Ο Σάλεχ δηλώνει ότι εκπροσωπεί τη "νομιμότητα"

Ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος αντιμετωπίζει κύμα αμφισβήτησης από το τέλος Ιανουαρίου, υποστήριξε σήμερα ότι αντιπροσωπεύει "τη συνταγματική νομιμότητα" στη χώρα σε ομιλία του ενώπιον δεκάδων χιλιάδων οπαδών του στη Σαναά.

"Αυτό το πλήθος, αυτές οι χιλιάδες (ανθρώπων) που έχουν συγκεντρωθεί σε αυτή την πλατεία έχουν έρθει για να πουν 'ναι' στη συνταγματική νομιμότητα", δήλωσε, ενώ οι οπαδοί του που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Σαμπίνε κοντά στο παλάτι τον επευφημούσαν.

"Αυτό το πλήθος είναι εκείνο το οποίο (στις εκλογές) του 2006 είπε 'ναι' στον Άλι Αμπντάλα Σάλεχ ως πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα το οποίο απευθύνθηκε στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας. Είναι ένα δημοψήφισμα για τη συνταγματική μου νομιμότητα", πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Σάλεχ κάλεσε την αντιπολίτευση σε διάλογο. "Ζητάμε από την αντιπολίτευση να συμβουλευθεί τη συνείδησή της και να προσέλθει σε διάλογο ώστε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας".

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του Κόλπου, που προσπαθούν να μειώσουν την απειλή που θα προκαλούσε μία ασταθής Υεμένη στην περιοχή, έχουν επίσης ζητήσει από το Σάλεχ και τους αντιπάλους του να συνομιλήσουν ώστε να προχωρήσουν σε μεταβίβαση της εξουσίας, η οποία θα αποκλιμακώσει την κατάσταση.

Όμως χθες Πέμπτη τα κόμματα της αντιπολίτευση απέρριψαν την πρόταση που τους έγινε να μεταβούν για συνομιλίες στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και έδωσαν προθεσμία δύο εβδομάδων στον Σάλεχ να παραιτηθεί.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης στην Υεμένη έχουν παγώσει τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας του αιτήματος του Σάλεχ να δοθεί αμνηστία σε εκείνον και την οικογένειά του.

Νωρίτερα, ιερείς και αρχηγοί των φυλών της Υεμένης ζήτησαν την "άμεση" αποχώρηση του Σάλεχ σε ανακοίνωσή τους που δημοσιοποίησαν σήμερα.

"Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να απαντήσει στο αίτημα της ειρηνικής εξέγερσης των νέων και πρωτίστως να αποχωρήσει αμέσως εκείνος και οι προσκείμενοι σε αυτόν άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού", διευκρινίζει η ανακοίνωση η οποία δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας μίας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη στη Σαναά.

Στη συνάντηση πήραν μέρος ο αρχηγός της ισχυρής φυλής Χάσεντ, στην οποία ανήκει και η οικογένεια του προέδρου Σάλεχ, εκπρόσωποι των σημαντικότερων φυλών και τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου των Ουλεμάδων.

Οι συμμετέχοντες προειδοποίησαν τον Σάλεχ ότι αν δεν αποχωρήσει "γρήγορα" θα "ηγηθούν των διαδηλώσεων και των καθιστικών διαμαρτυριών σε όλες τις επαρχίες" της χώρας σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Υπογράμμισαν εξάλλου ότι "απορρίπτουν κάθε πρωτοβουλία που δεν θα προβλέπει (...) ως προϋπόθεση την αποχώρηση του προέδρου" Σάλεχ--αναφερόμενοι προφανώς στην πρωτοβουλία των χωρών του Κόλπου.
Keywords
Τυχαία Θέματα