Hλεκτρικός διάδρομος ανατολικής Μεσογείου-ΕΕ

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ–Κύπρου–Κρήτης–Αττικής μέσω του αγωγού EuroAsia Interconnector ο οποίος θα αρχίσει βάσει των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παίρνει σάρκα και οστά το 2017, δεν θα τερματίζει μόνο την ενεργειακή απομόνωση της χωράς μας αλλά θα φέρει και τεράστια οικονομικά οφέλη.

Υπάρχουν σημαντικά οικονομικά οφέλη γιατί ο καταναλωτής θα ευνοηθεί από φθηνότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και θα είναι μεγαλύτερη η δυνατότητα διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο της χώρας, ανέφερε ο Χαράλαμπος Προύντζος.

Τα οφέλη μάλιστα από την ηλεκτρική διασύνδεση μέσω του

EuroAsia Interconnector θα είναι αμφίδρομα αφού θα δίνεται η δυνατότητα στη χωρά μας να εισάγει αλλά παράλληλα και να εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα.

Κύπρος έχοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα το δικό της φυσικό αέριο θα είναι σε θέση να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια και όχι μόνο να εισάγει από άλλες χώρες", πρόσθεσε ο κ.Προύντζος.

Τα έργα για την έναρξη κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, αναμένεται να ολοκληρωθούν για Κύπρο – Ισραήλ το 2019, Κρήτη – Αττική το 2020 και Κύπρο-Κρήτη το 2022. Οι κατασκευές όλων αυτών των υποδομών θα δημιουργήσουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, μειώνοντας σημαντικά τα ποσοστά ανεργίας.

"Καθώς πέραν από τα έργα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας υπάρχουν και έργα που πρέπει να γίνουν στην επιφάνεια του εδάφους, που θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας", εξήγησε.

Η διασύνδεση EuroAsia Interconnector δημιουργεί τον ηλεκτρικό διάδρομο μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια Κυπρου-Ελλαδας-Ισραηλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα