Κατακραυγή του προκάλεσε η καταστολή

Ειδήμονες στα ανθρώπινα δικαιώματα απεύθυναν σήμερα κάλεσμα στις αρχές της Συρίας να «σταματήσουν αμέσως» την «ωμή καταστολή» των ειρηνικών διαδηλώσεων στη χώρα, εκφράζοντας συνάμα την ανησυχία τους για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων.

«Τα πυρά εναντίον πλήθους που συμμετέχει σε διαδήλωση ή κηδεία δεν μπορούν επ’ ουδενί να δικαιολογηθούν», τονίζει σε ανακοινωθέν του ο ειδικός επιθεωρητής του ΟΗΕ
για τις εκτελέσεις Κριστόφ Ενς.

«Χρησιμοποιούνται πραγματικές σφαίρες σε κατάφωρη παραβίαση των διεθνών νόμων. Πυροβόλα όπλα δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται παρά μόνον σε περιπτώσεις αυτοάμυνας», τονίζει ο ίδιος.

Ο Ενς εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις πληροφορίες που αναφέρουν περιστάσεις αντιποίνων από τη μεριά του πληθυσμού κατά των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες κάλλιστα μπορούν να «διολισθήσουν σε μαζική βία».

«Η χρήση βίας και η καθ’ υπερβολή προσφυγή στην πυγμή δεν αποτελούν λύση για τα συλλαλητήρια», τονίζει από την πλευρά του και ο ειδικός επιθεωρητής για τα βασανιστήρια Χουάν Μέντεθ.

Τέλος, ο ειδικός επιθεωρητής για το δικαίωμα στην διατροφή Ολιβιέ ντε Σουτέρ, εκφράζει την ανησυχία του για την έλλειψη τροφίμων που αναφέρεται για τις πόλεις Μπανιάς και Ντεράα, στις οποίες έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι από τις αρχές. Σύμφωνα με τον ίδιον, «οι πρόσφατες στάσεις είναι ενδεικτικές της ανυπομονησίας του πληθυσμού την ώρα που η συριακή κυβέρνηση αγνοεί τις επανειλημμένες εκκλήσεις για τον τερματισμό των διακρίσεων».

Παράλληλα, όπως αποκαλύπτει η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch, οι δυνάμεις της τάξης στη Συρία έχουν συλλάβει εκατοντάδες ανθρώπους από την ημέρα της έναρξης, προ μηνός, των λαϊκών συλλαλητηρίων και τους έχουν υποβάλλει σε βασανισμούς και κακομεταχείριση, όπως τονίζεται σε σημερινή έκθεση της οργάνωσης.

«Δεν μπορεί να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στη Συρία όσο οι δυνάμεις ασφαλείας κακομεταχειρίζονται ανθρώπους ατιμωρητί», τονίζεται στο ίδιο κείμενο.

«Κάνοντας να σιωπήσουν όσοι ενημερώνουν για τα γεγονότα οι Συριακές αρχές ελπίζουν ότι θα κρύψουν τη βιαιότητά τους. Μολαταύτα, η καταστολή που ασκούν στους δημοσιογράφους και στους ακτιβιστές το μόνο που καταφέρνει είναι να υπογραμμίζει την εγκληματική τους συμπεριφορά», τονίζεται στο ίδιο κείμενο.
Keywords
Τυχαία Θέματα