Πακέτο Γιούνκερ για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε την Τετάρτη το σχέδιό του για επενδύσεις ύψους 300 δισ. ευρώ στην ΕΕ αναφέροντας ότι ήλθε η ώρα να ενισχυθεί σημαντικά η ανάπτυξη χωρίς να επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος.Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διατηρηθούν οι προσπάθειες στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της μείωσης του χρέους και των ελλειμμάτων, ο Γιούνκερ είπε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι το σχέδιό του θα είναι ο τρίτος πυλώνας για την αύξηση της απασχόλησης στην Ευρώπη.

«Η Ευρώπη χρειάζεται επανεκκίνηση

και σήμερα η Κομισιόν τη δίνει» είπε ο κ. Γιούνκερ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παράσχει μόλις 8 δισ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα βοηθήσει ώστε να παρασχεθούν συνολικά 21 δισ. ευρώ σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο φιλοδοξεί, με την παροχή εγγυήσεων, να κινητοποιήσει επενδυτικά κεφάλαια ύψους 315 δισ. ευρώ, σε βάθος τριετίας.

Οι άλλοι δύο πυλώνες του προγράμματος είναι οι εξής: (α) Θέσπιση ειδικής διαδικασίας και προγράμματος βοήθειας προκειμένου οι επενδύσεις να φτάσουν εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο, (β) Δημιουργία ενός χάρτη πορείας για να καταστεί η Ευρώπη πιο ελκυστική στους επενδυτές και να αρθούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Ο κ. Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι ότι το σχέδιο παρουσιάζει έλλειψη δημόσιας χρηματοδότησης. «Δεν έχουμε μια μηχανή που να κόβει χρήματα. Πρέπει να προσελκύσουμε κεφάλαια και να τα κάνουμε να δουλέψουν για εμάς» είπε.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν πιστεύει ότι η Ευρώπη βρίσκεται παγιδευμένη, καθώς, παρά την ρευστότητα που υπάρχει στην αγορά και ενισχύεται συνεχώς από την ΕΚΤ, δεν υπάρχει επαρκής δέσμευση κεφαλαίων για επενδύσεις.

Πιστεύει ότι η ΕΕ θα πρέπει να διαθέσει εγγυήσεις ώστε να χρηματοδοτηθούν περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις.

Tα 315 δισ. ευρώ δεν αποτελούν μία ανώτατη οροφή για το νέο ταμείο, είπε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις και άλλοι θα μπορούν να συνεισφέρουν κεφάλαια.

Οι μείζονες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου καλωσόρισαν, αν και με κάποια επιφυλακτικότητα, το σχέδιο. Αν και όλοι θα ήθελαν οι δημόσια επένδυση να ήταν υψηλότερη, όλοι μίλησαν για μία καλή αρχή.

Εντούτοις, σφοδρή κριτική υπήρξε από την αριστερά, την άκρα δεξιά και τους Πράσινους στο Ευρωκοινοβούλιο, λέγοντας ότι η μόχλευση που υποθέτει το πακέτο είναι "φανταστική" και ότι τελικά το ρίσκο το αναλαμβάνει ο δημόσιος τομέας και τα κέρδη ο ιδιωτικός.

Μιλώντας εξ ονόματος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε στον κ. Γιούνκερ ότι το πακέτο που παρουσίασε «είναι μόνο λόγια».

«Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ από νέα κεφάλαια, και είχατε υποσχεθεί ότι θα δημιουργήσετε κάποιου είδους μόχλευση που θα πολλαπλασίαζε τα κεφάλαια επί 15. Σε αυτούς τους καιρούς της στασιμότητας και της ύφεσης στην ευρωζώνη, δεν υπάρχει ούτε ένας οικονομολόγος στον κόσμο που θα το πίστευε αυτό» πρόσθεσε ο κ. Παπαδημούλης.

Μιλώντας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο αντιπρόεδρός της Γ.Καϊτάνεν είπε ότι το νέο ταμείο θα μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, θα οδηγήσει τις νέες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε πραγματικά έργα και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Τόνισε, επίσης, ότι οι συνεισφορές των κρατών-μελών στο εν λόγω ταμείο θα είναι ουδέτερες σεβόμενοι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ: in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα