Πώς αντιμετωπίζεται η τουρκική επιθετικότητα;

Σήμερα επαναρχίζουν οι συνομιλίες, έστω και διαδικαστικά. Μετά τις ασχημονίες και τις βλακώδεις δικαιολογίες του κατοχικού εγκαθέτου και τα ανεπίτρεπτα στη Βουλή, την περ. Παρασκευή, ο πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει σήμερα, για να συναντήσει τον πράκτορα της Τουρκίας. Έχει στην πλάτη του όλες τις υποχωρήσεις, στις οποίες προέβη, χωρίς να εισπράξει τα ανάλογα ανταλλάγματα.

Προπάντων, θα κουβαλά το όνειδος και το αίσχος της υποταγής της ΔΗΣΑΚΕΛικής πλειοψηφίας της Βουλής

στις εντολές του υποτελούς της Τουρκίας. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ κουρέλιασαν το κύρος της νόμιμης Βουλής και εξευτέλισαν και προσέβαλαν την αξιοπρέπεια και την εθνική τιμή των Ελλήνων της Κύπρου. Είχαμε έγκαιρα υποβάλει στον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι αυτός όφειλε να θέσει όρους στον Ακιντζί, επειδή απεχώρησε από τις συνομιλίες για κωμικούς λόγους.

Η ουσία, φυσικά, είναι άλλη: Μετά τη Γενεύη και το Μον Πελεράν, η Τουρκία όφειλε να δηλώσει και να δεσμευτεί για τον τερματισμό των εγγυητικών-επεμβατικών δικαιωμάτων της και για την αποχώρηση του κατοχικού στρατού και των εποίκων.

Με αφορμή μια πρόταση της Βουλής για να διδάσκεται το Ενωτικό Δημοψήφισμα στα παιδιά μας, ο Ακιντζί και η Τουρκία ισχυρίστηκαν γελοιωδώς ότι, τάχα, η ηγεσία των Ελλήνων της Κύπρου άλλαξε πολιτική στοχοθεσία και επιδιώκει την Ένωση. Όλα τα άλλα είναι γνωστά, όπως γνωστοί στο εξής είναι οι 30 βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, οι οποίοι γονάτισαν, υποτάχθηκαν και εξευτελίστηκαν ενώπιον του Ακιντζί-εφέντη και του ισλαμοφασίστα Ερντογάν.

Το περ. Σάββατο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε για πολλοστή φορά την ελπίδα «πως με την επανέναρξη του διαλόγου (σήμερα) θα υπάρξει συνείδηση από όλους ότι χωρίς ρεαλιστικές προτάσεις, χωρίς οι προτάσεις αυτές να ανταποκρίνονται στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων - και αυτό το έχει αποδείξει η δική μας πλευρά - δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό που διακαώς επιθυμούμε».

Και προσέθεσε: «Θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία θα συμβάλει, ώστε να βοηθηθεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης να επανέλθει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων με προτάσεις που δεν θα εξυπηρετούν συμφέροντα τρίτων, αλλά του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, πως δεν θα προβάλουν θέσεις που θα δημιουργούν δυσλειτουργία στο κράτος, αλλά ταυτόχρονα θα απαλλάσσουν και από την κατοχή και τις όποιες εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα τρίτων».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης παραγνωρίζει, ηθελημένα, μερικά αμάχητα δεδομένα. Πρώτον, η διαδικαστική επανέναρξη του διαλόγου (κωφών, ουσιαστικά…), γίνεται στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας στην Τουρκία και των απύθμενων φιλοδοξιών του σουλτάνου. Δεύτερον, γιατί ο Ν. Αναστασιάδης επιμένει να… ελπίζει σε αλλαγή της τουρκικής πολιτικής? Δεν διαβάζει τους αδίστακτους όρους που θέτουν? Τρίτον, οι Τούρκοι καθημερινά βροντοφωνάζουν ότι απαιτούν λύση τουρκικών και όχι ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Ο Πρόεδρος δεν ακούει? Τέταρτον, ο Ακιντζί, καθ' ομολογίαν Αναστασιάδη, είναι ελεγχόμενος από την Άγκυρα. Πώς θα τον… βοηθήσει? Πέμπτον, μετά τις 16 τρέχοντος, ο σουλτάνος θα γίνει ακόμα πιο ασυγκράτητος, πιο απρόβλεπτος και, άρα, πιο επικίνδυνος. Έκτον, η τουρκική επιθετικότητα θα εκδηλωθεί προς τους αδύνατους κρίκους, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αφού είναι γνωστή η αταλάντευτη τουρκική στοχοθεσία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, τίθεται ξανά το μέγα, αναπάντητο ερώτημα: Πώς ο Ν. Αναστασιάδης και το αυτάδελφο ΔΗΣΑΚΕΛ θα αντιμετωπίσουν την εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα? Με αδιέξοδες συνομιλίες? Ή με νέα υποταγή στις αξιώσεις της Τουρκίας;

Keywords
Τυχαία Θέματα