Ενέκρινε το διορισμό του Α.Αντωνίου στο ΣΑΛ ο ΥΠΕΣ

Στην έγκριση της απόφασης του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας για διορισμό του Αντώνη Αντωνίου στη θέση Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών (Κλ. Α14(ιι)), σύμφωνα με το άρθρο 15 των περί Αποχετευτικών Συστημάτων Νόμων του 1971-2015, αποφάσισε να προχωρήσει ο Υπουργός Εσωτερικών.

Υποδεικνύει ωστόσο πως επειδή τα νομικά σημεία που έχουν εγερθεί αναδεικνύουν μια δυσκολία στην υπεράσπιση της υπόθεσης σε τυχόν δικαστικές διαδικασίες, ο ίδιος εισηγείται προς το ΣΑΛ όπως ασχοληθεί εκτεταμένα και διεξοδικά με το θέμα, σε συνεργασία ασφαλώς με το νομικό του σύμβουλο, εξετάζοντας

όλα τα ενδεχόμενα, μη αποκλειομένου και του ενδεχομένου ανάκλησης της σχετικής απόφασής του, εάν εν τέλει ήθελε κριθεί ο κίνδυνος ακύρωσής της ως πιο πιθανός.

Στην απάντηση του προς το αίτημα του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας για το διορισμό του Αντώνη Αντωνίου στη θέση Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών (Κλ.Α14(ιι)) στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας (ΣΑΛ), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Υπουργός Εσωτερικών «για σκοπούς αποκατάστασης της αλήθειας και σε απάντηση δημοσιευμάτων που έχουν προκύψει στον Τύπο για το συγκεκριμένο ζήτημα», διευκρινίζει ότι το ΥΠΕΣ είχε συμβουλεύσει το ΣΑΛ να ζητήσει γνωμάτευση από το Νομικό του Σύμβουλο για το θέμα, όπερ και εγένετο.

«Η γνωμάτευση του Νομικού Συμβούλου του ΣΑΛ ελήφθη στο Υπουργείο στις 27 Σεπτεμβρίου 2016. Συνεπώς, ούτε ολιγωρία υπήρξε ούτε καθυστέρηση στη λήψη απόφασης και ή στην απάντηση του Υπουργού» σημειώνει.

Υπενθυμίζει δε ότι στην αρχική του επιστολή προς το ΣΑΛ για το θέμα είχε εγείρει σειρά από σημεία σχετικά με την προσφορά διορισμού στον επιλεγέντα πριν την έγκριση του Υπουργού Εσωτερικών, τη μη αξιολόγηση από ένα μέλος του Συμβουλίου της απόδοσης κατά την προφορική εξέταση του υποψηφίου που επιλέγηκε, την προκήρυξη της θέσης ενόσω ο ενδιαφερόμενος ήταν Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής που ενέκρινε την προκήρυξή της και τη μη καταγραφή από το Συμβούλιο της συνολικής εικόνας των υποψηφίων.

Ο Υπουργός σημειώνει ότι ο Νομικός Σύμβουλος του ΣΑΛ, διευκρινίζοντας ότι ο ρόλος του περιορίζεται στον νομοτεχνικό έλεγχο των πρακτικών, πληροφορεί ότι δεν μπορεί να εισηγηθεί στο Συμβούλιο την αλλοίωση αποφάσεων που έχουν ληφθεί. Επίσης ο Νομικός Σύμβουλος επισημαίνει το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη νομολογία, η έγκριση του Υπουργού είναι πράξη τυπικής φύσης για ολοκλήρωση της διοικητικής πράξης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών εξηγεί ότι με βάση τα πιο πάνω το όλο θέμα της έγκρισης της απόφασης του ΣΑΛ εξετάστηκε στο πλαίσιο της διακριτικής ευχέρειας του Υπουργού και επισημαίνει ότι τυχόν μη έγκριση της απόφασης του ΣΑΛ, από μέρους του, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ενέργεια αντίθετη με τη θέση που εξέφρασε ο Νομικός Σύμβουλος, ο οποίος, συνεκτιμώντας και ο ίδιος τα δεδομένα, δήλωσε ότι δεν μπορεί να συστήσει την αλλοίωση των αποφάσεων του Συμβουλίου.

Σημειώνει τέλος ως προς τα νομικά ερωτήματα που εγείρονται στην αλληλογραφία μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και του ΣΑΛ, ότι αυτά θα μπορούσαν να είναι ζητήματα που θα συζητηθούν στο δικαστήριο, εάν και εφόσον η υπόθεση αχθεί ενώπιον του, και επί των οποίων ο ίδιος δεν είναι σε θέση να αποφασίσει.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα