Τι λέει το Παρίσι για το παλαιστινιακό κράτος

Η Γαλλία σχεδιάζει να μετατρέψει τη διάσκεψη δωρητών για το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουνίου στο Παρίσι, σε "μια πραγματική πολιτική διάσκεψη" για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας, δήλωσε ο ΥΠΕΞ Αλέν Ζιπέ.

"Η ιδέα μας είναι να χρησιμοποιήσουμε το ραντεβού στα τέλη Ιουνίου των δωρητών για να το κάνουμε
μια πραγματική πολιτική διάσκεψη και να ξαναρχίσουμε τον διάλογο", δήλωσε ο υπουργός ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης.

Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα προσπαθήσει να πείσει την Πέμπτη τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο θα δεχτεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ότι "το στάτους κβο είναι απαράδεκτο", σύμφωνα με τον Ζιπέ.

"Ποια θα είναι η ικανότητά μας να επιτύχουμε αυτήν την εξέλιξη; Γνωρίζετε τον άνθρωπο, τον χαρακτήρα του, την αποφασιστικότητά του", παραδέχτηκε.

Αλλά "εάν η ισραηλινή κυβέρνηση δεν κατανοήσει πλήρως τις συνέπειες των γεωστρατηγικών αλλαγών που συμβαίνουν γύρω της, θα συναντήσει σημαντικές δυσκολίες... η Αίγυπτος του σήμερα δεν είναι η Αίγυπτος του Μουμπάρακ", προειδοποίησε.

"Από την αμερικανική πλευρά, υπάρχουν ελάχιστες πρωτοβουλίες σήμερα. Η ιδέα μας είναι να προσπαθήσουμε με μια πρωτοβουλία της τελευταίας ευκαιρίας, έτσι ώστε το Σεπτέμβριο, όταν το ζήτημα της αναγνώρισης (του παλαιστινιακού Κράτους) θα προκύψει, θα πούμε, προσπαθήσαμε τα πάντα", πρόσθεσε ο υπουργός.

Σε μια συνέντευξη σήμερα στο εβδομαδιαίο L'Express, ο Νικολά Σαρκοζί αφήνει να εννοηθεί ότι η Γαλλία μπορεί να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό Κράτος το φθινόπωρο, εάν η ειρηνευτική διαδικασία δεν έχει αρχίσει εκ νέου μέχρι τότε.

"Αν η ειρηνευτική διαδικασία ξαναρχίσει το καλοκαίρι, η Γαλλία θα πει ότι πρέπει να αφήσουμε τους πρωταγωνιστές να συζητήσουν χωρίς πίεση στο χρονοδιάγραμμα. Εάν, αντιθέτως, η ειρηνευτική διαδικασία παραμένει σε νεκρό σημείο τον Σεπτέμβριο, η Γαλλία θα αναλάβει τις ευθύνες της για το κεντρικό ζήτημα της αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους", εξηγεί ο Σαρκοζί.

Διαπιστώνοντας την αποτυχία των απευθείας ειρηνευτικών συνομιλιών το Σεπτέμβριο του 2010, οι παλαιστίνιοι διαπραγματευτές έχουν υιοθετήσει μια στρατηγική που έχει ως στόχο να εξασφαλίσει τον Σεπτέμβριο μια αναγνώριση στον ΟΗΕ ενός παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του Ιουνίου του 1967 με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα.

Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθεται στο σχέδιο αυτό διευκρινίζοντας ότι η μόνη λύση είναι μέσω διαπραγματεύσεων.

Σχετικά με τη συμφωνία συμφιλίωσης που υπεγράφη στο Κάιρο μεταξύ της Φάταχ και της Χαμάς, ο Ζιπέ απήντησε ότι η Γαλλία "δεν θα μπορούσε να είναι εχθρική σε αυτή την προσέγγιση", αναγνωρίζοντας ότι "δεν είναι σαφές" ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να αποκηρύξει τη βία.

"Η συμφωνία του Καΐρου είναι ασαφής σε όλα αυτά τα θέματα, πρέπει λοιπόν να δούμε πιο καθαρά αυτή τη προσέγγιση Φάταχ-Χαμά
Keywords
Τυχαία Θέματα