Ερντογάν: Είδε Ζελένσκι, θα δει και τον Πούτιν

Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από πρόσκληση του Τούρκου προέδρου.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ξεκίνησε την Παρασκευή κρίσιμες συνομιλίες με τον ηγέτη της Τουρκίας αφού εξασφάλισε τη δέσμευση των ΗΠΑ για πυρομαχικά διασποράς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστια ζημιά στις ρωσικές δυνάμεις στο πεδίο της μάχης.

«Η Ουκρανία αξίζει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, η Ρωσία

και η Ουκρανία πρέπει να επιστρέψουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση του με τον Ουκρανό ομόλογό του στην Κωνσταντινούπολη.

Θα υποστηρίξουμε την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου με διαπραγματεύσεις, τόνισε

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει πως θα παραταθεί η συμφωνία που καθιστά δυνατές τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί την Τουρκία τον Αύγουστο, δήλωσε ο Ερντογάν.

Μετά τις συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο που είχαν στο Μέγαρο Βαχντετίν, Ερντογάν και Ζελένσκι θα έχουν συναντήσεις με τις αντιπροσωπείες τους για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, περιφερειακά και διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εξελίξεων στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που πρόκειται να εκπνεύσει στις 17 Ιουλίου και της διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, περισσότεροι από 32 τόνοι σιτηρών μεταφέρονται σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.

Μετά τη συνάντηση, Ερντογάν και Ζελένσκι δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις είναι “πολύ σημαντικές”.

«Η ασφάλεια – τόσο στην περιοχή μας της Μαύρης Θάλασσας όσο και στην Ευρώπη γενικότερα. Είμαι ευγνώμων για τη στήριξη της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας. Ειρηνευτικό σχέδιο. Η προστασία των χωρών μας, των λαών μας και των συμφερόντων μας. Προσοχή στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που προετοιμάζεται», έγραψε στο Twitter.

Туреччина .
Зустріч з Президентом Реджепом Таїпом Ердоганом @RTErdogan. Дуже важливі переговори.

Безпека – і в нашому Чорноморському регіоні, і загалом в Європі. Вдячний за підтримку територіальної цілісності та суверенітету України. Формула миру. Захист наших країн, наших… pic.twitter.com/dorgYvUQdW

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) July 7, 2023

Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε λόγο «για έλλειψη ενότητας εντός του ΝΑΤΟ που αντιπροσωπεύει απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια», αναφερόμενος στο τουρκικό βέτο ως προς την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και για την ένταξη της χώρας του στη Συμμαχία, η οποία καθυστερεί περισσότερο από όσο ενδεχομένως θα περίμενε.

Η απόφαση της Ουάσιγκτον να παραδώσει τα αμφιλεγόμενα όπλα – που απαγορεύονται σε μεγάλο μέρος του κόσμου αλλά όχι στη Ρωσία ή την Ουκρανία – αυξάνει δραματικά το διακύβευμα στον πόλεμο, ο οποίος μπαίνει στην 500ή του ημέρα το Σάββατο.

Ο Ζελένσκι ταξίδεψε στην Ευρώπη προσπαθώντας να εξασφαλίσει μεγαλύτερα και καλύτερα όπλα για τον στρατό του, ο οποίος έχει εξαπολύσει μια πολυαναμενόμενη αντεπίθεση που προχωρά λιγότερο γρήγορα από ό,τι ήλπιζαν οι σύμμαχοι της Ουκρανίας.

Οι συνομιλίες του Ζελένσκι στην Τουρκία – στρατηγικό μέλος του ΝΑΤΟ αλλά κάποιες φορές «αγκάθι» για τη Δύση – παρακολουθούνταν στενά από το Κρεμλίνο, το οποίο προσπάθησε να σπάσει τη διεθνή του απομόνωση καλλιεργώντας ισχυρές σχέσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος ηγέτης προσπάθησε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως ουδέτερο μεσολαβητή, ενισχύοντας το εμπόριο με τη Ρωσία εν καιρώ πολέμου ενώ προμήθευε την Ουκρανία με drones και άλλα όπλα που βοήθησαν τις δυνάμεις του Κρεμλίνου να μην καταλάβουν το Κίεβο τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.

«Θα παρακολουθήσουμε πολύ στενά τα αποτελέσματα αυτών των συνομιλιών», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Θα είναι ενδιαφέρον για εμάς να μάθουμε τι συζητήθηκε. Είναι σημαντικό», πρόσθεσε.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ζελένσκι πιέζει τον Ερντογάν να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τη σύνοδο κορυφής.

Διαβάστε επίσης:

Μπάιντεν για αποστολή πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία: Τα χρειάζονται

Συνελήφθη άνδρας που απειλούσε να σκοτώσει τον Βέλγο πρωθυπουργό

EasyJet: Κατέβασε από αεροπλάνο 19 επιβάτες γιατί δεν μπορούσε να απογειωθεί λόγω… βάρους (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα