Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης απειλούν να θέσουν την Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας – Η ΕΚΤ αναλαμβάνει να διασώσει την Ελλάδα και επεξεργάζεται σχέδιο «ιδιότυπης αναδιάρθρωσης»

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις όσον αφορά την Ελλάδα. Οι διεθνείς οίκοι έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα οποιαδήποτε μορφής αναδιάρθρωση χρέους σημαίνει default σημαίνει χρεοκοπία.
Σε διάστημα πολύ μικρού χρονικού διαστήματος η Moody’s η Standard and Poor’s και η Fitch προειδοποίησαν την Ελλάδα ξεκάθαρα.
Αν εξετασθεί ακόμη και εθελοντική αναδιάρθρωση χρέους τότε η....
χώρα θα υποβαθμιστεί στην κλίμακα C δηλαδή χρεοκοπία.

Γιατί το έστειλαν αυτό το μήνυμα οι διεθνείς οίκοι;
Το έστειλαν γιατί δεν επιθυμούν αναδιάρθρωση χρέους ή γιατί θέλουν να προστατέψουν τους κατόχους ομολόγων;
Προφανώς και θέλουν να προστατέψουν τους κατόχους ομολόγων θέτοντας το μεγάλο δίλλημα στην Ευρώπη ή αναδιάρθρωση με τέτοια τεχνικά χαρακτηριστικά που δεν θα θεωρηθεί default ή χρεοκοπία εις βάρος όχι μόνο της Ελλάδος, των πιστωτών αλλά και όλης της Ευρώπης.
Ωστόσο οι διεθνείς οίκοι έθεσαν μια παράμετρο που αν η Ελλάδα και η ΕΕ την αξιοποιήσουν μπορεί να αποφύγουν την χρεοκοπία.
Ενώ η Moody’s και η Standard and Poor’s απείλησαν ότι αναδιάρθρωση ακόμη και εθελοντική θα σηματοδοτήσει χρεοκοπία η Fitch για πρώτη φορά αφήνει ένα παράθυρο λέγοντας ότι υπάρχουν δύο περιπτώσεις με βάση τις οποίες δεν θα θεωρηθεί default μια αναδιάρθρωση.
Η πρώτη αρχή αφορά στους όρους στους οποίους θα υπαχθούν οι νέοι τίτλοι που θα προσφερθούν στη διαδικασία της ανταλλαγής και ειδικότερα στο αν είναι λιγότερο ωφέλιμοι από τους ήδη υπάρχοντες για τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων.
Η Fitch ουσιαστικά τι υποστηρίζει ότι αν οι όροι είναι ευνοϊκότεροι τότε δεν θα υπάρξει default δεν θα υπάρξει χρεοκοπία με όρους πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Η δεύτερη παράμετρος αφορά στο αν η ανταλλαγή χρέους είναι - ή εμφανίζεται - απαραίτητη για την αποφυγή μιας οικονομικής κατάστασης όπως π.χ. απουσία ρευστότητας.
Κοινώς δηλαδή αν η αναδιάρθρωση θεωρηθεί απαραίτητη ειδάλλως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει τότε θα υπάρξει με όρους πιστοληπτικής διαβάθμισης default δηλαδή χρεοκοπία.
Αν υπάρξει φόρμουλα ώστε να αποσαφηνιστεί νομικά ότι η επιμήκυνση πραγματοποιείται όχι για λόγους αδυναμίας αποπληρωμής αλλά για λόγους διευκόλυνσης θα μπορούσε να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Η ΕΚΤ επεξεργάζεται σχέδιο αναδιάρθρωσης….

Μπορεί ο Τρισέ ο επικεφαλής της ΕΚΤ να έχει υιοθετήσει μια πολύ σκληρή κριτική κατά της Ελλάδος λέγοντας ότι πολλά από αυτά που έχουν εξαγγελθεί δεν έχουν εφαρμοστεί αλλά αποκαλύπτεται ότι η ΕΚΤ αναζητά φόρμουλα ώστε η Ελλάδα τηρώντας με απόλυτη αυστηρότητα το πρόγραμμα της να υλοποιηθεί και ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης χρέους με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χαρακτηριστεί default δηλαδή χρεοκοπία.
Η ΕΚΤ κατέχει 48 δις ευρώ ελληνικού χρέους και με βάση αυτά και προφανώς όχι μόνο αυτά π.χ. και των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να εξεταστεί μια φόρμουλα ώστε να ανανεωθούν με νέα ομόλογα αλλά με καλύτερο κουπόνι και ταυτόχρονα η ΕΕ να δανείσει εκ νέου την Ελλάδα ώστε να περάσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει ρευστότητα άρα δεν
Keywords
Τυχαία Θέματα