ΣτΕ:Συνεισφέρει εμμέσως στη βελτίωση μεταξύ των 2 κοινοτήτων

Η Τουρκία δεν είπε ποτέ ότι δεν θα καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σε Ελληνοκύπριους αιτητές, ανέφερε την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Θόρμπγιον Ζάγκλαντ, αν και παραδέχτηκε ότι η διαδικασία παίρνει πολύ χρόνο.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Λευκωσία, ο κ. Ζάγκλαντ ανέφερε επίσης ότι αν και δεν συμμετέχει άμεσα στις συνομιλίες, το ΣτΕ συνεισφέρει εμμέσως στη βελτίωση

των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), η οποία σύμφωνα με τον ΓΓ μπορεί να λειτουργήσει ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αν ληφθεί υπόψη η «ενοποιητική επίδραση» της Σύμβασης στην Ευρώπη.

Ο ΓΓ του ΣτΕ επαίνεσε τους δύο ηγέτες στην Κύπρο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, για τις προσπάθειές τους να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα τερματίζει τη διαίρεση στο νησί.

Αν και απέφυγε να τοποθετηθεί στο θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Ζάγκλαντ είπε ότι και οι δυο πλευρές στην Κύπρο αποσκοπούν στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ερωτηθείς αν τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν από μόνα τους επαρκείς εγγυήσεις, απάντησε ότι «αυτή η απόφαση επαφίεται στα μέρη».

«Θα ήθελα να επαινέσω τους δύο ηγέτες, όλοι ευχόμαστε ότι θα επιτύχουν» είπε ο ΓΓ του ΣτΕ και πρόσθεσε ότι η λύση του Κυπριακού θα βάλει ένα τέλος σε μια παλιά διένεξη στην Ευρώπη και θα ανοίξει το δρόμο για θετικές εξελίξεις.

Ο κ. Ζάγκλαντ συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και άλλους αξιωματούχους στην Κύπρο, ενόψει των προετοιμασιών για την ανάληψη της εξάμηνης Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ, στα τέλη Νοεμβρίου.

«Μίλησα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα και είναι πολύ ενθαρρυντικός ο τρόπος με τον οποίο παραμένει δεσμευμένος στη διαδικασία» ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ζάγκλαντ. Ερωτηθείς για το ρόλο του ΣτΕ, ο ΓΓ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει άμεση εμπλοκή στην τρέχουσα διαδικασία των συνομιλιών, κάτι όμως που δεν περιορίζει τον δυνητικό ρόλο του οργανισμού στο να επηρεάσει θετικά τα πράγματα.

Παρέθεσε μια σειρά από τομείς, οι οποίοι περιλαμβάνονται στην ατζέντα της Κυπριακής Προεδρίας, όπως κάποιες δράσεις στον τομέα της διδασκαλίας της ιστορίας, η στενότερη συνεργασία στην εκπαίδευση ή η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τέτοιες δράσεις βοηθούν στην αύξηση των επαφών μεταξύ των δύο πλευρών, είπε ο κ. Ζάγκλαντ.

Ο ΓΓ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ΕΣΔΑ και στην ενοποιητική της επίδραση. «Όπως είδαμε και σε άλλες ειρηνευτικές διαδικασίες στην Ευρώπη κατά τα τελευταία 20-30 χρόνια, το γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι σε αυτή την ήπειρο έχουν τα ίδια δικαιώματα υπό την Ευρωπαϊκή Σύμβαση αποτελεί μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης» είπε.

Ως παράδειγμα έφερε τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία «βασίστηκε στο γεγονός ότι η Σύμβαση εφαρμόστηκε για τους πολίτες στη Βόρεια Ιρλανδία» ενώ το ίδιο ίσχυσε και στην περίπτωση του Ντέιτον.

Ερωτηθείς κατά πόσο μια διευθέτηση όπως το σύστημα εγγυήσεων του 1960 έχει θέση σε ένα μοντέρνο ευρωπαϊκό κράτος σήμερα, ο κ. Ζάγκλαντ απάντησε ότι αυτό επαφίεται στην απόφαση των δύο πλευρών. «Δεν εμπλεκόμαστε στην στρατιωτική ασφάλεια, εμπλεκόμαστε στην ασφάλεια των ανθρωπίνων [δικαιωμάτων]» είπε.

«Καμιά συγκεκριμένη απάντηση από την Άγκυρα»

Έως σήμερα, η Άγκυρα δεν έχει καταβάλει τις αποζημιώσεις που επεδίκασε το ΕΔΑΔ σε Κύπριους αιτητές για συγκεκριμένες υποθέσεις που αφορούν αγνοούμενους και κατεχόμενες περιουσίες. Το 2015 η Επιτροπή Υπουργών προσκάλεσε τον ίδιο τον ΓΓ του ΣτΕ να θέσει το ζήτημα της πληρωμής στις επαφές του με τις τουρκικές Αρχές.

«Έθεσα και γραπτώς το ζήτημα. Όταν συναντήθηκα μαζί τους, δεν λάβαμε συγκεκριμένη απάντηση» ανέφερε ο κ. Ζάγκλαντ στο ΚΥΠΕ.

Σημείωσε παράλληλα ότι «οι αποφάσεις του Δικαστηρίου στο Στρασβούργο είναι σε ισχύ ακόμη».

Ερωτηθείς αν η προσέγγιση αυτή υπονομεύει την αξιοπιστία του Δικαστηρίου και της Σύμβασης, ο ΓΓ είπε «αυτό είναι αλήθεια, όμως πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η Τουρκία δεν ανέφερε ότι δεν θα συμμορφωθεί με το Δικαστήριο».

Πρόσθεσε ότι όντως έχει πάρει αρκετό χρόνο στην Άγκυρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, όμως υπέδειξε τα παραδείγματα άλλων χωρών που επίσης καθυστέρησαν να πληρώσουν. Το κομβικό σημείο, σύμφωνα με τον κ. Ζάγκλαντ είναι ότι μέχρι στιγμής, κανένα κράτος μέλος δεν ανέφερε πότε ότι δεν θα υλοποιήσει μια απόφαση.

Ο ΓΓ ρωτήθηκε και για την προσφυγική κρίση, εν μέσω διαφόρων εκδηλώσεων μισαλλοδοξίας στην Ευρώπη. Ένα πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το αποτυχημένο δημοψήφισμα στην Ουγγαρία, στις αρχές Οκτωβρίου, κατά των ποσοστώσεων για μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ.

Ο κ. Ζάγκλαντ χαρακτήρισε πολύ ανησυχητικό το δημοψήφισμα, καθώς ανέφερε ότι είναι ενδεικτικό ενός κλίματος που διαμορφώνεται σε διάφορες χώρες. Η μόνη λύση στο πρόβλημα, συνέχισε, είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τάχθηκε υπέρ της υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. «Είναι σημαντικό να μην επανέλθουμε στην κατάσταση που βρισκόμασταν» το καλοκαίρι του 2015, είπε.

Ερωτηθείς, τέλος, για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο, ο ΓΓ του ΣτΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη προάσπισης της βασικής αρχής του κράτους δικαίου στην Ευρώπη, του τεκμηρίου δηλαδή της αθωότητας.

Κατά τη δίωξη των υπευθύνων για το πραξικόπημα, η Τουρκία θα πρέπει να δράσει σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση, σε εθνικό επίπεδο, ανέφερε, πρόσθεσε όμως ότι εντέλει, όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στο Δικαστήριο στο Στρασβούργο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα