Μπάιντεν για αποστολή πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία: Τα χρειάζονται


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN την Παρασκευή ότι ήταν μια «δύσκολη απόφαση» να παρασχεθούν στην Ουκρανία πυρομαχικά διασποράς για πρώτη φορά, αλλά τελικά ο ίδιος πείστηκε να στείλει τα αμφιλεγόμενα όπλα επειδή το Κίεβο χρειάζεται πυρομαχικά στην αντεπίθεσή του κατά της Ρωσίας.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο πρόεδρος ενέκρινε την αποστολή πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία, ξεπερνώντας

ένα σημαντικό όριο στον τύπο των όπλων που προσφέρονται στο Κίεβο για να αμυνθεί κατά της Ρωσίας.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση από μέρους μου. Και παρεμπιπτόντως, το συζήτησα με τους συμμάχους μας» είπε ο Τζο Μπάιντεν. «Οι Ουκρανοί δεν έχουν άλλα πυρομαχικά», πρόσθεσε.

«Προσπαθούν να περάσουν μέσα από αυτά τα χαρακώματα και να σταματήσουν αυτά τα άρματα μάχης».

US President Biden tells CNN it was a “difficult decision” to provide Ukraine with cluster munitions, but that he was ultimately convinced to send the controversial weapons because Kyiv needs ammunition in its counteroffensive against Russia. https://t.co/Rwy86CRmlg pic.twitter.com/K7Gx6lpgRS

CNN International (@cnni) July 7, 2023

Για δύσκολη απόφαση μίλησε και ο Τζέικ Σάλιβαν κατά την ενημέρωση του Λευκού Οίκου. «Την αναβάλαμε για κάποιο χρόνο», δήλωσε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι ήταν αυτό ήταν «το σωστό να γίνει».

Ο Σάλιβαν διαβεβαίωσε επίσης ότι οι Ουκρανοί έχουν δώσει «γραπτές» εγγυήσεις σχετικά με τη χρήση που θα κάνουν αυτών των όπλων για να ελαχιστοποιήσουν «τους κινδύνους που ενέχουν (τα όπλα αυτά) για τους πολίτες».

Πώς τα πυρομαχικά διασποράς θα φέρουν πιο κοντά την… ειρήνη

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε την Παρασκευή τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν για την “απαραίτητη” στρατιωτική βοήθεια στην άμυνα της Ουκρανίας μετά την αμερικανική δέσμευση για την προμήθεια πυρομαχικών διασποράς.

“Μια απαραίτητη, πολύ μεγάλη και έγκαιρη στρατιωτική βοήθεια”, έγραψε ο Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευχαριστώντας τον Μπάιντεν και τους Αμερικανούς για αυτά τα “αποφασιστικά μέτρα”.

“Η αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας θα φέρει νέα εργαλεία για την απελευθέρωση του εδάφους μας και θα μας φέρει πιο κοντά στην ειρήνη”, πρόσθεσε.

A timely, broad and much-needed defense aid package from the United States. We are grateful to the American people and President Joseph Biden @POTUS for decisive steps that bring Ukraine closer to victory over the enemy, and democracy to victory over dictatorship. The expansion…

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) July 7, 2023

Υπάρχουν περισσότερες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας, που έχουν θέσει εκτός νόμου τα πυρομαχικά βάσει της Σύμβασης για τα πυρομαχικά διασποράς. Αλλά οι ΗΠΑ και η Ουκρανία δεν έχουν υπογράψει την απαγόρευση.

Η απόφαση για την παροχή πυρομαχικών διασποράς έρχεται σε ένα κρίσιμο σημείο του πολέμου, καθώς οι Ουκρανοί επιχειρούν μέσω της αντεπίθεσής τους να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη.

Διαβάστε επίσης:

Συνελήφθη άνδρας που απειλούσε να σκοτώσει τον Βέλγο πρωθυπουργό

EasyJet: Κατέβασε από αεροπλάνο 19 επιβάτες γιατί δεν μπορούσε να απογειωθεί λόγω… βάρους (Video)

Πνίγηκε βουτώντας σε ποτάμι για να δει αν θα τη σώσει ο σκύλος της

Keywords
Τυχαία Θέματα