Πώς το Ιράν κάνει επίδειξη δύναμης και ποιοι είναι οι παραλήπτες των μηνυμάτων της Τεχεράνης

Παρότι οι αναλυτές στη Δύση εκτιμούν ότι το Ιράν και το Πακιστάν θα καταφέρουν να συνεννοηθούν για να εκτονωθεί η ένταση στα σύνορά τους, μετά την ανταλλαγή πυραυλικών επιθέσεων τα δύο τελευταία 24ωρα, είναι γεγονός ότι η ένταση προκάλεσε ανησυχίες για επιδείνωση της κατάστασης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, σε μια περίοδο εξαιρετικά ρευστή.

Οι πυραυλικές επιθέσεις και από τις δύο πλευρές έγιναν παρότι τους τελευταίους μήνες έχουν μειωθεί τα επεισόδια με τους αυτονομιστές του Μπαλουχιστάν και στις δύο χώρες.

Ποιοι ήταν οι στόχοι

Το Ιράν διαβεβαίωσε ότι

μόνος στόχος της επίθεσης στο Πακιστάν ήταν η οργάνωση Τζάις αλ-Αντλ (Στρατός της Δικαιοσύνης), που είναι μια αυτονομιστική ομάδα σουνιτών που δρα από το 2012 στην περιοχή του Μπαλουχιστάν.

Διακηρυγμένος στόχος της οργάνωσης, που φέρεται να στηρίζεται από το σουνιτικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των κατοίκων του Μπαλουχιστάν.

Pakistan strikes in Iran. Locations: pic.twitter.com/Rhn6C8e3JP

— Sidhant Sibal (@sidhant) January 18, 2024

Η Τεχεράνη θεωρεί «τρομοκρατική» την οργάνωση αυτή, καθώς έχει κάνει πολλές επιθέσεις σε φυλάκια του ιρανικού στρατού και της αστυνομίας την τελευταία δεκαετία.

Η οργάνωση προέρχεται από τις τάξεις μιας άλλης ομάδας εθνικιστών από το ιρανικό Μπαλουχιστάν, της ομάδας Τζουνταλάχ, την οποία η Τεχεράνη κατηγορεί ότι έχει άμεση σχέση με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ο αρχηγός της Τζουνταλάχ, Αμπντολμαλέκ Ρίγκι, συνελήφθη μετά από μια δραματική επιχείρηση του ιρανικού στρατού, με μαχητικά αεροσκάφη να υποχρεώνουν σε προσγείωση το επιβατηγό αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο Αμπντολμαλέκ Ρίγκι, μεταβαίνοντας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο Κιργιστάν, το 2010.

Το Πακιστάν από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι τα πλήγματα στο ιρανικό έδαφος είχαν στόχο βάσεις του Απελευθερωτικού Μετώπου του Μπαλουχιστάν (BLF)  και του Απελευθερωτικού Στρατού του Μπαλουχιστάν (BLA), που είναι ένοπλες αυτονομιστικές οργανώσεις, που έχουν αναλάβει την ευθύνη για αρκετές επιθέσεις μέσα στο πακιστανικό έδαφος.

Τι δείχνουν οι ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις

Το Ιράν έπληξε στόχους στο πακιστανικό έδαφος ένα 24ωρο μετά τους 24 πυραύλους που εξαπέλυσε από τρεις διαφορετικές περιοχές εναντίον στόχων στο ιρακινό Κουρδιστάν και στη Συρία. Ήταν σαφέστατα μια επίδειξη στρατιωτικής δυνάμεως και των δυνατοτήτων που έχει ο ιρανικός στρατός, με παραλήπτες του μηνύματος τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, που βάλλουν εναντίον των Χούθι στην Υεμένη και υποστηρίζουν τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Από τις επιθέσεις αυτές μπορούν να βγουν σημαντικά συμπεράσματα για τις δυνατότητες, την ακρίβεια και το βεληνεκές των πυραύλων που έχουν οι πιο σημαντικοί παίκτες στη Μέση Ανατολή, σε μια περίοδο που ουδείς μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις.

Ειδικά για την επίθεση στο ιρακινό Κουρδιστάν, το Ιράν ανακοίνωσε ότι έπληξε έναν στόχο που συνδέεται με την Μοσάντ. Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκε ο πλούσιος Κούρδος επιχειρηματίας, Πεσράου Ντιζαγί. Φωτογραφίες από την περιοχή που επλήγη δείχνουν ότι καταστράφηκε μόνο η βίλα του Κούρδου επιχειρηματία, που βρίσκεται δίπλα στο αμερικανικό προξενείο και το διεθνές αεροδρόμιο του Αρμπίλ, όπου εδρεύουν αμερικανικές δυνάμεις.

Iraq – Iran reportedly assassinates businessman Peshraw Agha Dizaei, his wife & two other relatives in targeted attack pic.twitter.com/1bVOMshhHz

— Menachem Vorchheimer (@MenachemV) January 16, 2024

Video of Kurdish businessman Peshrav Dizeya's residence in Erbil, Iraq, destroyed by an Iranian missile attack.

According to Iran, Dizeyi worked for the Mossad and traded oil with Israel.

Four Fateh-110 OTRK missiles were fired simultaneously at the residence, killing Dizeyi… pic.twitter.com/CnW5fMASmm

— Jürgen Nauditt (@jurgen_nauditt) January 16, 2024

Για την επίθεση στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας, το Ιράν ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε το νέο βαλλιστικό πύραυλο Kheibar Shekan, που έχει βεληνεκές 1450 χιλιομέτρων. Παρόλο που οι συγκεκριμένοι πύραυλοι θα μπορούσαν να έχουν εκτοξευθεί από κάποια ιρανική επαρχία κοντά στη Συρία, η Τεχεράνη επέλεξε βάσεις εκτόξευσης στο Κουζεστάν, πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο μακριά. Κι αυτό ήταν ένα μήνυμα ότι ολόκληρο το Ισραήλ είναι εντός του βεληνεκούς των νέων πυραύλων που διαθέτει το Ιράν, που κατ΄ επανάληψη έχει προειδοποιήσει ότι «μπορεί να εξαφανίσει εκ θεμελίων το Τελ Αβίβ και τη Χάιφα», αν κριθεί αναπόφευκτο.

Διαβάστε επίσης:

Βόρειο Σέλας: Οι τυχεροί τουρίστες που το κατέγραψαν και ο… κυνηγός του φαινομένου (photos/videos)

Γερμανία: Με νέες κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι αγρότες – «Οι διαδηλώσεις ήταν μόνο οι προσεισμοί, έρχεται έκρηξη»

Κακοκαιρία στη Βόρεια Ευρώπη: Παγετός, χιόνια και χάος στις μετακινήσεις – Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς, Ιράν, Τεχεράνης,pos, iran, techeranis