Ο Μπαν ζήτησε από τον πρόεδρο Άσαντ να συνεργαστεί

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, από τον οποίο ζήτησε να συνεργαστεί με την ερευνητική επιτροπή του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, ανέφερε στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ,
ο Μάρτιν Νεσίρκι.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο ΓΓ του ΟΗΕ "επανέλαβε την έκκλησή του, να σταματήσουν άμεσα η βία και οι αθρόες συλλήψεις των ειρηνικών διαδηλωτών στη Συρία, καθώς επίσης και υπέρ της διεξαγωγής μιας ανεξάρτητης έρευνας, σχετικά με τους θανάτους στο πλαίσιο των διαδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων στρατιωτικών και μελών των σωμάτων ασφαλείας", συνέχισε ο εκπρόσωπος.

"(Ο ΓΓ του ΟΗΕ) ζήτησε από τον πρόεδρο Άσαντ να επιτρέψει --άμεσα-- στον ΟΗΕ να αποτιμήσει τις ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια, που έχουν οι κάτοικοι σε διάφορες περιοχές της Συρίας, αντιμέτωποι με την κρατική καταστολή. Επίσης εκτίμησε ο ΓΓ του ΟΗΕ τη βούληση του προέδρου Άσαντ να μελετήσει την παροχή παρόμοιας βοήθειας γιά την πόλη της Ντεράα", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. "Πάντως, εδόθη από τον πρόεδρο Άσαντ η διαβεβαίωση ότι σύντομα τελειώνει η αποστολή των ενόπλων δυνάμεων στη Ντεράα".

Σύμφωνα με τον κ. Νεσίρκι, ο ΓΓ του ΟΗΕ διατύπωσε τρεις ευχές μιλώντας με τον Σύρο πρόεδρο: πρώτον, ο πρόεδρος Άσαντ να υιοθετήσει θαρραλέα μέτρα, αποφασιστικά μέτρα, να υιοθετήσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Δεύτερον, ο πρόεδρος Άσαντ να αποφασίσει να συνεργαστεί με την εξουσιοδοτημένη από το Συμβούλιο γιά τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ επιτροπή και, τρίτον και πολύ σημαντικό, να αποδεχθεί ο πρόεδρος Άσαντ, μία επιτροπή του ΟΗΕ με αποστολή την αποτίμηση αναγκών σε ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει και να περιοδεύσει στη Συρία".
Keywords
Τυχαία Θέματα