«Φωνάζουν» ακόμα οι Αμαθούσιοι

Το θέμα της αποκατάστασης των ιδιοκτητών γης συζήτησε η Επ. Εσωτερικών
Πέραν από τον χαριστικό συντελεστή δόμησης 10% για τα απαλλοτριωθέντα τεμάχια γης, οι ιδιοκτήτες γης στην Αρχαία Αμαθούντα ζητούν όπως τα μη απαλλοτριωθέντα τεμάχια αποζημιωθούν με τιμές 2017

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών απηύθυνε χθες έκκληση, τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στο Υπουργικό Συμβούλιο και στις αρμόδιες υπηρεσίες τους κράτους, να προχωρήσει το θέμα της πλήρους αποκατάστασης των ιδιοκτητών γης στην αρχαιολογική περιοχή Αμαθούντας, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου

του 2012, η οποία προβλέπει και για τους ιδιοκτήτες γης, η οποία έχει ήδη απαλλοτριωθεί, να τους παραχωρηθεί χαριστικός συντελεστής δόμησης 10%, ο οποίος να μεταφέρεται σε άλλη περιουσία του ιδιοκτήτη.

Αυτό δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, ύστερα από τη συνεδρία της Επιτροπής, η οποία συνέχισε τη συζήτηση του θέματος που αφορά «τη στασιμότητα που επικρατεί σχετικά με τις αποζημιώσεις που οφείλει να καταβάλει το κράτος στους ιδιοκτήτες γης που βρίσκεται εντός της αρχαιολογικής περιοχής της Αμαθούντας και, ως εκ τούτου, έχει απαλλοτριωθεί, καθώς και για τις αλλαγές στις πολεοδομικές ζώνες στην ίδια περιοχή».

Θέλουν τιμές του 2017
Πέραν από τον χαριστικό συντελεστή δόμησης 10% για τα απαλλοτριωθέντα τεμάχια γης, οι ιδιοκτήτες γης στην Αρχαία Αμαθούντα ζητούν όπως τα μη απαλλοτριωθέντα τεμάχια αποζημιωθούν με τιμές 2017.

Ειδικότερα, ο κ. Γεωργίου είπε ότι, «σε συνέχεια της προηγούμενης συζήτησής μας που έγινε τον Νοέμβριο του 2016 σχετικά με το αίτημα των ιδιοκτητών της περιοχής Αμαθούντας για αποκατάστασή τους, σήμερα είχαμε την ευκαιρία στην Επιτροπή να συζητήσουμε και πάλι το θέμα για το οποίο είχαν δεσμευθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να ενημερώσουν σχετικώς».

Ανέφερε πως «το ευχάριστο είναι ότι ορίστηκε συνάντηση αρχές Μαΐου των αρμόδιων υπηρεσιών, με στόχο να ικανοποιηθεί ένα από τα αιτήματα που αφορά την αποκατάσταση των ανθρώπων», κυρίως σε ό,τι αφορά την οικονομική πτυχή του θέματος, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει και ένα συνολικότερο αίτημα που αφορά όλους τους ιδιοκτήτες.

«Να υπάρξει ίση μεταχείριση»
Ο κ. Γεωργίου είπε ότι η Επιτροπή κάνει «έκκληση, τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στο Υπουργικό Συμβούλιο και στις αρμόδιες υπηρεσίες τους κράτους, όπως επιτέλους επιλυθεί αυτό το πρόβλημα.

Αυτό το οποίο ζητούμε και ζητούν και οι ιδιοκτήτες και κάνει έκκληση η Επιτροπή Εσωτερικών είναι το Υπουργικό Συμβούλιο να προχωρήσει στην πλήρη αποκατάσταση των ιδιοκτητών γης στην περιοχή Αμαθούντος, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 2012, ώστε πραγματικά να υπάρξει ίση μεταχείριση έναντι των νόμων και ισοπολιτεία στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι «οι άνθρωποι αυτοί ταλαιπωρούνται εδώ και δεκαετίες για ένα θέμα το οποίο ξεκίνησε από το 1970 και, δυστυχώς, διαιωνίζεται μέχρι σήμερα».

Κονδύλι 6,5 εκ. ευρώ
Όπως ανακοίνωσε ενώπιον της Επιτροπής η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, έχει καθοριστεί στις 2 Μαΐου συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών με τον Διευθυντή Προϋπολογισμού του Υπουργείου Σταύρο Μιχαήλ, ώστε να συζητηθεί το θέμα της παραχώρησης εκ νέου του κονδυλίου ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ «για να μπορέσω να ικανοποιήσω τους Αμαθούσιους».

Το συγκεκριμένο κονδύλι διδόταν ετησίως στο Τμήμα Αρχαιοτήτων για απαλλοτριώσεις για αρχαιολογικούς σκοπούς και σταμάτησε να δίδεται το 2013, λόγω της κατάστασης των δημοσιονομικών του κράτους. Ανέφερε ότι το Τμήμα θα ζητήσει να του παραχωρηθεί το κονδύλι για να παραχωρηθεί σε ιδιοκτήτες γης η οποία θα απαλλοτριωθεί, έτσι ώστε να λήξει αυτό το πρόβλημα.

«Ήμουν διατεθειμένη την επόμενη φορά που θα πήγαινα στο ΥΠΟΙΚ και θα διδόταν αυτό το κονδύλι να το έδινα στους Αμαθούσιους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι κάθε χρόνο το Τμήμα Αρχαιοτήτων πηγαίνει στο ΥΠΟΙΚ με συγκεκριμένο κατάλογο προτεραιοτήτων.

Από 12-14 μήνες
Ο Διευθυντής του Κτηματολογίου Ανδρέας Σωκράτους, αφού διευκρίνισε ότι αυτό το κονδύλι θα αφορά τις περιπτώσεις που δεν έχουν απαλλοτριωθεί, είπε ότι, πέραν της έγκρισης του κονδυλίου από το Υπουργείο Οικονομικών, πρέπει να γίνει και η διαδικασία της απαλλοτρίωσης, δηλαδή η δημοσίευση/γνωστοποίηση, τα διατάγματα και η εκτίμηση της αξίας της γης. Ανέφερε ότι η διαδικασία απαλλοτρίωσης προβλέπεται από τον νόμο να διαρκέσει 12-14 μήνες, για να γίνουν τελικά και οι προσφορές από το κράτος προς τους ιδιοκτήτες γης.

Το συζητούν από το 1970…
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος των Ιδιοκτητών στην Αρχαία Αμαθούντα Τάκης Ονησιφόρου είπε ότι τα τελευταία 25 χρόνια είμαστε συνέχεια στη Βουλή για να δικαιώσουμε τους ιδιοκτήτες γης στην Αρχαία Αμαθούντα, προσθέτοντας ότι έχουμε προχωρήσει μερικώς και δεν ικανοποιούμαστε με την πρόταση που φέρνει το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

«Ζητούμε όπως η Κυβέρνηση επαναφέρει την απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης, η οποία καλύπτει όλους τους ιδιοκτήτες γης στην Αρχαία Αμαθούντα και αυτούς που απαλλοτριώθηκαν και αυτούς που δεν έχουν απαλλοτριωθεί», ανέφερε.

Ο κ. Ονησιφόρου είπε ότι η απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης προβλέπει και για τους απαλλοτριωθέντες ιδιοκτήτες χαριστικό συντελεστή δόμησης 10% ο οποίος να μεταφέρεται σε άλλη περιουσία του ιδιοκτήτη γης στην Αρχαία Αμαθούντα και πρόσθεσε ότι ζητούν επίσης όπως τα μη απαλλοτριωθέντα να αποζημιωθούν με τιμές 2017. Ανέφερε ότι οι ιδιοκτήτες γης στην Αρχαία Αμαθούντα από το 1970 ενέγραψαν το θέμα στη Βουλή.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα