Βρετανοί σε σύγχυση: Επιθυμούν σε συντριπτικά ποσοστά την παραμονή στην Κοινή Αγορά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Βρετανοί σε συντριπτικά ποσοστά επιθυμούν την παραμονή της χώρας τους στην Κοινή Ευρωπαϊκή Αγορά μετά το Brexit αλλά ταυτόχρονα θέλουν αυξημένους ελέγχους στη ροή μεταναστών από την Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα η οποία επισημαίνει ότι η Τερέζα Μέι θα αντιμετωπίσει σημαντικές πολιτικές προκλήσεις στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών, γράφει ο Guardian.

Μία εκτεταμένη δημοσκόπηση

που διεξήχθη από την NatCen, την ανεξάρτητη υπηρεσία κοινωνικών ερευνών και την έχει επιμεληθεί ο ειδικός των εκλογών John Curtice, δείχνει ότι το 90% των πολιτών είναι υπέρ της παραμονής στην Κοινή Αγορά, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στο δημοψήφισμα.

Επιπλέον ζητήματα που έχουν σχέση με ένα χαλαρό Brexit κερδίζουν την προτίμηση των Βρετανών, συμπεριλαμβανομένων την πολιτική για την αλιεία και το να επιτρέπεται σε τράπεζες που έχουν την έδρα τους σε χώρες της ΕΕ να προσφέρουν υπηρεσίες σε ανθρώπους που ζουν στη Βρετανία, όπως επίσης και σε Βρετανικές τράπεζες να προσφέρουν υπηρεσίες σε ανθρώπους στην ΕΕ.

Ωστόσο το 70% των ερωτώμενων, συμπεριλαμβανομένου και του 55% όσων ψήφισαν υπέρ της παραμονής λέει ότι θέλει να δει περιορισμούς στη μετανάστευση από τις χώρες της Ευρώπης.

Κάποιες από τις συνθήκες μιας σκληρής εξόδου είναι επίσης δημοφιλείς, όπως ο έλεγχος στα σύνορα με την ΕΕ, μέτρο που στηρίζει το 71% των Βρετανών. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Philip Hammond, είπε ότι η παραμονή στην τελωνειακή ένωση που επιτρέπει την κυκλοφορία προϊόντων χωρίς περιορισμούς είναι ένα σενάριο που το εξετάζει η κυβέρνηση. Όμως ο ΥΠΕΞ, Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η Βρετανία είναι πιθανό να αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση, την ώρα που οι επαγγελματικές και επιχειρηματικές ενώσεις έχουν προειδοποιήσει για σημαντικές επιπτώσεις εάν επιβληθούν συνοριακοί έλεγχοι.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η ελευθερία της μετακίνησης πολιτών είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη συμμετοχή στην κοινή αγορά. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του Eurogrοup, είπε ότι το να προτείνει ό Τζόνσον ότι μπορεί η Βρετανία ταυτόχρονα να πετύχει και τους δύο στόχους, να παραμείνει στην Κοινή Αγορά και να επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις των Ευρωπαίων, υπόσχεται στους Βρετανούς μία συμφωνία που είναι νοηματικά αδύνατη και πολιτικά ανέφικτη.

Η έρευνα της NatCen επισημαίνει ότι εάν οι ψηφοφόροι ήταν υποχρεωμένοι να αποφασίσουν θα ήταν διχασμένοι για τις προτεραιότητες που θέτουν. Το 70% όσων ψήφισαν υπέρ της παραμονής είπαν ότι θα συμφωνούσαν σε ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων σε αντάλλαγμα την συμμετοχή στην Κοινή Αγορά και το ίδιο ποσοστό των όσων ψήφισαν υπέρ της εξόδου είπαν ότι δεν θα δεχόντουσαν μία τέτοια συμφωνία.

Όσο η Ευρώπη θα ζητάει από τη Βρετανία να λάβει μία απόφαση ανάμεσα στο να διατηρήσει τη συμμετοχή της στην Κοινή Αγορά και την ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων στη Βρετανία, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για την κυβέρνηση να βγει αλώβητη από τις διαπραγματεύσεις, αναφέρει η μελέτη.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

BrexitΒρετανίαδημοσκόπηση Βρετανία για BrexitHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα