ΚΚΕ: Στο μικροσκόπιο του Περισσού ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά – Στόχος η παγίωση των δημοσκοπικών κερδών

Σε συνολική αποτίμηση και καταγραφή των διεθνών και εγχώριων εξελίξεων προχώρησε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ στην αρχή της νέας χρονιάς, θέτοντας παράλληλα το χρονοδιάγραμμα της προετοιμασίας του κόμματος για τις ευρωεκλογές με πύκνωση των παρεμβάσεων, εκδηλώσεων, συσκέψεων κ.λπ. για το προσεχές τετράμηνο.

Έπειτα από μια χρονιά όπου καταγράφηκε σταδιακή άνοδος στις εθνικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και στις δημοσκοπήσεις,

το ΚΚΕ βλέπει πως «υπάρχουν σοβαρές δυνατότητες» αλλά η εγρήγορση παραμένει: «δεν υποτιμάμε την παρέμβαση των άλλων πολιτικών δυνάμεων, των μηχανισμών της Ε.Ε. και των μεγάλων συμφερόντων», αλλά και το κλίμα «χαλαρής ψήφου» στις ευρωεκλογές.

Αυτά επισημαίνονται μεταξύ άλλων στην εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου που εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος σε συνεδρίαση της 10ης Ιανουαρίου.

Στην εισήγηση έχει ενδιαφέρον η ανάλυση του ΚΚΕ για τα κόμματα εκείνα που θεωρεί αναχώματα στη ριζοσπαστικοποίηση των κοινωνικών δυνάμεων και κατ’ επέκταση στη σύμπλευση με το ΚΚΕ.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, το κείμενο του Π.Γ. σημειώνει πως «οι δυνάμεις που συσπειρώθηκαν γύρω από την ηγεσία Κασσελάκη» προωθούν ουσιαστικά «ένα πιο καθαρό διαχειριστικό πρόσωπο χωρίς “αριστερό” και “ριζοσπαστικό” καμουφλάζ» ώστε να προσεγγίσουν κεντρώους, ακόμα και δεξιούς ψηφοφόρους της Ν.Δ. Ως χαρακτηριστικά δείγματα αναφέρονται η «έμφαση σε ζητήματα διαφθοράς, η επίκληση στα “καθαρά χέρια”, η αναπαραγωγή ακόμη και αντιδραστικών απόψεων, όπως είναι αυτή της κατάργησης της βουλευτικής ασυλίας κ.λπ.» που σύμφωνα με το Π.Γ. «είναι θέσεις κυρίως ακροδεξιών λαϊκίστικων κομμάτων». Προκρίνεται, διαπιστώνει επίσης, ένα στίγμα κόμματος που προσομοιάζει περισσότερο στο κόμμα των Δημοκρατικών των ΗΠΑ, παρά στα κλασικά κόμματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Επιπλέον, το Π.Γ. με αφορμή τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπει «αμερικανοποίηση» του πολιτικού συστήματος «με κόμματα των followers, με λόμπι και την ακόμα αμεσότερη παρέμβαση των επιχειρηματικών ομίλων στην ανάδειξη στελεχών τους, αιρετών και την ηγεσία τους». Για τον δε Στέφανο Κασσελάκη σημειώνει πως «αναδεικνύει κεντρικά στην πολιτική αντιπαράθεση την ατζέντα του “ατομικού δικαιωματισμού”», με δεδομένο ότι βασικό στοιχείο προβολής «είναι η προσωπική του ζωή, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, οι παρεμβάσεις του για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, εμφανίζεται ο ίδιος ως κάποιος που σπάει τα “κοινωνικά πρότυπα” κ.λπ».

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ο Περισσός φαίνεται πως παρακολουθεί προσεκτικά, το κείμενο του Π.Γ. αναφέρει πως γίνεται σοβαρή προσπάθεια να ανασυγκροτηθεί πανελλαδικά, «αξιοποιώντας δυνάμεις που διατηρούσε στο συνδικαλιστικό κίνημα, στην Τοπική Διοίκηση, σε επαγγελματικά επιμελητήρια και συλλόγους (π.χ. ΔΣΑ) κ.λπ. Σε αυτήν την κατεύθυνση πολλαπλασιάζονται οι παρεμβάσεις βουλευτών του, εκλεγμένων στην Τοπική Διοίκηση και ιδιαίτερα όπου εξέλεξε δημάρχους, στη Θεσσαλία και στην Κρήτη που εξέλεξε περιφερειάρχες, αλλά και οι παρεμβάσεις του σε εργατικές – λαϊκές κινητοποιήσεις. Ωστόσο δεν είναι ισχυρό το ρεύμα ενίσχυσής του από διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, από στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκδηλώνονται επιφυλάξεις στη μαζική υποδοχή τέτοιων στελεχών, μιλώντας για κίνδυνο “ΣΥΡΙΖοποίησης του ΠΑΣΟΚ”».

Σε ό,τι αφορά το νέο σχήμα που προέκυψε από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται υπό συγκρότηση, τη Νέα Αριστερά, επισημαίνει ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί παρά τη διαπίστωση πως «δεν μπορεί να επαναλάβει μια παρόμοια διαδικασία με εκείνη της ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου 2010 – 2015, απορροφώντας βασικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονταν σε κρίση» και πως δυσκολεύεται να παίξει ουσιαστικό ρόλο οπορτουνιστικού αναχώματος. Την ίδια ώρα όμως αναφέρει πως «μπορεί να λειτουργήσει και συμπληρωματικά προς το ΠΑΣΟΚ, σε μια διαδικασία αναβάθμισης και ενίσχυσης ενός σοσιαλδημοκρατικού πόλου».

Διαβάστε επίσης

Δουδωνής για γάμο ομοφύλων: «Γιατί δεν παίρνει θέση ο Φλωρίδης;»

Η ασφάλεια προκαλεί… ανασφάλεια στην κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ: Το μπρα ντε φερ με ΠΑΣΟΚ και οι 3+1 γραμμές για την Κεντροαριστερά στο εσωτερικό του

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΚΚΕ, Περισσού ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ, Αριστερά – Στόχος,kke, perissou syriza pasok, aristera – stochos