ΣΥΡΙΖΑ: Ώρα αποφάσεων για Τσακαλώτο και Αχτσιόγλου – Παππά εξετάζουν οι «προεδρικοί», ο Φάμελλος «έκαψε» το σενάριο

Η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων ολοκληρώνεται απόψε ωστόσο στο παρασκήνιο οι διεργασίες της διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκαν παράλληλα προς το κοινοβουλευτικό τριήμερο και εντείνονται, εν όψει της κρίσιμης εβδομάδας που ξεκινά. Τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η Πολιτική Γραμματεία που θα προετοιμάσει την Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου 15 – 16 Ιουλίου, όπου θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες για την εκλογή προέδρου.

Τις τελευταίες ώρες δείχνει να αποκρυσταλλώνεται μια τριάδα βασικών πιθανών

υποψηφίων δηλαδή η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Παππάς. Μάλιστα η Έφη Αχτσιόγλου χθες, κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια, θεωρήθηκε ότι εξέπεμψε αρχηγικό «αέρα», εξαιτίας του γεγονότος ότι επικέντρωσε την ομιλία της στην αποδόμηση των εξαγγελιών και των θέσεων του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και όχι γενικότερα της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις διεργασίες των τελευταίων ωρών ή τα σενάρια που έχουν σχηματοποιηθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα:

Χτες συνεδρίαζε η Κίνηση Μελών, η τάση των «προεδρικών», που μετά την παραίτηση Τσίπρα εμφανίζεται «διασπασμένη» και σε αδυναμία να βρει υποψηφιότητα με πλειοψηφική εμβέλεια. Κατά τη χθεσινή μέρα, έδειξε να ενισχύεται ένα σενάριο για στήριξη της τάσης στο Νίκο Παππά, αν και πρόκειται για πρόσωπο που δύσκολα θα συσπείρωνε ολόκληρη την τάση. Αντιθέτως υπάρχει η εικόνα πως σε κάποιους εκ των «προεδρικών» μπορεί να είναι πιο αποδεκτή η Έφη Αχτσιόγλου. Σε κάθε περίπτωση διάφορες πληροφορίες χθες έφεραν το νέο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να τείνει προς την απόφαση να είναι υποψήφιος. Αν αυτό επιβεβαιωθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα, σημαίνει ότι έχει εξασφαλίσει και τις απαραίτητες στηρίξεις.

Προηγουμένως, υπήρξαν σενάρια σχετικά με το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας Φάμελλου, τα οποία ο νέος πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να «κάψει» πριν πάρουν διαστάσεις, διαμηνύοντας ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Κομμάτι προεδρικών και πασοκογενών έδειχνε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα να βλέπει τον κ. Φάμελλο ως λύση στο αδιέξοδο της πλειοψηφικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ (με βάση πάντα τους συσχετισμούς του περσινού συνεδρίου – πλέον η κατάσταση δείχνει να ρευστοποιείται). Η διάθεση για στήριξη στον βουλευτή της Β’ Θεσσαλονίκης και πρόεδρο της ΚΟ, ώστε να είναι υποψήφιος και όχι απλώς μεταβατικός πρόεδρος, ενισχύθηκε μετά την εμφάνισή του στη Βουλή, στην έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων, που σύμφωνα με πολλούς ήταν εξαιρετικά ικανοποιητική. Ωστόσο πλέον το σενάριο αυτό φεύγει από το τραπέζι.

Ο Παύλος Πολάκης αν και θεωρείται πως δεν θα έχει την επίσημη στήριξη της τάσης, φέρεται να εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για υποψηφιότητα, δεν είναι σαφές όμως αν έχει καταλήξει και να θα κινηθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Είναι σαφές, πως δεν διεκδικούν όλοι την ηγεσία, αλλά τίθενται και ζητήματα καταγραφής της προσωπικής ισχύος.

Επίσης, μένει να φανεί αν θα υπάρξει υποψηφιότητα από την πλευρά της Ρένας Δούρου, της οποίας το όνομα συγκαταλέγεται στους επίδοξους διεκδικητές της ηγεσίας. Μέχρι στιγμής η ίδια δεν έχει διαψεύσει τα σενάρια, ούτε έχει ανοίξει τα χαρτιά της, όπως άλλωστε όλοι οι φερόμενοι ως υποψήφιοι.

Σε αναμονή για το «ναι» Τσακαλώτου και Αχτσιόγλου

Από την πλευρά της εσωκομματικής μειοψηφίας, της Ομπρέλας, πάντως τα πρόσωπα έχουν αναδειχθεί από νωρίς και είναι η ώρα των τελικών αποφάσεων.

Αρχικώς, η Έφη Αχτσιόγλου εμφανίζεται από πολλούς, «κλειδωμένη» υποψηφιότητα, που ενδέχεται κιόλας να ανοίξει τα χαρτιά της τα επόμενα εικοσιτετράωρα, αν και σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις. Πάντως θεωρείται σαφώς πιο κοντά στο «ναι» σε σχέση με τον Αλέξη Χαρίτση, η υποψηφιότητα του οποίου έχει υποχωρήσει αρκετά ως ενδεχόμενο. Οι δυο τους πάντως είναι σε συνεννόηση και κοινό βηματισμό, κι εφόσον η κ. Αχτσιόγλου αποφασίσει να είναι υποψήφια, τότε θα έχει και την στήριξη του βουλευτή Μεσσηνίας.

Η κ. Αχτσιόγλου, αν και από μερίδα της προεδρικής πλευράς, προβάλλεται ως υποψηφιότητα που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε αριστερή στροφή και «αναδίπλωση» φαίνεται να έχει αποδοχή στη βάση και γενικότερα ευρύτερη στήριξη, πέραν των εσωκομματικών ομάδων που την στηρίζουν όπως η Κίνηση των 6+6 (Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Δανάη Κολτσίδα, κ.ά) και η Ομπρέλα. Tέλος εφόσον τελικά θέσει υποψηφιότητα, θεωρείται πως από τους τρεις, είναι εκείνη που διεκδικεί την ηγεσία με αξιώσεις.

Βασική υποψηφιότητα της Ομπρέλας πάντως, όπως καταγράφηκε και στην πανελλαδική σύσκεψη της τάσης, θεωρείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εφόσον το αποφασίσει. Εκ των θερμότερων υποστηρικτών του πάντως, εμφανίζεται να είναι ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος τις τελευταίες δύο μέρες το έχει αναφέρει και δημόσια ότι θα τον στηρίξει, τουλάχιστον στον πρώτο γύρο.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρείται έμπειρος στα ζητήματα οικονομίας, έχει επαφές και πέραν του ΣΥΡΙΖΑ εντός κι εκτός της χώρας και σύμφωνα με πληροφορίες, η υποψηφιότητά του, εφόσον εκδηλωθεί, θα έχει ευρύτερα χαρακτηριστικά και θα απευθύνεται και πέραν της Ομπρέλας. Πληροφορία που αφήνει να εννοηθεί ότι δεν στοχεύει απλώς σε μια «τασική» καταγραφή.

Άτυπος «προεκλογικός» αγώνας μέσω προγραμματικών

Πάντως, τα τρία πρόσωπα που φαίνεται να βρίσκονται κοντά στην υποψηφιότητα, οι Παππάς, Αχτσιόγλου και Τσακαλώτος, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, έστειλαν μηνύματα ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ και «αξιόμαχου» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεσμευόμενοι ότι θα ανταποκριθεί πλήρως στο ρόλο της. Περαιτέρω, εμφανίστηκαν, με τον τρόπο του ο καθένας, να εγγυώνται την συνέχεια και την δυναμική επανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό της κοινωνίας.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το βράδυ της Πέμπτης έστειλε μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν ήταν μια ανάγκη ειδικού σκοπού προσθέτοντας «θα τους εκπλήξουμε», γιατί «ο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλωσε από την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να βγει από την κρίση, αλλά η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να χρειάζεται μια δυνατή αριστερά. Μια αριστερά που θα παλεύει για τους μισθούς, για τα δικαιώματα, για την νέα γενιά». Επιπρόσθετα έδωσε την «υπόσχεση» όπως είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, την επόμενη μέρα, όλος ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ να παλεύει. Και θα είμαστε η φωνή όσων δεν ακούγονται, αλλά και όσων θέλουν να γίνουμε επιτέλους ένα σοβαρό κράτος».

Η Έφη Αχτσιόγλου χθες σημείωσε: «Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα ασκήσουμε με ευθύνη τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μας ανέθεσαν οι πολίτες, αλλά δεν θα αρκεστούμε σε αυτό. Θα είμαστε η δύναμη που θα αντιταχθεί στη λογική μιας κοινωνίας χαμηλών προσδοκιών. Θα αναλάβουμε τον δύσκολο αλλά και τον πλέον όμορφο ρόλο να δώσουμε προοπτική στους πολίτες, μια αριστερή, προοδευτική και δημοκρατική προοπτική, μια ρεαλιστική προοπτική».

Και ο Νίκος Παππάς τέλος, στη χθεσινή τοποθέτησή του στη Βουλή τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα είναι εδώ και θα αγωνιστεί για να άρει αυτόν τον κατακερματισμό (σ.σ. της προοδευτικής ψήφου) και να γίνει η αξιόπιστη εναλλακτική δύναμη απέναντι στη Ν.Δ. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την κοινωνία, την ειρήνη στην περιοχή και τα εθνικά μας δίκαια. Μαζί με εκείνες και εκείνους που μας εμπιστεύονται, μαζί με εκείνες και εκείνους που θα μας ξαναεμπιστευτούν. Και θα είμαστε εδώ για όλες και όλους, για την ευημερία της κοινωνίας και της χώρας».

Σβίγκου: Μην μπερδεύουμε τον πλουραλισμό με τον κατακερματσιμό

Στο μεταξύ, σε ραδιοφωνικές δηλώσεις της (Real FM) η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Ράνια Σβίγκου, έστειλε με τη σειρά της μηνύματα ενότητας, παραπέμποντας καταρχάς στον ρόλο που έχει από εδώ και στο εξής ο Αλέξης Τσίπρας. Υπογράμμισε ειδικότερα πως «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο εγγυητής της ενότητας και της προοπτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Επίσης, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ανέφερε πως «η συζήτηση που θα γίνει, δεν θέλουμε να αφορά αποκλειστικά τα μέλη του κόμματος, ούτε να κλειστεί στους τέσσερις τοίχους της Κουμουνδούρου, αλλά να είναι μια διαδικασία ανοιχτή στην κοινωνία, ελκυστική για την κοινωνία».

Σχετικά με τον αριθμό των υποψηφίων, η Ράνια Σβίγκου ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι μια δύναμη η οποία εκτείνεται από τη Ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι και το προοδευτικό κέντρο», και «άρα είναι φυσικό τα διάφορα ρεύματα να εκφραστούν ενδεχομένως από διαφορετικές υποψηφιότητες», προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να μπερδεύουμε τον πλουραλισμό και τις διαφορετικές υποψηφιότητες με μια εικόνα κατακερματισμού». Όπως είπε, «αυτό που έχει σημασία είναι την επόμενη μέρα το κόμμα να προχωρήσει συντεταγμένα, δημοκρατικά, οργανωμένα και να υπάρξει μια ενιαία φωνή, με σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις και στις συλλογικά εκφρασμένες θέσεις».

Διαβάστε επίσης:

Πώς η αποχώρηση Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ άνοιξε τη συζήτηση για νέο «Κεντρώο» κόμμα

ΠΑΣΟΚ: Προσγείωση, μετριοπάθεια, ακεραιότητα

Τι χάνει το ΠΑΣΟΚ με την αποχώρηση Λοβέρδου

Keywords
Τυχαία Θέματα