Νέες συγκλίσεις στον ενδοκοινοτικό διάλογο

Θετικά, σε ρητορικό τουλάχιστον επίπεδο, φαίνεται να αποτιμά η Λευκωσία την πρωτοβουλία της Αμερικανίδας Υφυπουργού Εξωτερικών, παρά του ότι κατά γενική παραδοχή, ουδέν διαφορετικό άκουσε η Βικτώρια Νούλαντ από Τουρκικής πλευράς για το καυτό ζήτημα των εγγυήσεων.

«Φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από κάποια Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία είναι και ευπρόσδεκτα βεβαίως. Κάθε προσπάθεια παρέμβασης σε ένα απόλυτα αιτιολογημένο αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς που δεν πλήττει ποσώς βεβαίως την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ χρήσιμη», ανέφερε Πρόεδρος.

Στη

συνέχεια πρόσθεσε ότι «υπήρξε σημαντική πρόοδος στα θέματα της αποτελεσματικής συμμετοχής και του τρόπου λήψης αποφάσεων στα διάφορα όργανα του κράτους, Επιτροπές και Ρυθμιστικές Αρχές, όπως υπήρξε και σημαντική πρόοδος στη Μικτή Επιτροπή που θα επιλαμβάνεται των θεμάτων που άπτονται της ευρωπαϊκής ευρύτερα πολιτικής που θα ακολουθεί το κράτος έτσι ώστε να μην παρουσιάζονται κενά».

Ο αργός ρυθμός επίτευξης συγκλίσεων ενδέχεται να σπρώξει παρακάτω τη συζήτηση του εδαφικού αφού ελλοχεύει η ανάγκη πρόσθετων συναντήσεων εντός Νοεμβρίου

«Έχουμε ακόμα αρκετές συναντήσεις να πραγματοποιήσουμε στην Κύπρο. Μετά το τέλος θα διαφανεί πού οδηγούμεθα, εάν χρειάζονται κάποιες νέα συναντήσεις κατά το Νοέμβριο ώστε να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί στα κεφάλαια που εξετάζουμε και εν συνεχεία θα αποφασιστεί πότε και πώς θα γίνει η συζήτηση και του Εδαφικού», είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, θέμα χρόνου είναι η εκ νέου ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα, ο Πρόεδρος είπε πως "θα έρθει και η ώρα του Εθνικού Συμβουλίου και βεβαίως δεν θα παραλείψω να ενημερώσω διότι μιλώ για πρόοδο κλπ. Συνεπώς θα πρέπει να γνωρίζουν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ποια είναι η πρόοδος. Αλλά αυτή την ώρα, λόγω της ενασχόλησης με τις συνομιλίες είναι αδύνατον να έχεις ταυτόχρονα συνομιλίες και ταυτόχρονα Εθνικό Συμβούλιο και ταυτόχρονα διακυβέρνηση του τόπου και ταυτόχρονα ένα σωρό άλλες υποχρεώσεις».

Η επόμενη συνάντηση την ερχόμενη Κυριακή θα ασχοληθεί με θέματα ιθαγένειας και ελευθεριών.

Keywords
Τυχαία Θέματα