Η Γερμανία υποβαθμίζει το επίπεδο της ταξιδιωτικής οδηγίας

Ο γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε πως το Ιράκ κρίνεται αρκούντως ασφαλές για τις επισκέψεις πιθανών επενδυτών, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον ιρακινό ομόλογό του Χοσιάρ Ζεμπαρί στο Βερολίνο.

Μολονότι αποθάρρυνε τους επίδοξους τουρίστες από το Ιράκ, ο Βεστερβέλε χαλάρωσε προσέτι την αυστηρή εκδοχή της ισχύουσας ταξιδιωτικής οδηγίας, τονίζοντας πως η πιθανότητα να εκδοθούν μη τουριστικές βίζες «μπορεί να εξετασθεί» εάν λαμβάνονται επαρκείς προφυλάξεις.

Ο Ζεμπαρί τόνισε πως η δήλωση αυτή αφαιρεί «ένα εμπόδιο για πολλούς επικεφαλής γερμανικών εταιρειών,
οι οποίοι ενδιαφέρονται για επενδύσεις και για εργασία στο Ιράκ».

Ο Βεστερβέλε τόνισε πως το Ιράκ «αποτελεί μία στρατηγική αγορά με τεράστιο δυναμικό. Οι γερμανικές επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία τους για να εκμεταλλευθούν αυτή τη δυναμική», αναφερόμενος στην εμπλοκή της χώρας σε μεγαλεπήβολα σχέδια, όπως η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ναμπούκο.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη γερμανική τεχνολογία και τεχνογνωσία για να ξανακτίσουμε τη χώρα», τόνισε ο Ζεμπαρί, προσθέτοντας πως η χώρα αισθάνεται ασφαλής από τις λαϊκές εξεγέρσεις που εκρήγνυνται σε διάφορα σημεία του αραβικού κόσμου.

«Το Ιράκ αισθάνεται άνετα που ο ιρακινός λαός και η κυβέρνηση έχουν θεμελιώσει μία μορφή δημοκρατικής διακυβέρνησης. Υπ’ αυτήν την έννοια το Ιράκ έχει καλλίτερες ευκαιρίας να εργασθεί, να ζήσει και να επιβιώσει αυτών των προκλήσεων», τόνισε ο Ζεμπαρί.

Ο Βεστερβέλε έσπευσε να προτρέψει την ιρανική κυβέρνηση να επιταχύνει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και να εγγυηθεί την ασφάλεια των Χριστιανών που ζουν στην περιοχή: «ένα σταθερό και δημοκρατικό Ιράκ μπορεί να στείλει ενθαρρυντικά μηνύματα πέρα και από τα σύνορα της χώρας», τόνισε.

Στον απόηχο της αισιοδοξίας των δύο πολιτικών, τουλάχιστον επτά άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο σε νέα περιστατικά βίας στο Ιράκ, μεταξύ τους τρεις αθώοι πολίτες που έχασαν τη ζωή τους από εκρήξεις αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών στα νότια της Βαγδάτης, όπως ανακοίνωσαν διαφορετικές πηγές.
Keywords
Τυχαία Θέματα