Στο τραπέζι πάλι οι τροποποιημένοι οργανισμοί

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υποβλήθηκε σήμερα καταδεικνύει τους υπάρχοντες περιορισμούς στην αξιολόγηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της καλλιέργειας γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έκθεση που υποβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο βασίζεται σε δεδομένα που προέρχονται κυρίως από τα κράτη μέλη και αποκαλύπτει ότι τα υπάρχοντα στοιχεία είναι συχνά στατιστικά περιορισμένα και πολλές φορές στηρίζονται σε προκαταλήψεις σχετικά με την καλλιέργεια των ΓΤΟ. Στην έκθεση αυτή
η Επιτροπή παρουσιάζει επίσης μια ανάλυση των κοινωνικοοικονομικών διαστάσεων της καλλιέργειας ΓΤΟ, όπως αναφέρονται στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία και στα πορίσματα των ερευνητικών έργων που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα-Πλαίσιο για την Έρευνα.

Ο Τζον Ντάλι, επίτροπος αρμόδιος για την υγεία και τους καταναλωτές, δήλωσε: «Με τη δημοσίευση της παρούσας έκθεσης η Επιτροπή ολοκληρώνει μία από τις τελευταίες εκκρεμότητες όσον αφορά τα ζητήματα που είχαν τεθεί από το Συμβούλιο Περιβάλλοντος τον Δεκέμβριο του 2008. Το έγγραφο βασίζεται στα δεδομένα και τις πληροφορίες που έδωσαν τα κράτη μέλη. Είμαι βέβαιος ότι η έκθεση αυτή μας προσφέρει μια ευκαιρία: Εναπόκειται πλέον στα κράτη μέλη, την Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, να αξιοποιήσουν τα πορίσματα της έκθεσης και να ξεκινήσουν μια αντικειμενική συζήτηση σχετικά με τον πιθανό ρόλο των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων στη διαχείριση της καλλιέργειας ΓΤΟ στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Keywords
Τυχαία Θέματα