My name was Bond, James Bond

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο θρυλικός Σερ Ρότζερ Μουρ
Ο σπουδαίος ηθοποιός πέθανε, χθες, στην Ελβετία, έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών, ο διάσημος Βρετανός ηθοποιός Σερ Ρότζερ Μουρ, περισσότερο γνωστός για τον ρόλο του ως μυστικός πράκτορας, Τζέιμς Μπoντ, στη μεγάλη οθόνη (1973-1985), αλλά και για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην τηλεοπτική σειρά «Ο Άγιος» (1962-1969).

O θάνατός του έγινε γνωστός με ανακοίνωση των παιδιών του:
«Θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας τη φρικτή είδηση του θανάτου του πατέρα μας, Ρότζερ Μουρ.

Πέθανε, σήμερα, είμαστε όλοι συντετριμμένοι», ήταν η ανακοίνωση των παιδιών του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ηθοποιός πέθανε στην Ελβετία, ενώ έδινε μάχη με τον καρκίνο. «Με βαριά καρδιά πρέπει να ανακοινώσουμε τον θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα, Σερ Ρότζερ Μουρ, σήμερα στην Ελβετία, έπειτα από μια σύντομη, αλλά θαρραλέα μάχη ενάντια στον καρκίνο», έγραψαν τα παιδιά του ηθοποιού και στο Twitter.

«Η αγάπη που δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες της ζωής του ήταν τόσο μεγάλη που είναι αδύνατο να την περιγράψουμε με λέξεις», ήταν το μήνυμα της κόρης του Ντέμπορα και των γιων του Τζέφρι και Κρίστιαν για την ανακοίνωση του θανάτου του ηθοποιού.

Ο Ρότζερ Μουρ γεννήθηκε τη 14η Οκτωβρίου του 1927 στο νότιο Λονδίνο. Ο πατέρας του ήταν αστυνομικός, η μητέρα του νοικοκυρά. Ήταν, επίσης, γνωστός για το ανθρωπιστικό του έργο. Το 1991 έγινε πρεσβευτής καλής θέλησης της Unicef και ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο με την ιδιότητα αυτή. Παντρεύτηκε 4 φορές. Με την τρίτη του σύζυγο, Λουίζα Ματιόλι, απέκτησαν τρία παιδιά.

Ο ηθοποιός έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Γκστάαντ (καντόνι της Βέρνης), όπου διαμένουν πολλοί εύποροι και διάσημοι, προτού μετακομίσει στο καντόνι του Βαλέ, στο Κρανς Μοντάνα, θέρετρο χειμερινών διακοπών.

Ο σπουδαίος Άγγλος ηθοποιός, καθιερώθηκε στην ιστορία της έβδομης τέχνης από τον ρόλο του μυστικού πράκτορα Τζέιμς Μποντ σε επτά κινηματογραφικές ταινίες, μεταξύ του 1973 και του 1985.

«Ο Άγιος»
Ήταν ήδη, όμως, διάσημος από τον ρόλο τού Σάιμον Τέμπλαρ στην τηλεοπτική σειρά «Ο Άγιος» (δεκαετία του 1960).
Η εποχή που γνώρισε την παγκόσμια φήμη ήρθε για τον Μουρ, όταν ο παραγωγός σερ Λιου Γκρέιντ τού έδωσε τον ρόλο του Σάιμον Τέμπλαρ στη σειρά «Ο Άγιος», βασισμένη στα μυθιστορήματα του Λέσλι Τσάρτερις. Ο Μουρ είχε πει σε συνέντευξή του τότε (1963) ότι ήθελε να αγοράσει τα δικαιώματα για τον συγκεκριμένο χαρακτήρα του Τσάρτερις.

Η τηλεοπτική αυτή σειρά γυρίστηκε στη Βρετανία, αλλά με «το μάτι στραμμένο» προς την αμερικανική αγορά, και η επιτυχία της εκεί και σε αρκετές άλλες ξένες χώρες έκανε το όνομα «Μουρ» γνωστό διεθνώς, ιδίως από το 1967 και μετά. Επιπλέον, εδώ ο Μουρ καθιέρωσε το κομψό, γεμάτο αυτοπεποίθηση, γοητευτικό και περιπαικτικό στυλ του, το οποίο μετέφερε και στον ρόλο του Τζέιμς Μποντ. Στα ύστερα χρόνια της σειράς ο Μουρ έφθασε να σκηνοθετήσει αρκετά επεισόδιά της.

Η σειρά προβλήθηκε από το 1962 επί εξαετία (μέχρι το 1967 ασπρόμαυρη και μετά έγχρωμη), με 118 επεισόδια, κάτι που την κατέστησε (μαζί με τη σειρά The Avengers) τη μακροβιότερη σειρά του είδους της στην ιστορία της βρετανικής τηλεοράσεως. Ωστόσο, από ένα σημείο και ύστερα ο Μουρ άρχισε να βαριέται τον ρόλο.

Φεύγοντας από τη σειρά, γύρισε αμέσως δύο κινηματογραφικές ταινίες: το Crossplot (1969) και το απαιτητικότερο The Man Who Haunted Himself (1970), σε σκηνοθεσία Μπέιζιλ Ντήαρντεν, που έδωσε στον Μουρ την ευκαιρία να επιδείξει ένα ευρύτερο ερμηνευτικό φάσμα από όσο του είχε επιτρέψει ο ρόλος του Σάιμον Τέμπλαρ, παρότι οι κριτικές εκείνης της εποχής ήταν μάλλον χλιαρές, όπως και η εμπορική επιτυχία των ταινιών αυτών.

Ο μακροβιότερος Μποντ
Μετέπειτα, έγινε διάσημος από τον ρόλο του μυστικού πράκτορα Τζέιμς Μποντ σε επτά κινηματογραφικές ταινίες, μεταξύ του 1973 και του 1985.

Μόνο αφού ο Σον Κόνερι ανακοίνωσε το 1966 ότι δεν θα έπαιζε τον Μποντ, ο Μουρ συνειδητοποίησε ότι ίσως να ήταν υποψήφιος για τον ρόλο.

Αλλά μετά από μία ταινία με τον Τζωρτζ Λέιζενμπυ στον ρόλο του Μποντ, ο Κόνερι έπαιξε και πάλι τον Μποντ, στην ταινία Τα διαμάντια είναι παντοτινά (1971), οπότε ο Μουρ δεν ξανασκέφθηκε αυτήν τη δυνατότητα, μέχρι που έγινε ξεκάθαρο πλέον ότι ο Κόνερι, που είναι δυόμισι χρόνια μικρότερος του Μουρ στην ηλικία, είχε τελειώσει με τον Μποντ.

Τότε, τον Αύγουστο του 1972, ο παραγωγός των ταινιών Μποντ προσέγγισε τον Μουρ και του πρότεινε τον ρόλο του θρυλικού πράκτορα, πρόταση την οποία ο Μουρ αποδέχθηκε.

Στην αυτοβιογραφία του γράφει ότι έπρεπε να κόψει τα μαλλιά του και να χάσει βάρος προκειμένου να υποδυθεί τον Μποντ, πράγματα που δεν του άρεσαν.

Ωστόσο, τού δόθηκε ο ρόλος, αρχικώς στην ταινία «Ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν» (1973).
Ακολούθησαν οι παρακάτω ταινίες, στις οποίες ο Μουρ υποδύθηκε τον Τζέιμς Μποντ:

Ο άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι (1974), Η κατάσκοπος που με αγάπησε (1977), Επιχείρηση Μουνρέικερ (1979), Για τα μάτια σου μόνο (1981), Επιχείρηση Οκτόπουσυ (1983), Επιχείρηση Κινούμενος Στόχος (A View to a Kill, 1985).

Ο Μουρ συμπλήρωσε τα περισσότερα χρόνια στον ρόλο του Τζέιμς Μποντ από κάθε άλλο ηθοποιό, 12 συνολικά, με 7 επίσημες ταινίες. Μέχρι στιγμής, επίσης, είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία ηθοποιός που υποδύθηκε τον Μποντ: ήταν 58 ετών όταν ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τον ρόλο, στις 3 Δεκεμβρίου 1985.

Ο Μουρ εργάσθηκε επίσης ως μοντέλο, ενώ εμφανίσθηκε και σε πολλές άλλες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, όπως οι Ιβανόης (1958-1959), Μάβερικ (1961) και κυρίως τη σειρά The Persuaders! (1971) μαζί με τον Τόνι Κέρτις.
Ήταν «πρεσβευτής καλής θελήσεως» για λογαριασμό της UNICEF.

Η αυτοβιογραφία του δημοσιεύθηκε το 2008, ενώ έχει γράψει πολλά βιβλία με αναμνήσεις από τη σταδιοδρομία του και τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ.

Θεωρούσε τον Ντάνιελ Κρεγκ τον καλύτερο 007
Πρόσφατα, σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Paris Match ο Μουρ ρωτηθηκε, ποιος είναι ο καλύτερος Τζέιμς Μποντ, για να απαντήσει. «Ο Ντάνιελ Κρεγκ. Είμαι φαν του, πιστεύω ότι έχει ξεπεράσει τον Σον Κόνερι. Έβαλε στον ρόλο μια διάσταση πραγματικότητας. Μοιάζει με πραγματικό δολοφόνο. Όταν ο Κρεγκ λέει 'Θα σας σκοτώσω', ξέρεις ότι θα το κάνει».

Πηγή: iefimerida.gr, ΕΡΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα