Παραβιάσθηκαν μεταρρυθμίσεις του Μεντβέντεφ

Το ανώτατο δικαστήριο της Ρωσίας έκρινε σήμερα παράνομο το αυστηρότερο καθεστώς κράτησης που επιβλήθηκε το περασμένο φθινόπωρο στον πρώην δισεκατομμυριούχο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι κατά τους τελευταίους μήνες της δεύτερης δίκης του, παρόλο που μια μεταρρύθμιση του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξαιρούσε από το καθεστώς αυτό τους ύποπτους για οικονομικά αδικήματα.

Το δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγαν οι συνήγοροι του πρώην επικεφαλής του πετρελαϊκού ομίλου Ioukos και
αντιπάλου του Κρεμλίνου που είναι φυλακισμένος από το 2003 μαζί με τον συνεταίρο του, τον Πλάτον Λεμπέντεφ, έκρινε παράνομη τη παραμονή των δύο ανδρών σε καθεστώς προφυλάκισης μετά τις 17 Αυγούστου 2010, παρόλο που δικάζονταν για κατάχρηση πετρελαίου, σύμφωνα με τα πρακτορεία.

Μια τροποποίηση του κώδικα της ποινικής δικονομίας από τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ απέκλειε απ' αυτό το αυστηρό καθεστώς κράτησης τους ύποπτους για οικονομικά αδικήματα και την ημερομηνία εκείνη η εν λόγω τροποποίηση τέθηκε σε ισχύ.

Οι δύο άνδρες ήταν έτσι κι αλλιώς φυλακισμένοι από το 2003 και μετά την πρώτη καταδίκη τους σε κάθειρξη 8 ετών για "απάτη", όμως στο πλαίσιο αυτό είχαν λιγότερο αυστηρές συνθήκες κράτησης.

Η φυλάκιση των Χοντορκόφσκι και Λεμπέντεφ παρατάθηκε στις 30 Δεκεμβρίου μέχρι το 2017, έπειτα από τη δεύτερη δίκη τους για κλοπή πετρελαίου και ξέπλυμα χρημάτων, μια απόφαση η οποία δέχθηκε επικρίσεις από πολλές δυτικές πρωτεύουσες.
Keywords
Τυχαία Θέματα