"Απαράδεκτη" η ετυμηγορία

Η πρωθυπουργός της Κροατίας Γιάντρανκα Κόσορ χαρακτήρισε σήμερα "απαράδεκτη" την ετυμηγορία σε βάρος του απόστρατου στρατηγού Άντε Γκοτόβινα και ενός άλλου κροάτη στρατηγού από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, για το ρόλο τους στη διάρκεια του πολέμου του 1991-1995.

Για την Κόσορ, είναι "απαράδεκτο" το γεγονός ότι οι δικαστές του ΔΠΔ θεώρησαν στην ετυμηγορία τους ότι οι κροάτες ηγέτες, στα τέλη του πολέμου, "έδρασαν στο πλαίσιο μιας κοινής εγκληματικής επιχείρησης, αντίθετα προς το διεθνές δίκαιο
και τις συμβάσεις του ΟΗΕ, μέλος του οποίου είναι η Κροατία".

"Οφείλω να πω ότι για την κροατική κυβέρνηση, αυτό είναι απαράδεκτο", πρόσθεσε η πρωθυπουργός σε δήλωση που έκανε μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας από το δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη.

"Η θέση μας σχετικά με το χαρακτήρα της επιχείρησης 'Καταιγίδα' (σ.σ.: η επιχείρηση των κροατικών δυνάμεων για την ανάκτηση της Κράινας στη νότια Κροατία, του τελευταίου θυλάκου αντίστασης που εξακολουθούσαν να κρατούν το 1995 οι Σέρβοι της Κροατίας) είναι πολύ σαφής. Επρόκειτο για μια νόμιμη στρατιωτική επιχείρηση που είχε στόχο να απελευθερωθεί εθνικό κροατικό έδαφος που βρισκόταν υπό κατοχή", πρόσθεσε η Κόσορ.

"Η κυβέρνησή μου θα κάνει τα πάντα, μέσα στο πλαίσιο των νομικών δυνατοτήτων, για να ακυρωθεί αυτός ο χαρακτηρισμός" στην έφεση, κατέληξε.

Η υπεράσπιση του Γκοτόβινα ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει έφεση κατά της ετυμηγορίας σε βάρος του απόστρατου στρατηγού.

"Είναι αυτονόητο ότι θα καταθέσουμε έφεση εναντίον αυτής της απόφασης", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Γκρέγκορι Κεχόε, ένας από τους δικηγόρους του Γκοτόβινα, μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας στη Χάγη.

"Είμαι πολύ θυμωμένος", πρόσθεσε ο Κεχόε. "Είναι σχεδόν σαν το δικαστήριο να αγνόησε εντελώς μεγάλο αριθμό γεγονότων που παρουσιάσαμε" στη διάρκεια της δίκης.
Keywords
Τυχαία Θέματα