κρατών-μελών που τη συνθέτουν και πρόσθεσε ότι η ΕΕ επιδιώκει τους στόχους της ανάλογα με τις αρμοδιότητες που της απονέμονται από τις Συνθήκες.

Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι η ένταξη ενός κράτους-μέλους στην ΕΕ προϋποθέτει την αποδοχή του δόγματος της υπεροχής του δικαίου της ΕΕ, αλλά και πως το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει τροποποιηθεί ώστε να προσδίδει υπεροχή στο δίκαιο της ΕΕ, ακόμη και έναντι του Συντάγματος.

«Προνοείται κατ' ουσία ότι καμία διάταξη του Συντάγματος θεωρείται ότι ακυρώνει νόμους που θεσπίζονται, πράξεις που διενεργούνται ή μέτρα που λαμβάνονται από τη Δημοκρατία τα οποία καθίστανται αναγκαία λόγω των υποχρεώσεών της ως κράτους-μέλους της ΕΕ», σημείωσε.

Η έννοια της κοινότητας
Από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είπε ότι όλα όσα κατακτήθηκαν από την ΕΕ στα 60 τόσα χρόνια της ύπαρξής της, αλλά και όλα όσα αναμένεται να προστεθούν τα επόμενα χρόνια, εμπερικλείονται σε μια έννοια, την έννοια της κοινότητας.

«Κοινότητα οικονομίας, κοινότητα δημοκρατίας, κοινότητα αναγνώρισης και προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κοινότητα κράτους δικαίου και κοινότητα θεσμικών οργάνων», σημείωσε, υποδεικνύοντας ότι ο ρόλος των θεσμικών οργάνων ιδιαίτερα, υπήρξε και συνεχίζει να είναι αποφασιστικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία της ΕΕ.

«Για τη δημιουργία και τη διατήρηση», όπως εξήγησε, «ενός ενιαίου κράτους δικαίου», υποδεικνύοντας πως «δεν νοείται ενιαίο κράτος δικαίου χωρίς την ύπαρξη ενιαίου δικαίου της Ένωσης.

Ούτε και ασφαλώς η ύπαρξη και μόνο του ενιαίου δικαίου είναι από μόνη της αρκετή χωρίς τη διασφάλιση της ορθής, ακριβούς και κυρίως ομοιόμορφης εφαρμογής αυτού του δικαίου σε όλα τα κράτη-μέλη», τόνισε, εξηγώντας πως είναι ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο που κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος του Δικαστηρίου της ΕΕ και των τριών δικαστηρίων που το συναποτελούν. Την ημερίδα παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, δικαστές, νομικοί και λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα